Hitec Products snuste på rekordkontrakt, men så stupte oljeprisen

Endelig hadde de klart å komme tilbake etter forrige oljenedtur, men så kom en ny en. Og plutselig var mer enn 100 millioner kroner i spill for Hitec Products.

For Kjetil Folkvord og de andre operatørene hos Hitec Products har det løsnet veldig det siste året.

Jarle Aasland
 • Erlend Skarsaune (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

De sa det til hverandre, der de sto midt inne i industrilokalet i Solakrossen, en drøy mil utenfor Stavanger.

Ingen andre sa noe. Ingen andre var der, denne novemberdagen i 2016. Tusenvis av kvadratmeter var bare stille rundt dem.

– Vi sa at vi skulle fylle disse lokalene med aktivitet igjen. Og nå har vi klart det, sier Tor-Atle Deisz.

I november 2016 herjet forrige oljekrise leverandørindustrien i Rogaland. Selskapet Fluid Control i Solakrossen gikk konkurs. Etter en del fram og tilbake endte det med at Hitec Products, hvor Tor-Atle Deisz er daglig leder, tok over konkursboet. Selskapet er en del av BR Industrier, hvor Bjørn Rygg er hovedaksjonær.

Og målet var altså å fylle det ganske nye og store industrilokalet i Solakrossen med aktivitet. Første steg var å flytte Hitec Products´ hovedkontor fra litt lenger øst på Forus og inn sammen med Fluid Control.

Men heller ikke for Hitec Products var situasjonen så sprek. I 2015 omsatte selskapet for 489 millioner kroner, med overskudd på driften med solide 55 millioner. Året etter, mens Deisz var på handletur i Solakrossen, var omsetningen på vei ned mot 251 millioner og driften gikk i null.

I 2017 skrapte Hitec Products krisebunnen med 137 millioner i omsetning og minusresultat.

Siden har det gått oppover. I 2019 var Hitec Products tilbake på 2015-nivå med 493 millioner kroner i omsetning og driftsresultat på 43,4 millioner kroner.

– Og Fluid Control har tjent penger helt siden vi tok over. Så alt i alt har det vært en hyggelig reise, sier Deisz, som også er daglig leder for Fluid Control.

Hitec Products hadde kommet tilbake etter oljenedturen. I 2020 skulle oppturen fortsette. Så kom mars, koronaviruset spredde seg.

Verden stoppet opp og oljeprisen stupte.

Industrigründer Bjørn Rygg: - Nå handler det om å overleve

Jarle Aasland

I november 2016 var det klart at Fluid Control var reddet: Fra venstre salgssjef David South og daglig leder Tor Atle Deisz, begge fra Hitec Products, Fluid Control-gründer Arve Håland og Helge Tunge er alle fornøyd med hvordan konkursen endte.

Fredrik Refvem

Rekordkontrakt

– Vi var litt bleike om nebbet!

Tor-Atle Deisz innrømmer at de i mars lurte mye på hvordan koronapandemien ville ramme dem. De kjempet om en kjempekontrakt i Brasil, men plutselig var alt uvisst.

Nå kan salgs-og markedssjef David South smile godt. Brasil-kontrakten kom på plass like før sommerferien. Med et omfang på over 100 millioner kroner er dette Hitec Products´største kontrakt noen sinne.

– At vi klarte det midt i koronapandemien, betyr enormt mye. Mange har spurt om vi kommer til å ha jobb framover. Denne kontrakten vil trolig gi oss enda mer arbeid enn vi nå har avtalt, sier South.

Hitec Products leverte sine første ordre til Brasil på slutten av 90-tallet og er godt kjent i markedet. Den ferske rekordkontrakten går på leveranse av seks kontrollsystem for såkalte subseatrær – rørsystem og ventiler for å regulere olje- og gasstrømmen plassert i havbunnen.

– Når det går på systemer som styrer brønnene, så vil selskapene ha kvalitet. Der har vi vår nisje. Vi er vant med tøffe krav på norsk sokkel, og det nyter vi godt av ute i verden, sier Deisz.

Dermed ser også 2020 ganske bra ut. Både Hitec Products og Fluid Control vil få en nedgang i omsetningen – men vil fortsatt tjene penger.

Og det er aktivitet i hele bygget.

– For Hitec Products klarer vi å nå et overskudd på ti prosent til tross for en liten nedgang i inntektene i år, sier Deisz.

Daglig leder Tor-Atle Deisz, til høyre, og markeds- og salgssjef David South ser at det er mye som skjer i fabrikkhallen i Solakrossen.

Jarle Aasland

Overflødig vekt

For både Fluid Control og Hitec Products har det vært viktig å kutte kostnader. De flyttet sammen og delte på husleien – og kuttet også administrasjonskostnader markant.

– Konsernet vi er en del av, BR Industrier, driver også innen landbruk og annen industri. Da er det enkelt å sammenligne. Hvorfor har vi høyere kostnader enn de andre? Så vi kuttet og klarte å halvere.

– Hvordan?

– Vi så på oss selv med nye briller. Vi hadde lagt på oss stadig litt, og spurte oss om vi virkelig trengte det og det. Vi trenger folk i produksjonen, men hvor mange trenger vi av sånne som meg og David? Så vi har kuttet i administrasjonen og effektivisert prosessene i produksjonen, sier Deisz.

Bygdesatsing gir oljetro

Ikke mer vekst i olje

Nå vil Hitec Products utvide med mer oppdrag i andre bransjer. Deisz ser for seg at det blir like mye å gjøre innen olje og gass framover, men at veksten for bedriften vil komme innen andre områder.

– Vi ser på muligheter innen oppdrettsnæringen, innen fornybar energi og innen avfallshåndtering. Vi er gode til å bygge system, med både å designe, kjøpe inn det som trengs, bygge det og se til at det fungerer. Hvilken bransje det er inne, betyr ikke noe.

– Hvor er dere om fem år?

– Da vil andre bransjer utgjøre halvparten av det vi gjør, mot fem prosent i dag, sier Deisz.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Leverandørindustri

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Startet med å reparere traktorer: Nå har konsernet passert 1 milliard i overskudd

 2. Betalt innhold

  Sammen blir de en ny, norsk landbruksgigant

 3. Betalt innhold

  Heine Totland: – Cirka én avlysning for dagen

 4. Analytiker: Hver sjette oljejobb kan bli borte

 5. Betalt innhold

  Bergensrederiet rammet av korona i Brasil: – Har hatt smitte på nesten alle skipene