Statoil er klare for milliardutbyggingen av Snefrid Nord

Aker Solutions og Subsea 7 får store kontrakter når Statoil nå har tatt investeringsbeslutningen for Snefrid Nord. Feltet blir en satellitt til den kommende gassgiganten Aasta Hansteen.

ÅPNER OPP: Her er Aasta Hansteen-feltet illustrert med tilhørende subsea-installasjoner. Feltet blir det nordligste og største feltet som skal kobles på den nye Polarled-rørledningen, som åpner et helt nytt område i Norskehavet for gasseksport til Europa. Feltet har imidlertid blitt rundt fem milliarder kroner dyrere enn planlagt.
Publisert:

Statoil overleverte torsdag sin tredje utbyggingssøknad til Olje- og energidepartementet så langt i år.

Under en seremoni i Sandnessjøen i lokalene til Aker Solutions fikk statssekretær Elnar Remi Holmen offisielt overlevert Plan for utbygging og drift (PUD) til Snefrid Nord.

Feltet blir en satellitt til det gigantiske gassfeltet Aasta Hansteen, som skal i produksjon i fjerde kvartal 2018.

Gassfunnet i Snefrid Nord ble annonsert i mars 2015. Nå er Statoil klare for å bygge ut. Statoil fant også gass i Roald Rygg-prospektet like ved.

Totalt skal 1,2 milliarder kroner investeres for å få satellitten i produksjon i slutten av 2019. Det estimeres at Snefrid Nord inneholder om lag fem milliarder kubikkmeter med gass (31 til 57 millioner fat oljeekvivalenter).

Feltet øker ressursene i Aasta Hansteen med om lag 15 prosent og bidrar på den måten til å gjøre hovedfeltet mer lønnsomt siden man bruker infrastrukturen der til å eksportere gassen ut gjennom Polarled-rørledningen og ned til Nyhamna.

Statoil eier 51 prosent av Snefrid og er operatør. Wintershall, OMV og ConocoPhillips eier henholdsvis 24, 15 og 10 prosent.

Norske leveranser

Etter det E24 får opplyst så vil Aker Solutions og Subsea 7 få tildelt kontraktene for å bygge og installere subsea-installasjonen.

Statoil bekrefter i en melding at førstnevnte skal levere kontrollkabler, sugeanker, havbunnsrammen til én brønnslisse og subsea-utstyret. Aker Solutions' avdelinger i Sandnessjøen og Moss skal stå for leveransene.

Subsea 7 skal levere rør og ekspansjonsrørssløyfer (spools) i tillegg til at de skal utføre alle installasjoner på havbunnen, ifølge Statoil. Oljeselskapet regner med at man vil kunne få til besparelser her siden Subsea7 allerede skal bistå med Aasta Hansteen-utbyggingen, som ligger 12 kilometer unna.

– Det er gledelig å se at Snefrid Nord gir ringvirkninger og aktivitet på Helgelandskysten, sier Torolf Christensen, prosjektdirektør for Snefrid Nord og Aasta Hansteen.

På topp regner Statoil med at Snefrid Nord vil produsere rundt fire millioner kubikkmeter gass daglig, og at produksjonen vil pågå mellom fem og seks år etter åpning i 2019.

Det er også to andre satellitter til feltet, kalt Snefrid Sør og Haklang, men disse bygges ut med selve hovedfeltet og regnes derfor som en del av Aasta Hansteen.

Førstekandidat for Nordland-Frp, Kjell Børge Freiberg (t.v.), statssekretær Elnar Remi Holmen (Frp) og Torol Christensen (t.h.), prosjektdirektør for Snefrid Nord og Aasta Hansteen i Statoil, avbildet under PUD-seremonien i Sandnessjøen torsdag.

– Glad vi «peiser på»

– Dette er en svært gledelig dag, ikke bare for industrien, men for Nord-Norge og Helgeland spesielt. Aasta Hansteen er på vei nordover og skal snart i produksjon, sier statssekretær Elnar Remi Holmen til E24.

Han peker på at Snefrid ikke bare bidrar til å øke lønnsomheten i Aasta Hansteen, men at den også bidrar med arbeidsplasser og verdiskapning i Bodø- og Sandnessjøen-regionen.

– Her planlegger man å levere utstyr fra lokalt på Helgeland, noe som er svært gledelig, sier Holmen.

Statssekretæren tok nylig over for forgjengeren Kjell Børge Freiberg som har fulgt prosjektet tett.

Ettersom valgkampen er i gang benytter han sjansen til påpeke at han mener det spiller en stor rolle om det er dagens regjering eller MDG og SV som får påvirke oljepolitikken her til lands:

– Dagen i dag gir fremtidshåp i Nordland og står også som en smakebit på hva petroleumsaktiviteten kan bety for mitt hjemsted Vesterålen og min nabo Lofoten, sier Freiberg, som nå er førstekandidat for Frp i Nordland til høstens valg.

– Jeg er glad for at vi har en minister og en ny statssekretær som «peiser på». Det er akkurat slik vi kan bygge lokalsamfunn her i Nord gjennom attraktive og lønnsomme arbeidsplasser, avslutter Freiberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om