Vindkraft i Norge

Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer

Mens Norge har planer om sin første park for flytende havvind i 2022, åpnet Skottlands første for to år siden. Yrkesfiskere frykter tap av fiskeriområder.

Skottland har planer om flere parker, og 17 områder diskuteres som aktuelle. Her fra Equinors Hywind Buchan utenfor Skottland. Skotske fiskere ber norske fiskere finne ut hvilke fiskefelt de absolutt vil verne.

Foto: Øyvind Gravås / Equinor / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

For to år siden åpnet Equinor havvindparken Hywind Scotland. Det var verdens første park for flytende havvind og produserer strøm til om lag 20.000 husstander. Skottland har planer om flere utbygginger, skriver Klassekampen.

I Norge har vindkraft til havs blitt pekt på som en industrimulighet og en løsning for å unngå konfliktfylte utbygginger på land.

Den skotske organisasjonen for hvitfiskprodusenter SWFPA advarer og mener det ikke er gode eksempler på sameksistens mellom kommersielt fiske og vindparker til havs.

– Vår største frykt er at det ikke er noe sted å fiske igjen, fordi sjøen fylles opp av vindmøller og andre næringer som oppdrett, sier Femke de Boer i organisasjonen til avisen.

De Boers oppfordrer norske fiskere til å bestemme seg for hvilke fiskefelt man absolutt vil beholde og hvilke det er greit å gi slipp på.

Hywind Tampen, Norges første vindpark til havs, skal etter planen sørge for fornybar strøm til oljefeltene Snorre og Gullfaks fra 2022.

Olje- og energidepartementet opplyser til Klassekampen at planene er til behandling og at de «gjennomgår den normale saksbehandlingen for utbyggingssaker under petroleumsloven».

Les også

Vindkraftmotstander dømt til fengselsstraff

Les også

DNB vil ha skatteendringer: Frykter vannkraften taper

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft i Norge
 2. Vindkraft
 3. Politikk
 4. Fiskeri
 5. Fornybar energi
 6. Olje- og energidepartementet
 7. Havvind

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer

 2. Flytende turbiner er i vinden – venter femdobling

 3. Betalt innhold

  Fiskere mener det er for lite kunnskap om effektene av havvindutbygging

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nå skal Equinor dele data fra verdens første flytende havvindpark

 6. Betalt innhold

  Mener havvind overkjører fiskeriinteresser