Aker og Kjell Inge Røkke

Vil ikke kaste kortene i NBT ennå: Slik satser Aker milliarder på mange fornybar-hester

Markedsverdien til Kjell Inge Røkkes industrikonglomerat Aker har økt med over åtte milliarder kroner på en uke. Selskapet skal pløye enorme summer inn i grønne satsinger, men hvor mye kapital konsernet vil hente fra andre investorer holdes det fortsatt tett om.

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker (t.v.) og administrerende direktør Kristian Monsen Røkke i datterselskapet, Aker Horizons, som snart skal på børs. De to er avbildet på NHOs årskonferanse tidligere denne måneden.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi forstår det slik at det har vært flere interessenter, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker til E24.

Han snakker om prosessen som ledet frem til datterselskapet Aker Horizons avtale om å kjøpe 75 prosent av det irske fornybarselskapet Mainstream Renewable Power (MRP).

Gjennom milliardoppkjøpet kommer Aker inn i fornybar energiproduksjon fra vindkraft på land og sol, og de utvider satsingen på havvind, som fra før består av Aker Offshore Wind.

– Vi har over lengre tid sondert ulike muligheter i markedet, og vi har fulgt med på ulike selskaper og miljøer. Vi kom over MRP og kom i dialog med dem, og jeg vil si at jo mer tid vi brukte, jo mer likte vi det vi så, sier Kristian Røkke, administrerende direktør i Aker Horizons til E24.

Med MRP-oppkjøpet begynner listen over ulike grønne initiativ i Aker-systemet å bli lang. Avsparket i satsingen skjedde i fjor sommer da:

 • Aker annonserte etableringen av datterselskapet Aker Horizons, selve «paraplyen» som skal sitte på eierposter og forvalte de ulike grønne satsingene
 • Man skilte ut havvind og karbonfangst fra oljeservicekonsernet Aker Solutions til to nye børsnoterte selskaper, kalt Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture
 • Man lanserte planen om et oppkjøp av vindselskapet NBT – et bud som nylig ble trukket

Tirsdag lovet Aker-toppene at de vil komme mer informasjon om en hydrogensatsing kalt «Aker Clean Hydrogen» i februar og at man også vil komme tilbake med hvilke planer man har for aksjeposten i silisiumprodusenten Rec Silicon – en aksjepost som nå ligger i Aker Horizons.

– Moses Lake anses i økende grad som interessant i batterisammenheng, sa Kristian Røkke på tirsdagens presentasjon, med referanse til Rec Silicons fabrikkanlegg i USA.

Som om ikke det var nok har man på toppen av det hele er det igangsatt en stor satsing på fornybar og nye energiløsninger i leverandørkonsernet Aker Solutions.

Les også

Aker Horizons med fornybarkjøp

Aksjemarkedet fryder seg

Samlet sett pågår det nå altså en satsing på mange hester innen fornybar og lavkarbonløsninger i Aker-systemet – satsinger som summerer seg til mange milliarder.

Responsen på alle nyhetene fra aksjemarkedet er klinkende klar: Investorene elsker det.

Aker-aksjen fikk seg denne uken et stort løft – ikke ulikt det man har sett i kursutviklingen til mange andre aksjer som anses som «grønne».

Kursoppgangen var såpass solid tirsdag og onsdag at Aker passerte sin forrige kursrekord fra september 2018. Aksjen endte fredag på 715,5 kroner, en økning på 112 kroner siden forrige fredag.

Akers markedsverdi har steget med 8,3 milliarder kroner.

Nyhetene fra Aker fikk også meglerhusene til å ta affære. SEB hevet kursmålet på Aker-aksjen fra 560 til 800 kroner, mens Kepler Chevreux hevet sitt fra 440 til 833 kroner.

PS! Dagen etter annonseringen gikk Aker ut i obligasjonsmarkedet for å trekke 500 millioner kroner til på det eksisterende Aker15-lånet på 1,5 milliarder med forfall i 2024. Samme ettermiddag var pengene i boks.

Les på E24+

Røkke junior vil gå på børs med et grønt investerings-kinderegg

Aker-sjef Øyvind Eriksen (t.v.) avbildet med styreleder og storaksjonær Kjell Inge Røkke og Pareto-sjef Christian Jomaas (t.h.). Pareto er et av meglerhusene som har blitt hyret inn

Trakk NBT-bud, men holder på aksjene

Oppkjøpet i Mainstream Renewable Power overrasket, ettersom nyheten kom dagen etter det ble kjent at Aker hadde trukket budet på vindkraftselskapet NBT etter en «helhetsvurdering».

NBT har vindprosjekter gående i Ukraina og Kina. I fjor sommer annonserte Aker at de hadde kjøpt seg opp til en eierpost på 12,8 prosent og at de ville bla opp inntil 3,1 milliarder for å sikre seg hele selskapet.

At man droppet NBT-kjøpet kunne bety at Aker ikke fikk noen posisjon i vindkraft på land med det første, men med MRP-kjøpet får de altså det. 

– Ønsket dere i utgangspunktet å investere begge selskapene? 

– Dette er to muligheter som vi har arbeidet med parallelt. NBT kom først og etter hvert ble vi klar over muligheten for MRP-transaksjonen, sier Eriksen.

Kristian Røkke har nylig trukket seg fra styret i NBT, ifølge dokumenter levert til Brønnøysundregistrene datert 18. januar. 

– Betyr det at dere ikke lenger vil engasjere dere noe særlig i NBT? 

– Jeg fortsetter den gode dialogen jeg har med NBT og jeg må si at jeg er imponert over den porteføljen av prosjekter som de har utviklet, sier Røkke.

– Blir dere sittende på aksjeposten? 

– Det er riktig, sier Røkke.

Aker etablerte i fjor et datterselskap kalt Aker Onshore Wind. Her skulle i utgangspunktet NBT plasseres og MRP-aksjene vil bli plassert i en egen struktur, forklarer Eriksen.

Les også

Tidligere Kværner-sjef bytter til Kristian Røkkes fornybarselskap: Erstattes av britisk Equinor-direktør

Skal på børs og hente ukjent sum

Den gode prisingen på «grønne» aksjer var en av grunnene til at Aker skilte Aker Solutions, fortalte konsernsjef Øyvind Eriksen i fjor.

Nå ønsker Aker også å børsnotere Aker Horizons, slik at man på den måten også kan få nytte av børsinteressen og de gunstige finansieringsvilkårene som grønne bedrifter ofte tilbys.

Det kommer godt med, for Aker og Horizons ser et stort kapitalbehov fremover.

I forbindelse med børsnoteringen planlegger Aker også å kjøre en rettet emisjon der nye investorer kan få muligheten til å sette kapital direkte i Horizons, men hvor stor den blir vil ikke Aker-toppene røpe helt ennå: 

– Vi har en idé om størrelsen og vi oppfatter at det er en stor interesse for Aker Horizons i markedet. Vi vil nå jobbe med våre rådgivere for å konkretisere den transaksjonen, sier Eriksen om emisjonen.

Aker satte i august i fjor inn 122 millioner kroner i frisk kapital i Aker Horizons, viser dokumenter sendt inn til Brønnøysund.

– Hva slags eierandel skal Aker sitte igjen med i Horizons etter børsnoteringen? 

– Det vil være en kontrollerende eierandel (over 50 prosent, journ.anm.). Aker er den største eieren i alle våre industrielle porteføljeselskaper, sier Eriksen.

Under presentasjonen ble Eriksen spurt om Aker planlegger å dele ut aksjer i Horizons til Aker-aksjonærene. Det har Aker «ingen planer» om, ifølge Eriksen.

Det er ikke bare Aker Horizons som etter planen skal på børs, det skal også MRP selv.

Planen er at dette skal gjøres innen tre år og de eksisterende eierne i MRP har fått en gulrot av Aker: Hvis de når visse mål vil de få utbetalt ytterligere 100 millioner euro for sine aksjer i 2023 – tilsvarende en milliard kroner med dagens kurs.

– Hvilke vilkår er det? 

– Det er knyttet til konkrete milepæler når det kommer til kapasitet, uten at jeg vil gå noe mer konkret inn på detaljene, sier Kristian Røkke, med referanse til hvor mye fornybar kapasitet som skal bygges ut i regi av MRP.

Les også

Aker trekker milliardbud på vindkraftselskapet NBT

Er klar for å bla opp mer

Selv om Aker har både en solid kasse og rik tilgang på likviditet, så innebærer MRP-kjøpet fortsatt en betydelig kapitalinvestering fra Aker-systemets side. 

I tillegg til å investere 675 millioner euro for 75 prosent av aksjene i MRP skal Aker og de andre MRP-aksjonærene også spytte inn 110 millioner euro i frisk kapital.

Totalt betyr dette at Aker-systemet spytter inn totalt 758 millioner euro (tilsvarende 7,8 milliarder kroner).

510 av disse millionene kommer fra lån, mens de resterende 248 millioner euroene tas Aker.

– Oppkjøpet er fullfinansiert og består av en kombinasjon av lån og egenkapital som Aker har garantert sier Eriksen.

Aker Horizons har en tilgjengelig rullerende kredittfasilitet på 170 millioner euro, med en opsjon om å øke rammen til 340.

Ser man på regnskapet til MRP de siste årene har selskapet fra 2017 til 2019 startet med en omsetning på 18 millioner euro, som så økte til 632 millioner euro og deretter falt til 71 millioner euro.

Den store økningen i 2018 skyldes blant annet salg av Neart na Gaoithe-prosjektet til EDF Renewable. Resultat etter skatt i de tre årene endte på henholdsvis -6, 487 og 19 millioner euro.

Øyvind Eriksen peker på at de varierende resultatene skyldes at MRP i dag bygger ut og selger prosjekter, men at man med Aker om bord ønsker å kunne komme i en posisjon der man også blir sittende på fornybarprosjektene etter ferdigstillelse.

– Hvordan er finansieringsbehovet for MRP videre etter denne transaksjonen? 

– MRP har en stor kontantbeholdning og porteføljen av eksisterende prosjekter er finansiert. Vi vil jobbe videre med selskapet for å sikre finansiering av kommende prosjekter, sier Kristian Røkke.

– Kan Aker Horizons måtte stille med mer kapital til MRP for fremtidige prosjekter ut over dem som finnes i dag? 

– Ja, og de mulighetene gleder vi oss til å bidra til, sier Røkke.

Les på E24+

Rec Silicons kurshopp kan virke tullete. Eller?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Havvind
 3. Fornybar energi
 4. Aker
 5. Emergy (tidl. NBT)
 6. Vindkraft
 7. Øyvind Eriksen

Flere artikler

 1. Aker har satset 1,7 mrd. i fornybarselskapet Horizons: Fremover må de stort sett klare seg selv

 2. Vil kopiere Aker BP-modellen med fornybarselskapet

 3. Aker Horizons kjøper vannkraftleverandøren Rainpower

 4. Røkkes Aker Horizons skal på børs: Vil hente 5,7 mrd. i ny finansiering

 5. Akers fornybarselskap feirer ettårsdag: Har vokst til 988 ansatte og 15,6 milliarder