Britisk storbank: Oljemarkedet kan forvente korreksjoner

Oljemarkedet kan forvente negative korreksjoner allerede i nåværende kvartal, men prisene vil bevege seg oppover i år, ifølge en rapport fra britiske Barclays.

PRISENE VIL OPP: Barclay mener prisen på Brent-olje vil stige, basert på OPEC-korreksjoner, lagerbeholdninger og en pågående nedgang for oljeproduksjon i Venezuela.

Foto: Hasan Jamali AP
 • Ida Bing
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Både brent-prisen og prisene på amerikansk lettolje er ned 8 prosent siden begynnelsen av året, nær en 20 prosent nedgang over en periode på 12 måneder, ifølge CNBC som har omtalt rapporten. Så langt i år er prisene ned 8,23 prosent.

– Prisene har vært høyere grunnet en perfekt kombinasjon av et gunstig makromiljø, en sesongmessig økning i forbruket, ent videre trekk i oljelagrene og geopolitisk uro. Visse faktorer som støttet prisene i juli kommer ikke til å vare, og vi regner med en nedjustering i løpet av kvartalet, står det i rapporten fra storbanken Barclay.

Ifølge Barclays ser markedet frem til å være bedre forberedt på å takle tap i forsyning, i lys av den politiske situasjonen i Venezuela.

Venezuela påvirker

Rapporten forutsier at brent-prisene vil gå opp til 54 dollar fatet i løpet av årets tre siste måneder. De baserer antagelsene på lagerbeholdninger, Opec-disiplin for kutt og en pågående nedgang i oljeproduksjonen i Venezuela.

Venezuela har 298 milliarder oljefat i reserver, men står kun for 2,7 prosent av verdens produksjon i dag.

Faller landet vekk fra det internasjonale oljemarkedet, kan det få store konsekvenser.

– Venezuela er en viktig aktør, så hvis hele landets produksjon skulle gå bort, vil prisen bli skyhøy, sa Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets, til E24 for en knapp uke siden.

Les også

DNB Markets nedjusterer oljepris-anslag: Derfor bommet Olje-Kjus

Saltvedt forklarer at den globale reservekapasiteten for øyeblikket er begrenset. Derfor vil et potensielt tap av Venezuela fra verdens oljehandel få enda større følger.

Kuttene til Opec har hatt litt effekt, ikke like mye som kartellet hadde håpet, men det gir likevel en optimisme i markedet som vil sende prisen oppover.

– Vi ser prisen kryper oppover da det begynner å stramme seg til i markedet. Vi forventer at prisen skal opp til 55 dollar for hele året, sier Saltvedt.

Oljeanalytikere er skeptiske

Oljeanalytikerne har redusert sine forventninger til oljeprisen i hver eneste av de siste seks månedene, ifølge Reuters.

Oljeprisen vil trolig bli på 52,45 dollar fatet i snitt i år, ifølge en rundspørring nyhetsbyrået gjorde blant 33 analytikere i juli.

Måneden før trodde analytikerne at snittprisen ville ligge på 53,96 dollar fatet i år, ifølge Reuters.

Les også

Saudi-Arabias energiminister: – Har ikke diskutert større kutt

Til neste år venter analytikerne at oljeprisen vil ligge på 54,51 dollar fatet. En måned tidligere hadde rundspørringen vist et prisanslag på 57,37 dollar fatet for neste år.

Noe av skepsisen skyldes bekymringer for at Opec-landene kan få problemer med å holde igjen på oljeproduksjonen, slik de har avtalt.

– Jo lenger prisene holder seg lave, jo større er risikoen for at noen av Opec-landene ikke lenger vil overholde produksjonskuttene så strengt som de har gjort så langt, sier Commerzbank-analytiker Carsten Fritsch til nyhetsbyrået.

Hvis analytikernes magefølelse er riktig, kan nedturen i oljeinntekter bli mer langvarig, noe som vil påvirke både globale oljeselskaper og norsk økonomi.

Les også

Måling: Flere velger klima foran olje

Les også

Oljeanalytikere i rundspørring: Venter enda svakere oljepris

Les også

Analytiker tviler på Venezuela-sanksjoner: – USA er avhengig av oljen

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Venezuela
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Handelskonflikt nærmer seg løsning. Oljeprisen stiger.

 2. Venezuela nær fullstendig kollaps: Kan sende oljeprisen rett til værs

 3. Oljeanalytikere i rundspørring: Venter enda svakere oljepris

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker: Oljeprisen kan stige til 120 dollar per fat

 6. Mot forlengelse av oljekutt: – Kan øke oljeprisen