– Har Equinor brutt noen av forutsetningene?

SVs Lars Haltbrekken mener at regjeringen i det videre arbeidet med Castberg-saken må se på om Equinor har brutt noen av forutsetningene i utbyggingsplanen.

Lars Haltbrekken
 • Tor Gunnar Tollaksen (Stavanger Aftenblad)
Publisert: Publisert:

– Petroleumstilsynet burde vært på banen tidligere, slår SVs Lars Haltbrekken fast etter å ha satt seg inn i Petroleumstilsynets granskingsrapport om Johan Castberg-prosjektet.

Haltbrekken er spesielt bekymret for at Petroleumstilsynet nå ser ut til å gi tillatelse til at Johan Castberg-skipet installeres uten at samtlige sveiser i skroget er utbedret.

– Johan Castberg utbyggingen er langt mot nord i et værhardt område. Hvis produksjonsskipet ikke er sikkert er det fare for oljesøl i sårbar arktisk natur, sier Haltbrekken til Aftenbladet.

Les også

Equinor-topp knyttes til ny oljeskandale

– Flere undersøkelser?

Bakgrunnen for dette er at Petroleumstilsynet tirsdag denne uken kom med sin granskingsrapport om Castberg-utbyggingen. Her skriver tilsynet:

– Inspeksjon og reparasjon vil ikke kunne kompensere for mangelfull sveisekompetanse. Det er ikke praktisk mulig å gjennomføre 100 prosent inspeksjon av alle sveiser, og det er ikke teknisk mulig å oppnå 100 prosent pålitelighet for at inspeksjon avdekker alle defekter som måtte være til stede.

Les også

Equinor peker på DNV GL for Castberg-feil

På bakgrunn av dette vil SV og Lars Haltbrekken nå stille spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen om han vil pålegge ytterlige undersøkelser av Castberg-utbyggingen.

Les også

Taus Ptil-sjef etter ny utbyggingssmell for Equinor

Etterlyser ja-politikere

I rapporten skriver Ptil blant annet videre:

– Utbedringsarbeidet knyttet til sveise- og utmattingsanalysefeil medfører en usikkerhet knyttet til skrogets integritet i feltets levetid, som må håndteres med tiltak i ferdigstilling, klargjøring for drift og i drift av innretningen.

Det som er kommet fram i Castberg-saken, mener Haltbrekken gir grunnlag for å undersøke saken nærmere av hensyn til helse, miljø og sikkerhet.

– Jeg mener regjeringen i det videre arbeidet med saken må se på om Equinor har brutt noen av forutsetningene, sier Haltbrekken.

Les også

Tilsyn gir pålegg til Equinor etter Castberg-gransking: – Har identifisert alvorlige brudd på regelverket

Inngikk kontrakter før godkjenning

Johan Castberg-utbyggingen ble godkjent i Stortinget i juni 2018. SV og MDG stemte imot utbyggingen. Allerede før saken ble stortingsbehandlet, hadde Equinor inngått kontrakter for 2,5 milliarder kroner i prosjektet.

Haltbrekken mente at oljeindustrien ikke skulle ha anledning til å inngå kontrakter i utbyggingssaker før demokratisk behandling var funnet sted i Stortinget og plan for utbygging og drift er godkjent. Partiet lanserte et forslag om dette, men fikk ikke flertall.

– Jeg etterlyser nå de politikerne som stemte for denne utbyggingen i Stortinget. De kan ikke stikke hode i sanden og håpe det går over av seg selv. De må ta et ansvar for å følge opp det de har vært med på å vedta, sier Haltbrekken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Petroleumstilsynet
 2. Oljepris
 3. AftenbladetE24
 4. Lars Haltbrekken
 5. Equinor
 6. Stavanger

Flere artikler

 1. Tilsyn gir pålegg til Equinor etter Castberg-gransking: – Har identifisert alvorlige brudd på regelverket

 2. Intern Equinor-gransking av Johan Castberg-skipet: – Burde ha avdekket omfanget av sveisefeil tidligere

 3. Equinor-topp knyttes til ny oljeskandale

 4. Tilsyn bekymret for sveisefeil og utmatting: Fant flere avvik på Johan Castberg-skipet

 5. – Virker som om Equinor har plukket opp sveisere og inspektører fra gata