Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark
Mens Norge diskuterer havvind, fortsetter nabolandene våre rundt Nordsjøen med utbyggingene. Danmarks største havvindprosjekt åpner om to uker, og i høst åpner verdens største havvindpark i Storbritannia.
Om drøye to uker skal Danmarks kronprins åpne landets største havvindprosjekt.
Horns Rev 3-prosjektet er på 407 megawatt og skal levere 1,7 terawattimer strøm årlig – en 12 prosents økning i dansk vindkraftproduksjon.
Prosjektet har også bidrag fra norske leverandører, for det er Fred. Olsen Windcarrier som har installert de 49 vindturbinene fra Vestas, hver på 8,3 megawatt og 1.500 tonn. Selskapet har så langt installert over 400 havvindturbiner.
Mens andre nordsjøland som Danmark, Storbritannia, Tyskland og Nederland bygger stort i Nordsjøen, er Norge fortsatt på diskusjonsstadiet når det gjelder havvind.
Les mer: Havvindeventyr for norske bedrifter: Men ikke i Norge
Storbritannia har allerede bygget 8.000 megawatt havvind og har en ambisjon om å øke kapasiteten til 30.000 megawatt innen 2030, og tredoble sysselsettingen innen havvind.
Skaper titusenvis av havvind-jobber: – En av vår tids største muligheter
Danmark har en ambisjon om at halvparten av landets strøm skal komme fra vindkraft innen 2020, og Horns Rev 3 skal bidra til å nå dette målet.
Også i Nederland og Tyskland bygges det ut mye havvind.
I Nederland bygger danske Ørsted ut Borssele 1 og 2 på 752 megawatt, og svenske Vattenfall vant nylig anbudet om å bygge ut Hollandse Kust 3 og 4 på 760 megawatt, uten subsidier, etter å ha vunnet budet på de to første fasene i prosjektet i fjor.
I Tyskland åpnet nylig Angela Merkel havvindprosjektet Arkona til 10 milliarder kroner, som eies av tyske Eon og norske Equinor og er på 385 megawatt. Nylig ferdigstilte også danske Ørsted det tyske prosjektet Borkum Riffgrund 2 på 465 megawatt.
(saken fortsetter under kartet)
Stort potensial
Potensialet for havvindkraft i Nordsjøen er ekstremt stort. Ifølge en rapport fra NTNU-senteret NorwegianCentre for Energy Transition Strategies i juni kan det bygges 42.000 megawatt i Nordsjøen innen 2050.
Disse kraftverkene vil kunne få en samlet produksjon på 217 terawattimer (TWh) strøm. Forutsetter man et ytterligere kostnadskutt på 30 prosent ut over det senteret venter seg, kan det bygges ut 143.000 megawatt havvind og produseres 718 TWh i 2050.
Det vil i så fall være et betydelig bidrag til å gjøre Europas kraftsystem grønnere. Hele Norges vannkraftsektor produserer noe under 150 terawattimer strøm årlig.
Havvinden som så langt er bygget ut i Europa produserte i fjor 53 terawattimer strøm, ifølge Wind Europe.
Hvert enkelt havvindprosjekt kan levere uhorvelige mengder strøm, etter en betydelig teknologiutvikling som har mangedoblet kapasiteten på turbinene. De nyeste turbinene som testes nå er på 12 megawatt, og bransjen venter at kapasiteten skal øke ytterligere.
I Storbritannia ferdigstiller Danske Ørsted til høsten verdens største havvindprosjekt, Hornsea 1 på hele 1.218 megawatt. Selskapet bygger også det enda større Hornsea 2-prosjektet på 1.386 megawatt som skal stå klart i 2022.
Hornsea 1-prosjektet vil alene kunne gi en årlig produksjon på over fire terawattimer strøm, hvis man forutsetter en årlig driftstid på rundt 3.500 timer.
Les mer:
- Mener regjeringen somler med havvind: – Norge må ikke tape kappløpet
- Kværner ser vind-muligheter fra California i vest til Japan i øst
- Aibel og Keppel får milliardkontrakt i havvind
- Mener norsk havvind krever milliardstøtte: – Det vil koste
- Regjeringen får pepper: Mener havvind langt fra blir konfliktfritt
- Mener staten mangler havvind-strategi: – Har ikke satt noen tydelige mål
- Ser norske muligheter innen havvind: – Kan levere for 50 milliarder
- Aker Solutions håper på norsk havvind: – Det haster hvis Norge ikke skal stå igjen på perrongen
- MDG-grep kan gi 70 prosent mer kraft innen 2030: Ønsker enormt havvind-løft
Gigant-vindturbin kan bli hele 14 megawatt: – Fortsatt mye å gå på
Vattenfall, Ørsted og Equinor
Mange av utbyggingene i Nordsjøen utføres av store, nordiske energiselskaper. Det er svenske Vattenfall som er utbygger for det danske Horns Rev 3-prosjektet.
– Åpningen av Horns Rev 3 er et bevis på vårt engasjement for å muliggjøre et fossilfritt liv innen én generasjon, sier Vattenfall-sjef Magnus Hall.
I Storbritannia har norske Equinor bygget ut havvindparker som Dudgeon på 402 megawatt og Sheringham Shoal på 317 megawatt, og selskapet har planer om å bygge ut deler av det enorme prosjekt på opptil 3.600 megawatt på Doggerbanken.
Men det er danske Ørsted (tidligere Dong Energy) som er kongen på haugen når det gjelder havvind, både i Nordsjøen og ellers. Selskapet har en plan om å komme opp i 15.000 megawatt havvindkapasitet innen 2025.
Les mer: Bransjeorganisasjon vil få fart i norsk havvind: Vil hente gammelt prosjekt opp av skuffen