Wind Europe om Equinor-prosjekt: – Veldig positivt

Europas vindbransje applauderer Equinors planer om flytende havvindkraft til Gullfaks og Snorre. Bransjeorganisasjonen Wind Europe håper på enda større prosjekter.

APPLAUDERER EQUINOR: Sjefen for bransjeorganisasjonen Wind Europe, Giles Dickson, er fornøyd med at Equinor vil bygge 88 megawatt havvindkraft for å forsyne oljefeltene Snorre og Gullfaks. Han håper fallende kostnader etter hvert kan føre til at det bygges enda større flytende vindprosjekter på opptil flere hundre megawatt.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

ONS, STAVANGER (E24): Samtidig som Equinor offentliggjør planer om Norges første havvindpark, møttes aktører i vindbransjen på oljemessen ONS for å diskutere havvind.

Blant dem er Giles Dickson, leder for bransjeorganisasjonen Wind Europe. Han er svært fornøyd med at Norge kan få sine første havvindmøller en gang ut på 2020-tallet.

– Det er veldig positivt, sier Dickson til E24.

I 2019 tar Equinor og partnerne en avgjørelse på om det flytende havvindprosjektet på 88 megawatt skal bygges ut. Det koster fem milliarder kroner, men utbyggerne søker om 50 prosent Enova-støtte og skal i tillegg få 566 millioner fra Næringslivets NOx-fond.

Dermed blir regningen for selskapene bare rundt to milliarder kroner.

Les mer: Equinor vurderer vindpark på Snorre og Gullfaks

Håper på større prosjekter

Dickson er fornøyd med at Equinor vil bygge videre på og lage stadig større prosjekter med sine Hywind-fundamenter, etter at selskapet nylig bygget ut sitt første flytende vindprosjekt i Skottland, med fem turbiner på seks megawatt hver, totalt 30 megawatt.

Også i Portugal bygges det ut flytende havvind, som PrinciplePowers WindFloat-prosjekt.

Wind Europe spår at flytende havvind i Europa kan komme opp i en kapasitet på 350 megawatt i løpet av 2020.

Dickson sier han er klar for langt større flytende vindparker.

– La oss ta dette til det neste nivået, med prosjekter på 100 til 200 megawatt eller mer, sier han.

Les også: (+) ONS: Dette er de ukjente tungvekterne

Fallende kostnader

Havvindbransjen, som mange ventet ville fortsette å være et subsidiesluk i mange år ennå, har den siste tiden levert flere bud på utbygginger i Europa som ikke krever en eneste euro i subsidier.

Dette gjelder prosjekter med bunnfaste turbiner. Flytende havvind er fortsatt på et tidlig stadium.

De fleste bunnfaste havvindprosjekter trenger fremdeles subsidier eller i det minste statsgaranterte strømpriser for å være bærekraftige.

Men kostnadene for utbyggingene faller stadig, etter hvert som turbinene blir større og teknologien modnes videre.

Det samme vil trolig skje med flytende havvind, tror Dickson. Installasjonen for flytende havvind kan bli minst like billig som bunnfast havvind, og flytende prosjekter kan ta i bruk teknologi som er utviklet for tradisjonelle bunnfaste turbiner.

– Bunnfast havvind kostet også svært mye i begynnelsen, sier Dickson.

Les mer: Equinors milliard-vindprosjekt: Ser muligheter for norsk leverandørindustri

Les også

Equinors milliard-vindprosjekt: Ser muligheter for norsk leverandørindustri

– Spennende tider

Norge har bare én eneste havvindturbin, en flytende testturbin som Equinor satte opp i 2009 for å teste Hywind-konseptet.

Nå håper olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) at Norge også skal få sin første havvindpark. Regjeringen skal snart åpne sine første områder for havvind.

– Dette er spennende tider for havvind, og jeg er glad for å se at Norge er en viktig deltaker i dette eventyret, sier Søviknes på vindkraftseminaret på ONS, som arrangeres av Norwegian Energy Partners.

– Vi har ingen prosjekter på norsk sokkel enda, men vi har ressursene, aktører med nødvendig kompetanse, og sulten på å starte opp med passende prosjekter, sier Søviknes.

Norge har gode vindressurser, og det har vært en boom i utbyggingen av vindkraft på land. Ifølge Statistisk Sentralbyrå skal det investeres nesten 42 milliarder i kraftforsyning i år, opp 23 prosent fra året før, særlig grunnet vindkraft.

Den europeiske vindkraftbransjen venter at fallende kostnader skal gjøre havvind enda mer konkurransedyktig, etter hvert også uten subsidier og statsgarantier.

Les også

Equinor må finne mer olje: Skal bore 3.000 brønner

Fallende kostnader for havvind

Så langt har kostnadene for bunnfaste havvindprosjekter falt fra rundt 150 euro per megawattime for noen år siden til mellom 60 og 90 euro per megawattime de siste 18 månedene.

– Dette er en stor dag for norsk havvind, sier Jon Dugstad, direktør for sol og vind i Norwegian Energy Partners.

Han er fornøyd med at det kan komme prosjekter også i Norge. Det kan potensielt bidra til å senke utbyggingskostnadene og gi arbeid til norske leverandører. Dugstad venter at flytende havvind vil kunne ta en god andel av markedet.

– Vi venter de første prosjektene for flytende havvind fra 2021-2022, sier Dugstad.

Han anslår at andelen flytende vindprosjekter i det europeiske markedet for havvind kan stige til opp mot fem prosent frem mot 2030.

Så mye bygger Europa

I første halvår av 2018 ble det bygget ut nær 4.500 megawatt vindkraft i Europa, med Tyskland og Frankrike i spissen.

For hele året venter Wind Europe at det blir installert 13.500 megawatt i Europa, fordelt på 3.300 megawatt havvind og resten vindkraft på land.

12 prosent av strømmen i Europa kommer nå fra vindkraft, og det er installert 173.000 megawatt vindkraft over hele Europa. Landene med størst andel vind er Danmark, Portugal og Irland.

Rundt ti prosent eller 17.000 megawatt av denne kapasiteten kommer fra havvind, ifølge vindbransjens organisasjon Wind Europe. Det er nå 95 havvindparker i Europa, ifølge organisasjonen.

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft
  2. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Aker Solutions om flytende havvindprosjekt: – Viktig milepæl

  2. Equinor utreder milliard-vindprosjekt

  3. Siemens Gamesa spår turbiner på 15 megawatt om få år

  4. Annonsørinnhold

  5. Equinors flytende vindpark leverer over all forventning: – En kjempesuksess

  6. Fersk rapport om havvind: Enorme muligheter i Nordsjøen