SV alene om å spørre om oljesikkerhet: – Det har vært helt tyst

SV er det eneste partiet i Stortinget som har stilt skriftlige spørsmål om sikkerhetsutfordringer og overskridelser på norsk sokkel de siste 18 månedene. – Jeg mener det er et problem, sier Lars Haltbrekken (SV).

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) etterlyser flere spørsmål i Stortinget om sikkerheten på norsk sokkel, etter brannen på LNG-anlegget på Melkøya og overskridelser og utfordringer i prosjekter som Johan Castberg og Martin Linge. Her hilser Haltbrekken på Anette Trettebergstuen (Ap) i Stortingets vandrehall.
Publisert: Publisert:

Norsk sokkel har støtt på en rekke utfordringer i det siste, inkludert en alvorlig brann på Equinors gassanlegg på Melkøya i september, som nå blir gransket av selskapet selv, Petroleumstilsynet og politiet.

I tillegg har Equinor meldt om nye, store milliardoverskridelser på felt som Johan Castberg, Martin Linge og Njord Future.

De siste 18 månedene er SV det eneste partiet på Stortinget som har stilt skriftlige spørsmål til statsrådene om sikkerhetsutfordringene og overskridelsene på norsk sokkel.

Det viser en gjennomgang som SV selv har gjort av skriftlige spørsmål fra Stortinget til olje- og energiministeren samt spørsmålene til arbeids- og sosialministeren, som har ansvaret for Petroleumstilsynet.

Les også

– Har Equinor informert deg, Tina Bru?

– En ensom svale

– Jeg mener det er et problem. SV har vært en ensom svale i disse spørsmålene, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til E24.

Han peker på at det også var få i Stortinget som i sin tid stilte spørsmål ved Goliat-utbyggingen i Barentshavet, som også slet med store overskridelser og forsinkelser.

– Den var det SV som måtte dra opp i Stortinget, både det sikkerhetsmessige og de økonomiske utfordringene. Der kom MDG med etter hvert. Men når det gjelder brannen på Melkøya har det vært helt tyst fra alle de andre. Og det var en meget alvorlig hendelse, sier Haltbrekken.

Les også

Stiller spørsmål om Castberg-problemene: Frykter et nytt Goliat

I september oppsto det en alvorlig brann på Equinors gassanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Hendelsen granskes nå av Equinor og Petroleumstilsynet. I tillegg etterforskes den av politiet.

Utfordrer andre partier

Haltbrekken omtaler Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet som de «mest petroleumsvennlige» partiene, og mener at også disse har et ansvar for å stille kritiske spørsmål til oljebransjen.

– Men de har ikke stilt ett eneste spørsmål. Det har vært helt tyst, sier Haltbrekken.

– Vi er ikke akkurat oljeselskapenes beste venn. Men vi utfordrer nå oljeindustriens nærmeste venner til å ta ansvar og følge dem opp. Det vi snakker om her er sikkerheten til de som jobber på sokkelen, faren for store miljøskader og faren for store økonomiske tap. Det er ganske viktige ting, sier han.

Les også

Equinor slår tilbake etter Bellonas Castberg-varsel: Mener problemene er håndterbare

Ap: – Deler de bekymringene

Stortingsrepresentanter i SV har blant annet stilt skriftlige spørsmål om kostnadssprekken på Martin Linge, sveiseproblemene på produksjonsskipet til Johan Castberg-feltet i Singapore, og det at Equinor ikke skal ha rettet opp avvik på Melkøya som Petroleumstilsynet påpekte i 2017.

SV har også bedt olje- og energiministeren om nye regnestykker på fremtidig lønnsomhet på norsk sokkel etter flere omfattende overskridelser og flere perioder med kraftig oljeprisfall.

Les også

Oljeministeren med nye tall til Stortinget: Martin Linge-feltet forventes å gå med tap

Energipolitisk talsmann Espen Barth Eide (Ap) sier at han tar hendelsene den siste tiden på alvor.

– Jeg deler de bekymringene, og har gitt uttrykk for dette blant annet i intervju med E24. Dette er alvorlige ting som vi må til bunns i. Så har vi ulik form på hvordan vi gjør det, sier Eide til E24.

Han sier at han leser svarene på Haltbrekkens spørsmål, og at han anerkjenner Haltbrekkens engasjement. Samtidig avviser han at Arbeiderpartiet er mindre opptatt av sikkerheten på sokkelen enn SV.

– Jeg deler Lars’ bekymringer, og vi har også gitt uttrykk for dem og vil fortsette med det. Man kan ikke bare telle dette på antall spørsmål i Stortinget, sier han.

Ap ønsker blant annet en ny oljemelding, og mener at det er viktig å gå systematisk til verks for å håndtere utfordringer i oljebransjen, påpeker Eide.

Les også

Bru vil ikke vurdere klimarisiko i oljen: – Det er aktørene i næringen som har mest kunnskap

– Lurer på hvorfor

Flere av Haltbrekkens spørsmål den siste tiden er knyttet til miljøstiftelsen Bellonas varslingsbrev til regjeringen om Johan Castberg-prosjektet. Bellona-leder Frederic Hauge har også kalt Melkøya for et «verstinganlegg».

Hauge har lenge vært kritisk til myndighetenes oppfølging av oljebransjen, og hadde gjerne sett at Stortinget også fulgte opp tettere.

– Man går jo og lurer på hvorfor det ikke blir stilt flere spørsmål. Riksrevisjonens rapport om Petroleumstilsynets manglende oppfølging av sikkerheten på sokkelen viser at vi er på riktig spor når vi prioriterer disse avsløringene våre, sier Hauge til E24.

– Vi i Bellona forsøker å bygge opp en motekspertise til oljebransjen, for en industri på nedadgående kan være farlig både for liv og helse og for miljøet, sier han.

Bellona-lederen mener at det virker som om flere av de større partiene mangler kompetanse på sikkerhet på sokkelen.

– Og hvis man prøver å reise spørsmål, så blir man veldig lett stigmatisert, sier han.

– Det er avslørende at politikerne ikke bruker mer tid på å sette seg inn i disse sakene. Vi må bare jobbe videre med å dokumentere det som skjer, sier han.

Les også

Oljenæringen slår tilbake mot SV: – Ingen grunn til å bekymre seg

Les også

Vil knytte Equinor-sjefens bonus opp mot klimakutt: – Vil ønske ham lykke til, det kan han virkelig trenge

Les også

Tina Bru skal følge opp Equinor tettere

Publisert:
Gå til e24.no