Oljeselskapet Okea utsetter børsnoteringen: Åpner for priskutt

Oljeselskapet til oljenestor Erik Haugane og Ola Borten Moe må justere på børsnoteringsplanene. Et nervøst marked og et fall i oljeprisen får skylden.

Oljeselskapet Okeas kontorer i Kristiansund. Herfra drifter de Draugen-feltet de kjøpte av Shell
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det relativt ferske oljeselskapet Okea hadde egentlig planer om å kunne ringe i børsbjellen på Oslo Børs for første gang 11. juni.

Det blir det ikke noe av. Nå ser det ut til at børsnoteringen kan bli utsatt en knapp uke.

Til tross for at ledelsen har reist land og strand rundt for å presentere selskapet og rekruttere investorer, så sliter selskapet med å få inn nok penger.

Selskapet ønsker å hente 100 millioner dollar (om lag 870 millioner kroner) i frisk kapital i forbindelse med børsnoteringen. Selv om flere investorer har tegnet seg til den prisen som er forespeilet, skriver selskapet i en børsmelding at dette «ikke er tilstrekkelig for å fulltegne tilbudet» av nye aksjer.

– Samtidig som Okeas strategi og solide posisjon på norsk sokkel har blitt godt mottatt i brede investorlag, så har bokbyggingen sammenfalt med betydelig volatilitet og en kraftig nedgang i oljeprisen, skriver selskapet.

Onsdag falt oljeprisen under 60 dollar per fat for første gang siden januar.

For å få fulltegnet emisjonen åpner selskapet nå for å senke prisen på aksjene de skal selge:

– Okea har mottatt markante indikasjoner på interesse under den indikerte prisrammen fra store, institusjonelle ankerinvestorer, skriver selskapet.

– Selskapet vil utforske mulighetene for å gjennomføre emisjonen på reviderte vilkår, inkludert et mulig lavere prisintervall, skriver Okea videre.

Tegningsperioden skulle egentlig utløpt torsdag, men utsettes nå slik at investorer kan tegne seg frem til 13. juni.

Det er meglerhusene Pareto Securities, SEB og Sparebank 1 Markets som er hyret inn som tilretteleggere i børsnoteringen.

Les også

OKEA har milliardinntekter, men vil på børs for å vokse mer

Eksisterende eiere vil ikke selge likevel

I tillegg til endringene i tegningsperiode og et mulig priskutt kommer det også frem at ingen av de eksisterende eierne vil selge aksjer likevel.

Egentlig skulle Okea trykke opp 26 millioner nye aksjer som skulle selges i emisjonen, i tillegg til at noen eksisterende aksjonærer skulle selge opp til 4,2 millioner aksjer.

– De selgende aksjonærene har bekreftet overfor selskapet og ledelsen at de ikke vil selge noen aksjer i emisjonen, skriver Okea.

Samtidig kommer det frem at flere i ledelsen nå har søkt om å få kjøpe aksjer i emisjonen:

 • Konsernsjef Erik Haugane eier fra før 821.340 aksjer og ønsker å kjøpe 200.000 aksjer til
 • Konserndirektør for prosjekter og teknologi, Anton Tronstad har søkt om å få kjøpe 200.000 aksjer
 • Finansdirektør Knut Evensen vil kjøpe aksjer for 150.000 kroner, og det samme vil direktør for forretningsutvikling Ola Borten Moe
 • Styremedlem Finn Haugan ønsker å kjøpe aksjer for 300.000 kroner, mens ansattrepresentant i styret, Frank Stensland har økt sin søknad til aksjer for 200.000 kroner.
Arkivbilde av Erik Haugane, konsernsjef i Okea

Kjøpte Shell-felter for 4,5 milliarder

En av de første store satsingene til Okea var å få orden på Yme-feltet, som endte i en total fadese under oljeselskapet Talisman. Plattformen var av så dårlig kvalitet at den måtte fjernes før den i det hele tatt kom i produksjon.

Nå har Repsol (som kjøpte Talisman) tatt over som operatør. Okea ville egentlig bli det, men fordi selskapet var så ferskt var myndighetene skeptiske til det. Okea er imidlertid med som partner.

I fjor tok Okea et nytt og stort steg. Da annonserte de avtalen til 4,5 milliarder kroner med Shell om å kjøpe deres andel på 44,56 prosent i Draugen, og andelen på 12 prosent i Gjøa.

Gjennom å sikre seg Shells operatørskap på Draugen og partnerandelen på Neptune-opererte Gjøa har Okea sørget for at de har en jevn strøm med inntekter inn til selskapet.

Les også

– Vi går med overskudd nå, men vi vil jo vokse mer

Les også

Thailandske Bangchak spytter 933 mill. inn i Okea

Les også

Okea kjøper feltandeler fra Norske Shell for 4,52 mrd.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering

Flere artikler

 1. – Vi går med overskudd nå, men vi vil jo vokse mer

 2. – Luften gikk fullstendig ut av investorene

 3. Okea skal importere gass tilbake til plattformen

 4. Betalt innhold

  Okea i full gang på norsk sokkel. Nå vil de på børs.

 5. Betalt innhold

  Okea passerte milliarden