Under 40 øre for første gang i år: Årets billigste strøm lørdag

For første gang i år faller strømprisen i Sør-Norge til under 40 øre kilowattimen, utenom avgifter og nettleie. Årsaken er fallende priser på kull og gass i Europa.

FALLER IGJEN: Kraftprisen i Sør-Norge faller til årets laveste nivå i helgen, og snittprisen lørdag er under 40 øre kilowattimen for første gang siden november. Årsaken er fallende priser på kull og gass i Europa.

Foto: Svein Otto Jacobsen Colourbox
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Lørdag faller strømprisen i Sør-Norge til under 40 øre kilowattimen.

Så lav har ikke strømprisen vært siden i slutten av november, ifølge kraftbørsen Nord Pool. I hele vinter har strømprisen i Sør-Norge holdt seg på over 40 øre kilowattimen, og i perioder har den krøpet til godt over 50 øre kilowattimen.

Toppnivået i Sør-Norge den 24. januar var på hele 76 øre kilowattimen.

Derimot har prisen vært under 40 øre kilowattimen tidligere i vinter i noen deler av landet.

Årsakene til at prisene peker nedover igjen i helgen er blant annet at det er svakere etterspørsel i helgene, kombinert med varmere vær og fallende priser på kull- og gasskraft i Europa, som er viktige faktorer for strømprisene.

– For det første er det en lørdag, og etterspørselen er lavere i helgene enn ellers. Så er det litt varmere vær, noe som også drar ned etterspørselen og dermed prisen, sier partner Marius Holm Rennesund i Thema Consulting til E24.

Les mer: Mener dyr strøm bidro: Solenergi økte 29 prosent i fjor

Les også

Årets laveste priser – igjen: Mildvær gir billigere strøm

Peker på lavere kullpriser

Rennesund påpeker at situasjonen i vannmagasinene har bedret seg noe, men at det først og fremst er lavere priser på kull og gass som drar ned strømprisene i Norden.

– Kullprisen fortsetter ned, og har falt rundt seks dollar per tonn i løpet av de siste ukene til rundt 70 dollar per tonn. Det er nok den viktigste faktoren til at strømprisene er lavere, sier han.

De høye vinterprisene kommer etter en svært tørr sommer i fjor, men ifølge Thema-partneren er mye av årsaken til oppgangen i prisene i høst at kull og CO2-kvoter ble mye dyrere.

– Det har vært snakket mye om den hydrologiske situasjonen etter det tørre været i fjor, men rundt to tredjedeler av prisøkningen vi har sett i vinter skyldes høyere kull- og CO2-priser, sier han.

(saken fortsetter under figuren)

Unormalt høy strømpris

– Har kommet noe ned

Strømprisen i Norge og Norden påvirkes av været, fyllingen i vannmagasinene, prisene på kull, gass og CO2-utslippskvoter i Europa, samt folks forbruk. Det er flere faktorer som gjør at prisene har kommet ned siden toppnivåene i januar.

– Markedsprisene på kraft har kommet noe ned fra de nivåene vi var på i vinter. Det skyldes litt bedre hydrologisk situasjon og litt lavere priser på gass og kull, sier Rennesund.

De unormalt høye strømprisene i vinter kommer etter flere år med strømpriser på rundt 30 øre kilowattimen. I 2018 betalte kundene i snitt 1,15 kroner kilowattimen inkludert både kraftpris, avgifter og nettleie, og det er det høyeste på mange år, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Den siste måneden har prisene nærmet seg mer normale nivåer for denne årstiden. Lørdag i uke 11 i fjor var strømprisen i Sør-Norge på drøye 36 øre kilowattimen, ifølge Nord Pool.

Les også

Ny vindpark kan alene levere fire prosent av norsk strøm: Håper på norske eiere

Prisene holder seg

Ifølge Thema Consulting har CO2-prisen vært relativt varierende den siste tiden, men den ligger fortsatt på 22 euro per tonn, noe som er langt over nivåene i tidligere år.

Med mindre det kommer nye kuldeperioder ser ikke markedet for seg noen nye hopp i strømprisen med det første, sier Rennesund.

– Markedet priser strømmen til rundt 40 euro per megawattime (39 øre kilowattimen) de neste ukene, sier han.

STIGENDE PRISER: Strømprisene i 2018 var de høyeste på mange år, ifølge tall fra SSB. Kundene betalte 1,15 kroner per kilowattime, inkludert både kraftpris, avgifter og nettleie.

Foto: Statistisk Sentralbyrå

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Energi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Årets laveste strømpris i helgen

  2. Mer vindkraft demper prisene: Spår lavere strømpriser etter 2030

  3. Svenskene fikk betalt for å bruke strøm: – Prisen kan gå ned mot null i Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Strømprisen faller videre til ny årsbunn

  6. Halvert fra fredag til lørdag: Nå stuper strømprisen