Så ryktesensitivt er oljemarkedet

Sugen på godt nytt om oljeprisen? Mandagens blaff fra Saudi-Arabia kan indirekte bety produksjonsøkning fra landet, tror oljeanalytiker Thina Saltvedt.

KORTVARIG OLJEPRISRALLY: Rykter om at en stor hendelse i oljemarkedet var i gjære sendte oljeprisen opp tre dollar mandag formiddag. Imidlertid ble ryktene raskt punktert, og oljeprisen falt tilbake.
Publisert: Publisert:

Sjekk ut grafen øverst! Nesten tre dollar strak vei opp fra 46,4 dollar til 49,20 dollar fatet.

Det er resultatet når rykter om en fattig trøst for oljemarkedet pågår.

Den fattige trøsten var ryktet om at Russland og Saudi-Arabia ville slippe en felles uttalelse om å fryse oljeproduksjonen.

Frysepunktet er så høyt at den lave oljeprisen neppe kan løftes av den grunn.

Likevel fikk oljeprisen ben å gå på, men oppturen var kortvarig.

– På kort sikt er det ikke uvanlig at vi får store bevegelser i oljeprisen med denne type uttalelser, ettersom det er store råvarefond og andre investorer som endrer posisjoner på informasjon som kan endre oppfatningen av markedsforholdene og dermed oljeprisen fremover i tid, sier oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, til E24.

– Investorene forsøker å få med seg så store deler av en prisøkning som mulig. Det er som regel det de tjener penger på, med mindre de ikke shorter på at prisene skal ned. Man ønsker å være tidlig ute.

– Oljeprisen har ligget ganske rangebound eller svingt innenfor intervallet USD 45-50 dollar fatet over en periode, så denne type annonseringer fra verdens største oljeprodusenter skaper selvfølgelig forventninger, sier Saltvedt.

Nyheten? Setter ned arbeidsgruppe

Tirsdag morgen koster et fat nordsjøolje 47,72 dollar fatet, opp 0,72 prosent så langt i dag.

Meldingene om at en avtale mellom landene var undertegnet, tikket inn mandag morgen.

Energiministrene fra henholdsvis Saudi-Arabia og Russland deltar i G20-møtene i Kina, og ministrene benyttet anledningen til å holde et møte om situasjonen i oljemarkedet mellom slagene.

Det som faktisk var avtalen mellom landene, var å nedsette en arbeidsgruppe som skal overvåke oljemarkedet og komme med forslag til tiltak for å stabilisere markedet.

Arbeidsgruppen skal ha sitt første møte i oktober i år. Dette er i etterkant av Opecs varslede møte i Algerie.

– Mange hadde ventet at dette ville være en frysavtale og ble nok skuffet da det ikke kom noen klarere utdypninger av hvordan samarbeide fremover skulle fungere og hvilke effekter eller makt de ønsker å utøve på markedet for å få et mer stabilt marked og pris, sier Saltvedt.

TROR PÅ HØYERE OLJEPRIS I HØST: Oljeanalytiker Thina Saltvedt oljeprisanslag for tredje kvartal er 47 dollar fatet i snitt, mens anslaget for fjerde kvartal er 56 dollar fatet.

– Indirekte en økning

Oljefrys er på agendaen, og oljeproduksjonen fra de to landene samt samarbeidspartnere kan bli frosset i seks måneder på nivået med produksjonen i juli, august eller september, ifølge Det russiske energidepartementet.

– Flere andre OPEC medlemmer i Midtøsten har sagt at de vil støtte en frysavtale, men uten Iran som er ett av de veldig få landene i tillegg til Saudi og Irak som faktisk kan øke produksjonen på kort sikt, så vil det jo ikke få veldig stor betydning. Hvis de fryser produksjonen på dagens nivå produserer med andre ord de fleste maks av hva de klarer likevel, sier Saltvedt.

Saudi-Arabia vil nemlig ikke inngå en slik avtale uten Iran på laget, og en eventuell produksjonsfrys kan innebære at Saudi-Arabia kommer godt ut av avtalen.

– Saudi Arabia reduserer som regel produksjonen sesongmessig på denne tiden av året etter at sommersesongen er ferdig, så hvis de fortsetter å produsere på dagens nivå er det jo indirekte en økning.

Les også

Saudi-Arabia tar oljegrep i Asia: – Gir dem et ekstra fortrinn

– Vil ikke klare å motvirke veksten i amerikansk skifer

I vår var produksjonsfrys et mål for møter mellom OPEC og Russland. Men det viste seg vanskelig å få Iran med på en produksjonsfrysavtale, og intensjonen endte med fiasko.

Vesten lettet sanksjonene mot Iran i fjor sommer, og siden har Iran ønsket å skru oljekranene på vidt gap for å bedre landets økonomi.

– Samarbeidet vil selvfølgelig ha en symbolsk effekt med at Saudi og Russland inngår en mer forpliktende avtale. Kanskje fordi OPEC internt har store samarbeidsproblemer og at de har mistet mye makt. For å kunne ta tilbake noe av makten vil nok Russland fremstå som en interessant partner – hvis ikke må nok Saudi ta mye av støyten alene. Det ønsket de ikke lenger i 2014 og det ønsker de nok ikke nå heller, sier Saltvedt.

– Uansett vil de ikke klare å motvirke veksten i amerikansk skifer som nok er raskt tilbake hvis oljeprisen passerer USD 60/fatet

Les også

Han brukte én million på ONS, så kom oljesmellen – i år droppet han standen

Les også

Det er 70 år siden det ble funnet like lite olje som i fjor

Les også

Mener Irak vil knuse oljefryshåpet

Publisert:
Gå til e24.no