Oljetopp roser klimastreiken, men: – Oppleves ikke som en aksjon mot oljebransjen

I dag streiket tusenvis av unge for klimaet i Norge. Oljebransjen skryter av ungdommens engasjement, og mener aksjonene ikke er et angrep på dem.

SKOLESTREIK: Ungdommer med plakater og slagord utenfor Kulturhuset i Stavanger.
 • Sindre Hopland
 • David Bach
Publisert:

– Jeg synes det er veldig bra at de unge har et sterk engasjement, de har et klart krev til politikerne om at det må handles nå, og det er helt nødvendig, sier leder i Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Lederen for Norsk olje og gass sier han har stor respekt for at de unge viser hva de mener om klimasatsingen.

Skolestreikene foregikk fredag over hele verden, etter at svenske Greta Thunberg (16) selv streiket for klimaet tidligere i år.

Ulike anslag har svirret rundt - men NTB siterer Natur og Ungdom på opp mot 15.000 oppmøtte ungdommer i Oslo, og totalt 20.000 ellers i resten av landet.

Les også: Oljefondet vil forske på klimarisiko i finansmarkedet

Oljetopp om streiken: Ikke oljepumpingen som er problemet

IKM-sjef Ståle Kyllingstad sier han ikke tror dagens skolestreik var en aksjon mot oljebransjen som sådan, men heller mot et klimaproblem som alle prøver å løse.

– Jeg støtter hundre prosent at folk som bryr seg gjennomfører aksjoner. Jeg tror egentlig at klimaproblemene er så store at det ikke er én bransje som er skyld i det, og i alle fall ikke i Norge, sier Kyllingstad.

(NB! I et varsel krediterte E24 ved en feiltagelse først dette sitatet til Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, det er altså Kyllingstad som mener dette)

STORT OPPMØTE: Det ble anslått at minst ti tusen ungdommer samlet seg foran Stortinget i Oslo fredag.


Kyllingstad påpeker at det er forbrenningen av olje, ikke pumpingen, som er problemet.
– Og i Norge forbrenner vi veldig lite olje og gass. Oljeindustrien slipper ikke ut mer enn 13,4 millioner tonn CO2 i Norge, og hvis vi hadde fjernet dem er det ingen påvirkning, med det samme utslippet i verden.
Kyllingstads budskap til klimastreikerne er at de gjør det rette, i alle fall i dag.
– Jeg vet ikke om streik i all fremtid er det eneste virkemiddelet, men det å ha et aktivt forhold til en problemstilling vil alltid være med på å bringe oss nærmere en løsning, sier han.

Nestleder i Natur og Ungdom, Jørgen Næss Karlsen, som var med å arrangere streiken mener Kyllingstad lukker ørene til hva de unge har å si.

– Et av kravene fra oss i dag var ingen ny oljeleting på norsk sokkel, så dette er absolutt en aksjon mot oljelobbyen, sier Karlsen.

Natur og Ungdom-nestlederen mener heller ikke at oljekranen skal skrus av over natten, men at letingen etter ny olje må ta slutt.

Les også

Krever handling etter klimarapport: – En nasjon av petroholikere

Dobbeltutfordring

Oljetopp Schjøtt-Pedersen tenker det er viktig at de unge forstår sammenhengen mellom at man ønsker lavere utslipp, men at olje-etterspørselen i verden vil stige i årene fremover.

– Det er viktig å forstå dobbeltutfordringen, men er vanskelig å forklare. Vi er alle bekymret for fremtiden, og det er viktig at politikerne tar ordentlig tak i dette.

STILT TIL VEGGS: Selma (9) (t.v.) og Frøya (9) fra Nordseter skole i prat med klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Streikende skoleelever var på plass i stort antall utenfor Stortinget fredag morgen.

– Men mange streiker vel også mot bransjen du representerer i dag, hva tenker du om det?

– Noen streiker nok mot vår bransje, og det er jo veldig lett for enkelte politiske partier å male et bilde av at det bare er å stoppe oljeproduksjonen, så lett er det ikke, verden er og vil være helt avhengig av olje og gass også i fremtiden, sier Schjøtt-Pedersen.

Les også

Storebrand om olje-lobbyisme mot klimakrav: – Kan ikke få trenere

Equinor: – Veldig bra

Også Norges statlige oljeselskap, Equinor, sier de tar de unges streik på alvor.

– Ja, vi synes det er veldig bar at unge mennesker gir et tydelig signal om handling for å møte klimautfordringene. Det går altfor sakte i dag, og tiltakene er ikke sterke nok, sier kommunikasjonsdirektør i Equinor, Bård Glad Pedersen.

– Hva tenker du om de som også streiker mot oljebransjen i dagens aksjon?

– Det er ulike syn på hva som må gjøres, produksjon av forbruk av olje er en del av diskusjonen, og vi har også pekt på at på sikt må produksjonen ned, sier Pedersen som mener det er betydningsfult at tusenvis av unge i dag krever politisk handlekraft for klimaet.

Klokken 10.00 fredag morgen fikk klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) overlevert kravene fra de streikende ungdommene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Klima

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  NHO: – Hele verdikjeden må tjene penger

 2. Schjøtt-Pedersen går av: Møtte klimapress internt i oljenæringen

 3. Betalt innhold

  Mener oljebransjen tydeligere må erkjenne at den er en del av problemet

 4. Oljebransjen håper på flere studenter: Står klar med 1.400 nye jobber i år

 5. Betalt innhold

  Equinor fikk 3000 søkere til 150 jobber