EU vil ha enda mer norsk olje og gass

EU kommer til å ha bruk for både olje og gass fra Norge i lang tid fremover, heter det i en felles uttalelse fra oljeminister Terje Aasland og EUs energitopper.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) under en pressekonferanse om havvind i Marmorhallen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

Aasland er torsdag i Brussel hvor han blant annet har hatt møter med EUs klimasjef Frans Timmermans.

I en felles uttalelse publisert etter møtet heter det at Timmermanns, EUs energikommissær Kadri Simson og Aasland er enige om å fortsette å styrke samarbeidet på energiområdet, med mål om å få et tettere energipartnerskap på lang sikt.

I uttalelsen vises det til at Norge er en viktig leverandør av gass til Europa og at dette forventes å fortsette ut året.

– Gitt de høye produksjonsnivåene i Norge i løpet av de første månedene av året – en trend som er forventet å fortsette resten av året – er det et stort potensial for økt salg til Europa i 2022, nærmere 100 THw ekstra energi til det europeiske markedet, heter det i uttalelsen.

Russland har lenge vært den viktigste eksportøren av gass til EU, med Norge på andreplass. De siste månedene har imidlertid Russland redusert gasseksporten til Polen, Bulgaria, Finland, Nederland, Danmark og Tyskland.

Også når det gjelder oljeeksport ser EU for seg at Norge kan spille en nøkkelrolle i årene fremover.

– Norge har betydelige gjenværende olje- og gassreserver og kan, gjennom fortsatt leting, nye funn og utbygging av felt, fortsette å være en viktig leverandør til Europa også på lengre sikt utover 2030.

– EU støtter Norges fortsatte leting og investering for å levere olje og gass til det europeiske markedet, heter det i uttalelsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. EU
  2. Norge
  3. Olje og gass

Flere artikler

  1. Russisk gasskutt gjør Norge viktigere som leverandør, mener oljeministeren

  2. Nytt felt sikrer mer norsk gass til Europa: – Bidrar vi til energisikkerhet, bidrar vi til fred

  3. Krig og norsk streik sender gassprisen opp: – Prisen kan øke videre

  4. Oljeselskapene jekker opp investeringsanslagene i år

  5. Norsk olje og gass skifter navn: Skal hete Offshore Norge