Oljeeksperter uenige om effekten av Opec-avtale

Oljeanalytikerne har tro på forlenget produksjonskutt, men er delt i synet på effekten av amerikansk skiferoljeproduksjon.

FORLENGER KUTT: Oljeprisen hoppet opp over 1,5 % da det ble klart at Saudi-Arabia og Russland er enige om å forlenge produksjonskuttene. 25. mai samles Opec til møter i Wien. – Får de ikke en avtale er det en fallitterklæring, sier oljeekspert Thina Saltvedt.
Publisert: Publisert:

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets og Torbjørn Kjus i DNB Markets tror begge at nattens uttalelser fra Russland og Saudi-Arabia tilsier ny kuttavtale når Opec møtes 25. mai.

– Får de ikke en avtale er det en fallitterklæring, rett og slett, sier Saltvedt til E24.

Hun viser til at det er et de to viktigste nasjonene som nå har blitt enige.

– Nå er de to viktigste nasjonene satt, så det er helt rimelig at oljeprisene gjør et lite hopp, sier Kjus.

Men de har en forskjellig vurdering av hvilken virkning Opecs avtale om produksjonsbegrensning har på markedet.

Amerikansk joker

Opecs uttalte målsetting er å få ned de globale lagrene av olje, og dermed en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet.

– Sånn som jeg ser det får man ikke balansen. Vi ser at amerikanske produksjon av skiferolje overrasker på oppsiden. Det overgår alt hva man har ventet. Det er mye tøffere enn de trodde, sier hun.

Les også

Saudi-Arabia og Russland forlenger kutt i oljeproduksjonen

Og dessuten er det umulig å få med USA på en avtale om produksjonsbegrensninger. Ikke bare er landet uvillig til det. Det vil i USA være ulovlig kartellvirksomhet.

Kjus mener på sin side at betydningen av veksten i amerikansk produksjon av skiferolje er overvurdert.

– Noen tror skiferolje har vokst like mye som Opec har kuttet, men sånn er det ikke. Hvor det kommer fra, vet jeg ikke. Opec har kuttet tre ganger så mye som det skiferoljeproduksjonen har økt, sier han.

Kjus tror på IEA

OPP: Slik reagerte oljeprisen da meldingene om enighet mellom Russland og Saudi-Arabia ble offentlig natt til mandag.

Han peker også på ulike statistikk-kilder for hvordan utviklingen i oljelagrene faktisk er. Du har amerikanske energimyndigheter og Opecs egne tall på den ene siden, og så har du Internasjonal Energy Agency (IEA) på den andre siden.

Sistnevnte forteller at oljemarkedet allerede nå er i balanse, ifølge Kjus.

– Jeg er veldig trygg på at IEA har bedre tall om situasjonen i dag enn de andre, sier han.

Han begrunner det med at IEAs statistikk er basert på innrapporterte tall fra OECD-land med god kvalitet på sin statistikk.

Les også

Strateg om oljemarkedet: – Endelig biter Opec-kuttene

Basert på IEA-statistikkene og en forlenget kuttavtale i Opec, mener Kjus at man vil se nedgang i oljelagrene i fjerde kvartal.

Men han tror oljemarkedet må se håndfaste bevis for det før oljeprisen vil reagere betydelig.

– Jeg tror ikke det holder med prat. Vi har kommet i en fase hvor markedet vil se harde bevis, sier Kjus til E24.

– Alt som behøves

Oljeministrene i Russland og Saudi-Arabia annonserte natt til mandag at de vil gå inn for å forlenge den nåværende avtalen om produksjonsbegrensning på Opec-toppmøtet 25. mai.

– De to ministrene er enige om å gjøre alt som behøves for å oppnå den ønskede stabiliseringen av markedet og redusere kommersielle oljelagrene til deres fem års gjennomsnittlige nivå, så vel som å understreke viljen til oljeprodusentene om å sikre stabilitet i markedet, heter det i den felles uttalelsen, ifølge Reuters.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG ENIGHET: Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih (t.v.) og hans russiske kollega Alexander Novak annonserte sin enighet om fortsatte oljekutt i natt.

Oljekartellet Opec, Russland og en rekke andre oljeproduserende land ble i fjor enige om å kutte produksjonen i et forsøk på å løfte oljeprisen.

I utgangspunktet skulle kuttene vare frem til i sommer.

Les også

Verdens største oljetrader: Opec-kutter forgjeves om ikke etterspørselen tar seg kraftig opp

Fortsatt høye lagre

Til tross for Opecs produksjonsbegrensninger holder oljelagrene, spesielt i USA, seg høye. Det er også tegn til at amerikansk oljeproduksjon stiger.

Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih sa på en felles pressekonferanse sammen med sin russiske kollega Alexander Novak, at den eksisterende kuttavtalen ikke vil føre til den ønskede reduksjonen i oljelagrene innen utgangen av juni, ifølge Bloomberg.

– Derfor har vi kommet til den konklusjonen at det trolig er bedre å avslutte avtalen ved utgangen av første kvartal 2018, sa han.

Novak sa at det er vært konsultasjoner med andre Opec-land i forkant av nattens uttalelser.

– Foreløpige konsultasjoner viser at alle har forpliktet seg til produksjonskutt-avtalen og ingen land er villig til å avslutte avtalen. Jeg ser ingen grunn for at noe land skulle ønske å slutte, sa Novak, ifølge Bloomberg.

Den nåværende Opec-avtalen om produksjonsbegrensninger, hvor også Russland er med på avtalen, innebærer en reduksjon i produksjonskvotene på nesten 1,8 millioner fat per dag i første halvår, ifølge Reuters.

Les også

– Jeg tror det var dråpen som fikk begeret til å renne over

Les også

Står fast på 70 dollar

Les også

Åpner for at kuttavtalen kan vare inn i 2018

Publisert:
Gå til e24.no