Investorenes aksjekjøp

Veddemålene på oljeprisras snur ned

– Positivt kryss i boken, sier analytiker om at veddemålene på ras i oljeprisen faller fra høye nivåer.

Oljeprisen har hentet seg kraftig inn etter det verste coronaraset, men er fortsatt et godt stykke unna nivåene før krisen.

DAVID MCNEW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Det er fortsatt dype shortposisjoner, men vi har begynt å se konturene på en nedgang, sier oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets til E24.

Han viser til ferske tall der det fremgår at veddemålene på oljeprisfall i papirmarkedet, såkalt shorting, begynte å tikke nedover sist uke.

Utviklingen skjedde både i nordsjøolje (brent) og amerikansk lettolje (WTI), der i hovedsak hedgefond dekket inn sine shortposisjoner.

Slike veddemål har tidvis tårnet seg opp gjennom oljeturbulensen i coronakrisen – og tidligere i høst økte de ytterligere.

Når faktorene investorene nylig fryktet, som en akselererende virusbølge og økende produksjon fra Libya, er blitt reflektert i markedet og oljeprisen har falt noe, kastes nå de negative kortene, forklarer Martinsen.

Les også

Midt i krisen: Ti analytikere anbefaler kjøp av norsk riggyndling

– Positivt kryss i boken

Oljeanalytikeren fremhever at han følger med på utviklingen i de spekulative posisjonene i papirmarkedet, spesielt de negative, da «ytterpunktene» gjerne bidrar til oljeprisbevegelser.

– Hvis de er på et ytterpunkt så skal de normalt sett normaliseres. Så når vi nå ser at shortposisjonene forrige uke begynte å komme ned, så er det et positivt kryss i boken, sier Martinsen.

Helge Andre Martinsen i DNB Markets

DNB Markets

Han ser dermed også på det som et positivt tegn når de negative veddemålene er svært høye, da det gjerne betyr at utviklingen pleier å bunne ut.

For nordsjøoljen falt shortposisjonene med 23 millioner fat, mens nedgangen i amerikansk lettolje var på 20 millioner fat.

De positive veddemålene økte henholdsvis med 1 million fat og 12 millioner fat i perioden.

Virusutviklingen sentral fremover

Oljeprisen har den siste tiden vaket rundt 40 dollar fatet.

Svingningene har imidlertid nylig vært mer markante, etter at oljeprisen hentet seg inn fra coronabunnen i løpet av våren og sommeren.

Mandag formiddag faller oljeprisen forsiktig.

Det blant annet grunn av nye bekymringer rundt verdens oljeetterspørsel og meldinger om økt oljeproduksjon i Libya, ifølge Martinsen.

Oljeanalytikeren fremhever i en oppdatering at Russland oljeminister, Alexander Novak, uttalte i et intervju i helgen at oljemarkedet har stabilisert seg de siste månedene. Corona-usikkerheten har imidlertid økt igjen og utviklingen i restriksjonene vil bestemme hvordan oljemarkedet henter seg inn fremover, ifølge Novak.

Flere norske meglerhus, slik som DNB Markets og SEB, har i høst fremhevet at de synes olje nå er «billig» og at man kan forvente høyere priser de neste årene.

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Amerikansk lettolje (WTI)
 3. Oljebransjen
 4. Shorthandel
 5. Oljeindustrien
 6. Oljepris
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Spekulanter tatt på sengen av oljeknekk: – Får det midt i fleisen

 2. Oljeprisen faller etter Trump-smitte: Analytiker mener markedet vil tynges av Biden-seier

 3. Comeback for Oslo Børs etter gårsdagens nedtur

 4. Annonsørinnhold

 5. Venter konkursras hos amerikanske oljeselskaper med dagens oljepris

 6. Oslo Børs i pluss - Røkkes børsrakett opp 52 prosent