Exxon-salg kan sette historisk rekord på norsk sokkel

Hvis den amerikanske oljegiganten finner en kjøper til alle lisensene sine på norsk sokkel vil det sette prisrekord, mener Rystad Energy.

ANDEL KAN BLI SOLGT: Hvis Exxon selger sine siste eiendeler på norsk sokkel får kjøperen med eierandelen på 21,37 prosent i Statfjord. Her er C-plattformen avbildet.

Foto: Harald Pettersen Equinor
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Analyseselskapet Rystad Energy har sett nærmere på porteføljen til Exxon Mobil på norsk sokkel i forbindelse med at selskapet nå har åpnet for et salg.

Rystad verdsetter porteføljen til 3,1 milliarder dollar, tilsvarende 26,3 milliarder kroner med dagens kurs. Da regner Rystad med verdien av oljen og gassen, og ikke selve infrastrukturen.

Ifølge Rystad blir et slikt salg det største private salget på norsk sokkel noensinne, over Marathons salg til Aker BP (den gang Det norske) i 2014 på 12,6 milliarder kroner.

Den eneste transaksjonen som har vært større enn et mulig Exxon-salg var statens egen handel i 2001, da Equinor (den gang Statoil) ble privatisert og man flyttet statens egne oljelisenser (SDØE) over til Petoro.

– Verdsettelsen impliserer at et kombinert nedsalg av hele porteføljen ville sendt transaksjonen helt til toppen over rene, norske transaksjoner siden SDØE ble skilt ut i 2001, sier partner Simon Sjøthun i Rystad Energy i analysen.

Rystad Energy peker på at ExxonMobil satt på rundt 530 millioner fat oljeekvivalenter per 1. januar 2019 og at den mest verdifulle eiendelen er Snorre-feltet. Denne eierandelen er ifølge Rystad alene verdt 700 millioner dollar (6,0 milliarder kroner).

– Profilen på porteføljen er moden og fallende, men likevel betydelig målt i nåværende produksjon, sier Sjøthun.

Han peker på at porteføljen vil være særlig interessant for oljeselskaper uten store nok inntekter, fordi de man både kjøper seg en høy kontantstrøm (løpende inntekter) og kan trekke egne investeringer av disse inntektene på skatteligningen.

Les også

Blir operatør på Wisting: Equinor og OMV inngår samarbeid

Startet med å selge egne felt

I forrige uke ble de ansatte i ExxonMobil på Forus informert om at selskapet åpner for et salg av sine gjenværende lisenser på norsk sokkel. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte nyheten.

I 2017 solgte ExxonMobil sine egenopererte felt til HitecVision-eide Point Resources for over åtte milliarder kroner. Point overtok da felt som Balder, Jotun og Ringhorne, og ble senere ble fusjonert med Eni Norge til det nye selskapet Vår Energi.

Etter dette salget har ExxonMobil sittet igjen med eierandeler i totalt 38 lisenser, inkludert i kjente felt som Statfjord, Kristin, Sleipner og Åsgard. Blir dette også solgt vil den amerikanske oljegiganten være ute av norsk sokkel for godt. Selskapet har vært til stede i Norge i 125 år, altså lenge før det ble oljeproduksjon i Norge.

ExxonMobil er ikke den eneste av de globale oljegigantene som har inntatt en annerledes rolle etter hvert som norsk sokkel har blitt mer moden.

De siste årene har for eksempel BP og Eni valgt å legge sine virksomheter inn i nye, norske selskap der de har alliert seg med andre eiere, henholdsvis gjennom Aker BP og Vår Energi.

Shell har delvis solgt seg ned, blant annet gjennom salget av Draugen og Gjøa til Okea. Chevron har også vært relativt lite aktive.

Årsaken til endringene er at de store oljegigantene prioriterer ressursene sine til områder der det enten er gjort store, nye funn eller man ser potensialet for det.

– Det mulige salget (til Exxon, journ.anm.) vil følge trenden der amerikanske selskaper fokuserer innsatsen og ressursene sine vekk fra Nordvest-Europa, sier Sjøthun i Rystad.

ExxonMobil har for eksempel satset hardt på Brasil, Mosambik, Guyana og til dels Middelhavet. Både Chevron og ExxonMobil har også tunge satsinger innenfor skiferolje i USA.

Les også

Exxons storfunn på Kypros kunne vært «norsk»

Les også

Boret andre tørre brønn ved Gina Krog

Les også

– Uten denne næringen hadde norsk økonomi vært noe ganske annet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. ExxonMobil

Flere artikler

 1. Blar opp 41 mrd. for Exxon-felt: – Det er en veldig høy pris

 2. Betalt innhold

  Reuters: ExxonMobil vil ut av Nordsjøen

 3. Betalt innhold

  ExxonMobil vil selge seg helt ut av norsk sokkel

 4. DNO-sjefen om Exxons norske feltandeler: – Attraktive eiendeler

 5. Kan forlate Nordsjøen etter 50 år