Strømselskap vil kjøpe ut fastpriskunder: – Kan ende med konkurs

Meløy Energi solgte fastprisavtaler til kunder i Sør-Norge til altfor lav pris. Nå er selskapet i krise og ber kundene om hjelp for å unngå konkurs.

KONKURS: Strømselskapet ber kundene om hjelp for å unngå konkurs.
Publisert: Publisert:

«Vi tok feil når vi vurderte at kraftprisene ikke vil øke så voldsomt og så raskt, som vi har sett det siste året. De mange gunstige fastprisavtalene vi solgte medfører nå store tap for Meløy Energi.»

Det skriver kraftselskapet i en melding til sine kunder onsdag.

I en svært kort periode i mars solgte Meløy Energi fastprisavtaler for en langt lavere pris enn den daværende strømprisen i Sør-Norge. Over natten skal 800 kunder i sør ha tegnet den svært gunstige avtalen, ifølge NRK som først omtalte brevet Meløy Energi har sendt ut.

På grunn av avtalen advarer selskapet nå om at det kan gå konkurs i løpet av kort tid.

Les på E24+

Slik traff strømkrisen Norge

– For stor risiko å ta

«Om vi må fortsette å levere kraft til de av våre kunder som har inngått de aktuelle fastprisavtalene, så vil Meløy Energi etter all sannsynlighet ikke overleve vinteren», skriver selskapet.

– Volumet på fastprisavtalene er så stort, at dersom prisene igjen øker bare til det nivået det var i september, så er det en for stor risiko for et lite selskap å ta, sier styreleder i Meløy Energi, Rolf Inge Sleipnes, til E24.

Han forklarer at selskapet nå jobber med en frivillig løsning for kundene.

TILBUD: Kundene har mottatt et brev fra Meløy Energi med tilbud om å avslutte fastprisavtalen.

Løsningen selskapet ser for seg er å kjøpe ut kundene det gjelder ut av avtalen.

– Hvis vi ikke får til dette, står selskapet i en situasjon som kan ende med konkurs, sier Sleipnes.

Det er et relativt lite strømselskap som holder til i Meløy i Nordland.

– Dette er et stort ansvar å sitte med. Vi står for stor sysselsetting og bidrar med inntekter til vår eier: Meløy kommune. Vi har i overkant av 30 ansatte og omtrent 7000 strømkunder. Vi forvalter offentlig midler. Det er derfor viktig å finne en akseptabel løsning for selskap og kunder, sier Sleipnes.

I brevet Meløy Energi har sendt ut til sine kunder tilbyr kompensasjon på denne måten:

«Det vi kan tilby deg med fastprisavtale hos Meløy Energi AS er følgende:

Basert på ditt forventede årlige normalforbruk mellom 20 000 kWh og 30 000 kWh, og resterende løpetid på avtalen, tilbyr vi deg en engangsutbetaling på:

8 000,- NOK.»

Ved å inngå denne avtalen, flyttes kundene over til selskapets spotorisavtale uten bindingstid.

Les på E24+

Strømsjokket: Grepene som virkelig betyr noe – uten at det koster en krone

Stigende priser

For å levere den lovte strømmen til kundene i Sør-Norge må selskapet kjøpe inn strømmen til høye priser, for så å selge den videre til fastprisen. Det er dette som nå skaper store tap for selskapet.

Meløy Energi advarer også om at kundene som har fastprisavtaler vil miste disse dersom selskapet går konkurs.

– Ingen forutså det som har skjedd med prisene i 2022. Som styreleder tør jeg ikke være med på å gjøre samme feil en gang til – noe som vil være tilfelle dersom prisene som mange spår igjen går oppover utover høsten og vinteren, for det skal lite til før de igjen stiger, sier Sleipnes.

Les på E24+

10 alternative måter du kan lage din egen strøm og varme

Ordfører: – Arvesølvet

Det er Meløy kommune som eier kraftselskapet. E24 har forsøkt å få en kommentar fra ordfører i kommunen, Sigurd Stormo, uten å lykkes. Til Avisa Nordland sier han at en konkurs vil påvirke kommunen negativt.

– Det er flere sider av denne saken. Det som også er alvorlig, er at man taper egenkapitalen kommunen har bygd opp. Det er arvesølvet til Meløy kommune, så dette er helt klart en krise.

Forbrukertilsynet sier i en uttalelse i brevet at de har «ingen anbefaling til kundene» på om de bør godta avtalen.

«Forbrukertilsynet har imidlertid hatt tett og god dialog med Meløy Energi AS om tilbudet som fremsettes, og vi anser at kundene blir godt ivaretatt ved at selskapet gir kundene dette tilbudet», heter det videre.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om