Neptune tildeler milliardkontrakt til TechnipFMC

Oljeservicegiganten TechnipFMC har vunnet subsea-kontrakten på Neptunes to prosjekter.

Illustrasjon av Duva- og Gjøa P1-prosjektene med Gjøa-plattformen i bakgrunnen

Foto: Neptune Energy
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Etter at Neptune Energy i februar overleverte utbyggingsplanen (PUD) for de to prosjektene Duva og Gjøa P1 til olje- og energiministeren har selskapet nå tildelt en av de viktigste kontraktene.

Totalt er det snakk om utbygginger for om lag 10 milliarder kroner, og subsea-kontrakten som nå tildeles TechnipFMC utgjør en betydelig del av dette.

TechnipFMC opplyser i en egen melding at kontrakten er substansiell, noe som betyr at den er verdt mellom 250 og 500 millioner dollar. Med dagens kurs er det mellom 2,1 og 4,3 milliarder kroner.

Duva og Gjøa P1 blir satellittfelt som skal kobles tilbake til Gjøa-plattformen der Neptune er operatør.

TechnipFMC har fått ansvaret for å levere alt undervannsutstyret (subsea) fra brønnhodet og opp til festet til kontrollkabelen på Gjøa-plattformen.

Leveransen inkluderer dermed brønnrammer, juletrær, manifolder, produksjons- og gassløftrør, kontrollkabel, undervannskonstruksjoner og styringssystemer, samt installasjonsaktiviteter, ifølge Neptune.

Ingeniør- og fabrikasjonsarbeidet er allerede i gang og den første brønnrammen skal installeres i tredje kvartal i år på Duva-feltet. Deretter vil det meste av arbeidet gjøres neste år før produksjonen etter planen skal starte mot slutten av 2020.

TechnipFMC har vært engasjert i prosjektet helt fra den såkalte Feed-fasen, der man gjør de innledende evalueringene og ingeniørarbeidet før man velger det endelige utbyggingskonseptet.

Les også

Neptune Energy har levert plan for Duva- og Gjøa P1

Inngår allianse

For TechnipFMC er avtalen ikke bare viktig på grunn av disse to prosjektene, men også fordi partene nå inngår en global allianseavtale. Duva og Gjøa P1 er de første prosjektene under denne avtalen.

Alliansemodellen betyr at TechnipFMC vil være involvert fra et helt tidlig stadium i prosjektene til Neptune. Dermed er leverandøren engasjert mye tidligere enn i tradisjonelle anbudssystemer og kan påvirke prosjektet for å finne frem til raskere og mer kostnadseffektive løsninger.

– Allianseavtalen etablerer et langsiktig forhold basert på felles mål, verdier og gjensidig tillit, og er understøttet av en kommersiell modell som belønner de resultater som oppnås gjennom et vellykket samarbeid, sier administrerende direktør Odin Estensen i Neptune Energy.

– Vi gjennomfører nå Fenja iEPCI-kontrakten med Neptune Energy og er beæret at Neptune Energy fortsetter å omfavne våre innovative og omfattende løsninger, sier Arnaud Piéton, direktør for subsea i TechnipFMC i en uttalelse.

Det er flere leverandører og oljeselskaper som har inngått slike allianseavtaler de siste årene, og TechnipFMC har en slik allianseavtale med oljeselskapet Lundin. Ifølge de to selskapene sørget samarbeidet for at Lundin-utbyggingen Solveig (tidligere kjent som Luno II) ble realisert langt raskere enn det som er vanlig i bransjen.

Neptune har både virksomhet på norsk og britisk sokkel, og for TechnipFMC vil det derfor være kontraktsmuligheter fremover.

Rune Thoresen, daglig leder TechnipFMC Norge og Odin Estesen, daglig leder Neptune Energy

Foto: TechnipFMC
Les også

Goliat-feltet gir jobb til 1.212 i Norge hvert år

Les også

Røkkes oljeutbygging i Ghana skal koste 38 mrd.

Les også

Luno II blir til Solveig-feltet

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Technip FMC fikk kontrakt verdt tre milliarder kroner av Neptune

 2. Betalt innhold

  Rosenberg får kontrakt verdt 400 millioner kroner av Neptune

 3. Betalt innhold

  Neptune i gang med offshorearbeidet på Duva-utbyggingen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Neptune leverte byggeplaner for ti milliarder på norsk sokkel

 6. TechnipFMC vant nok en subsea-kontrakt på Sverdrup