Strømprisene

Så dyr ble strømmen i desember

I sør ble strømprisen i desember i snitt på 1,77 kroner kilowattimen, etter at prisen dempet seg noe i romjulen. – Fortsatt djevelsk dyrt, sier handelssjef.

Kraftprisen har dempet seg i romjulen, og faller videre nyttårsaften. Snittprisen for 2021 ender på om lag 76 øre kilowattimen, som er skyhøyt over nivået på 10 øre i fjor og 39 øre i forfjor.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Desember blir tidenes dyreste måned for strømkundene i Sør-Norge.

Med et månedssnitt på 1,77 kroner kilowattimen vil regjeringen utbetale en strømstøtte på nær 74 øre kilowattimen til kundene.

Det vil utgjøre om lag en fjerdedel av strømkundenes totale utgifter, som i snitt blir på rundt 2,78 kroner kilowattimen medregnet nettleie og avgifter.

Strømprisen har dempet seg noe gjennom romjulen, og nyttårsaften faller døgnprisen i sør videre til 1,36 kroner kilowattimen, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool.

Det er en svak nedgang fra 1,39 kroner kilowattimen torsdag. Strømprisene fastsettes dagen i forveien.

Med nettleie og avgifter betyr det at en strømkunde i de sørligste prisområdene vil betale om lag 2,27 kroner kilowattimen for strømmen på årets siste dag.

– Djevelsk dyrt

Strømprisen i sør har avtatt betydelig fra toppen på 3,95 kroner kilowattimen (5,51 kroner med nettleie og avgifter) den 21. desember, men er fortsatt langt høyere enn det som er vanlig i desember.

Kunder i Midt-Norge og Nord-Norge betaler fortsatt mye mindre enn folk i sør. På nyttårsaften faller prisen i disse områdene til nær 38 øre kilowattimen utenom nettleie og avgifter, fra 54 øre dagen før, ifølge Nord Pool.

– Det er litt mildere vær akkurat nå, og da faller prisen noe. Det ser ut til at vi får mildere vær enn ventet, sier handelssjef Tom Eirik Olsen i Troms Kraft-eide Ishavskraft til E24.

Også prisen på strøm for leveranse i de kommende månedene har stupt mye, og er ned rundt femti øre kilowattimen på kort tid. Årsaken er meldinger om mildere vær.

– Det gjelder både for Norge og Europa, lavere gass- og strømforbruk tar prisene kraftig ned. Forbruket er også lavere nå i romjulen. Men det er fortsatt djevelsk dyrt, sier Olsen.

Les også

Torsdag har Norge dyrest strøm nord i Europa

– Som å skyte med hagle

Bakgrunnen for de høye strømprisene i høst og vinter er en skyhøy gasspris i Europa, hvor det er mangel på gass. Dette smitter over på norske strømpriser gjennom utenlandsforbindelsene.

I tillegg er det mindre vann enn vanlig i norske vannmagasiner. Strømprisen vil normalt øke hvis produsentene holder igjen på vannet for å ha nok gjennom vinteren.

– Hva skal vi tro om prisene i januar, februar og mars?

– Dette snur like fort opp og ned som det vi har sett i det siste. Det å gjette på prisen er som å skyte med hagle, sier Olsen.

Handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft.

– Det er store variasjoner, men akkurat nå ligger det an til et prisnivå rundt 1,50 kroner kilowattimen fremover vinteren. I nord ligger prisen fortsatt mye lavere, og for lavt til å få statsstøtte, sier han.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight tror på et tilsvarende prisnivå, men understreker at været vil ha mye å si.

– Strømprisene framover vinteren er ekstremt volatile, alt etter hvilken temperatur man får. Før jul ventet man kaldt vær i januar, men nå er det mildere utsikter, og derfor har prisene falt mye. I tillegg trenger man mindre gasskraft nå fordi det er lavere aktivitet i industrien i forbindelse med julen, sier Lilleholt.

– Men fortsatt er prisene i Tyskland på rundt tre kroner i januar. I Norge kan vi nok vente oss et prisnivå fremover på rundt 1,50 kroner i markedet og 2,50 kroner til forbrukeren. Så det er fortsatt en høy pris, sier han.

Les også

Det eksepsjonelle strømåret 2021: – Nå har markedet gått helt bananas

– Aldri sett så høye priser

Med en totalpris på 2,78 kroner kilowattimen med nettleie og avgifter vil et forbruk på 2.000 kilowattimer i desember koste en vanlig kunde rundt 5.560 kroner. Dette er et forenklet regnestykke, gitt et jevnt forbruk døgnet rundt.

– Du har aldri sett så høye priser tidligere, både i Tyskland og Sør-Norge. Det er definitivt rekord, sier Lilleholt.

Med en strømstøtte på litt under 74 øre kilowattimen vil en kunde med 2.000 kilowattimers forbruk få trukket fra 1.470 kroner på desemberregningen.

Er forbruket ditt på 3.000 kilowattimer, vil regningen bli på rundt 8.340 kroner, mens du vil få om lag 2.200 kroner i fratrekk gjennom statsstøtten.

Dette skjer automatisk, og fratrekket vil bli gjort av nettselskapet ditt.

Nyttårsaften er strømprisen langt høyere i Sør-Norge enn i landene rundt. Da vil strømmen normalt flyte mot Norge.

– Suveren rekord for strømprisene

Året sett under ett blir strømprisen i snitt 76 øre kilowattimen i de sørligste prisområdene, fra 10 øre kilowattimen i fjor og 39 øre kilowattimen i forfjor.

I Midt-Norge er snittprisen for 2021 utenom nettleie og avgifter på 42 øre kilowattimen, mens kunder i nordlige deler av landet i snitt har betalt 36 øre kilowattimen for strømmen i år.

– Det er suveren rekord. Selv om du tar med statsstøtten, så er det suveren rekord for strømprisene i 2021, sier Olsen.

– Det er prisoppgangen i Europa som er hovedårsaken, og i tillegg kommer det tørre været i Norge i høst og vinter, og høyere forbruk enn vanlig fordi det har vært kaldt, sier han.

Prissjokket og høyere forbruk gir dobbel effekt på strømregningen din. Nye kabler som kober Norge til Tyskland og Storbritannia bidrar også, fordi prisene der har vært veldig høye, påpeker Olsen.

– De nye kablene fikk en mye større virkning enn det man skulle trodd, og har bidratt til prisrekorden, sier han.

Mener det finnes forklaringer

– Mange blir sinte over prisene, men er dette forklarlig?

– Jeg mener det finnes naturlige forklaringer i markedsmekanismene, selv om utslagene nå er uvanlig store. Prisen er et verktøy for å oppnå noe. Du må stanse eksporten fra Norge når det er lite vann i magasinene, og da må prisen opp, sier Lilleholt.

– Mange ønsker at politikerne skal stanse eksporten, men det mener jeg vil være å manipulere markedet. Dette er noe unikt og forbigående, og ikke noe som noen har planlagt, sier han.

Han peker på at de store svingningene i prisene delvis skyldes at det grønne skiftet har gått svært fort, og at mye kull- og kjernekraft er i ferd med å bli faset ut før det har kommet tilstrekkelig med alternativer.

– Det vil nok gå noen år før man får nok grønn energi og annen teknologi som kan dekke opp for stabiliteten i kull- og kjernekraften, sier Lilleholt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strømpriser
 3. Strøm
 4. Nord Pool
 5. Nyttårsaften
 6. Forbruket
 7. Ishavskraft

Flere artikler

 1. Laveste strømpris på én måned

 2. Strømprisen går opp etter tre dager med nedgang

 3. Strømprisen fortsetter nedover - men dyrt på kvelden

 4. Økt statsstøtte til strømkunder: Rabatten kan øke fra 20 til 23 prosent

 5. Strømprisen faller for fjerde dag på rad