Woodside går videre med LNG-prosjekt til 107 mrd.

Australias største uavhengige oljeselskap Woodside Petroleum slår seg sammen med BHPs olje- og gassvirksomhet, og tar beslutning om et stort LNG-prosjekt utenfor i Vest-Australia.

LNG-anlegget Pluto
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Woodside har tatt investeringsbeslutning på utbyggingen av Scarborough-feltet og et produksjonstog nummer to på Pluto-anlegget for flytende naturgass (LNG) i delstaten Vest-Australia til 12 milliarder dollar (nær 107 milliarder kroner).

Samtidig melder også Woodside om at det skal slås sammen med BHPs olje- og gassvirksomhet.

Scarborough-feltet skal bygges ut med en flytende produksjonsenhet (FPU), og det skal bores åtte brønner i første fase og totalt 13 brønner. Gassen skal fraktes til Pluto nær byen Karratha gjennom et rør på 430 kilometer. BHP er fra tidligere medeier i Scarborough med 26,5 prosent, mens Woodside eier 73,5 prosent.

– Scarborough blir en betydelig bidragsyter til Woodsides kontantstrøm, finansieringen av fremtidige utbygginger og nye energiprodukter, og avkastning til aksjonærene, sier konsernsjef Meg O’Neill i Woodside.

Gassen fra Scarborough prosessert gjennom tog to på Pluto vil bli en av LNG-kildene med lavest karbonintensitet til kunder i Nord-Asia, og den første LNG-lasten skal gå i 2026, skriver selskapet i en melding. LNG-anlegget Pluto leverte sin første last i 2012, og det eksisterende anlegget (tog 1) skal også oppgraderes.

I forrige uke meldte Woodside at selskapet solgte 49 prosent av Pluto 2 til Global Infrastructure Partners.

Nedbetalt på seks år

Scarborough-feltet ligger 375 kilometer utenfor kysten av Vest-Australia. Det er inngått kontrakter om kjøp av rundt 60 prosent av gassen, inkludert fra urea-prosjektet Perdaman, oppgir Woodside.

– Scarborough og tog to på Pluto er ikke bare den første beslutningen om ny LNG-infrastruktur på 10 år (Siden Inpex gikk videre med Ichthys), men også den største enkeltinvesteringen i oppstrømsvirksomhet i Australia det siste tiåret, sier Wood Mackenzie-analytiker Daniel Toleman i en kommentar.

Woodside tror prosjektet vil bli nedbetalt på bare seks år, noe som vil være en betydelig forbedring fra tidligere prosjekter, ifølge Wood Mackenzie.

– Woodside er klar over Australias beklagelige historie innen leveranse av LNG-prosjekter, og har klokelig fokusert på å redusere risikoen for kostnadsoverskridelser, sier Toleman.

Kan få flere partnere

Beslutningen om utbyggingene kommer i en periode med rekordhøye gasspriser, og prisene er ventet å holde seg sterke frem til 2026, ifølge Wood Mackenzie.

Men det er også risiko for at prosjektet vil starte opp i midten av en ny bølge av økende LNG-tilbud, med Qatar i spissen, tror analytikerne.

– Men for Woodside er Scarborough og tog to av Pluto et prosjekt som bygger selskapet. Det vil gi over 20 år med sterk kontantstrøm, og låser inn produksjonsvekst til etter 2030. Det neste handler om deltagelse. Etter å ha tatt inne en partner på Pluto tog to, vil selskapet gjøre det samme med Scarborough? spør Toleman.

Slår sammen Woodside og BHPs olje- og gassvirksomhetWoodside tar investeringsbeslutning på Scarborough og Pluto 2Selger 49 prosent av Pluto 2 til Global Infrastructure Partners
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Woodside
 3. Oljebransjen
 4. Pluto
 5. Australia
 6. Gass
 7. Wood Mackenzie

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Troll oppgradert for åtte mrd.: – Et av de mest lønnsomme prosjektene i Equinors historie

 2. Equinor med milliardsalg i Irland

 3. Aker BP-sjefen peker på underinvestering: – Ikke unaturlig at oljeprisen er høy

 4. Equinor selger ti prosent av havvindprosjekt for 805 millioner kroner

 5. Betalt innhold

  Slik vil Equinor kutte 10 prosent av Norges CO₂-utslipp