Ansatte følte seg truet med oppsigelse av Statoil

Tillitsvalgte i Statoil sier de har opplevd å få muntlig advarsel om å miste jobben etter at de uttalte seg i utflaggingssaken. Selskapet avviser anklagen.

ANGRIPER: Forbundsleder Inger Lise Rasmussen i YS-forbundet Negiotia går kraftig ut mot Statoil i formiddag.

Terje Bergersen
  • NTB
Publisert: Publisert:

Truslene skal ha blitt framsatt i forbindelse med et internt møte 13. august, der konsernledelse og fagorganisasjoner skulle drøfte mulige brudd på informasjonsplikten. Statoil var anklaget for ha sagt at en framtidig utflagging dreide seg om 250-350 stillinger, når det reelle tallet i de interne dokumentene var 1.000.

- På møtet sa ledelsen at vi som hadde kommentert de interne dokumentene, hadde brutt de interne sikringsreglene og at det kunne kvalifisere til avskjedigelse, sier Negotia-leder i Statoil, Kristin Øverland, til NTB.

Hun sier hun ble sjokkert:

- Jeg følte meg truffet av det de sa og oppfattet det som en trussel.

Ties i hjel

Konserntillitsvalg for YS i Statoil, Bjørn Asle Teige var på samme møte som Øverland og bekrefter hennes versjon:

- Beskjeden gikk over bordet til alle som var der, det var ikke noen tvil om hva ledelsen mente. Noen følte nok at budskapet var mer myntet på dem, sier Teige.

Han reagerer på det han ser som angrep på tillitsvalgtes ytringsfrihet:

- Å debattere et stort kutt i arbeidsstokken er en tillitsvalgts oppgave og rett. Det må kunne kommenteres og diskuteres. Man kan stille spørsmål ved Statoils oppfatning av verdien «åpenhet» når selskapet nekter oss retten til å uttale oss.

Etter møtet på Forus var alle involverte tause om saken. Etter drøfting internt i fagforeningene velger Negotia nå å ta bladet fra munnen.

- Vi syns det er for galt til at det kan gå upåaktet hen, sier Øverland.

Det har ikke vært noe nytt møte, og hun er ikke sikker på hvor veien går videre.

- Vi håper jo at vi får gjenopptatt samtalene for å ivareta medlemmene videre i outsourcingprosjektet.

Avviser anklage

De interne dokumentene det siktes til i saken, var ifølge Øverland tilgjengelig for alle fast ansatte i Statoil, minst 18.000 personer. Da innholdet ble kjent i mediene i sommer, var Øverland en av dem uttalte seg.

Informasjonssjef Jannik Lindbæk i Statoil avviser overfor VG at de har truet noen.

- Vi kjenner oss ikke igjen i opplevelsen de gjengir. Jeg kan avkrefte at vi på noe tidspunkt har fremmet trusler, sier han.

- Det er riktig at vi har påpekt at spredning av informasjon fra interne dokumenter er i strid med spillereglene og vårt regelverk for informasjonshåndtering, legger han til.

Forbundsleder Inger Lise Rasmussen i Negotia sier hun er overrasket over Statoils framgangsmåte i saken, og mener Statoil bruker dramatiske hersketeknikker. Hun etterlyser en opprydning i utflaggingssaken fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på vegne av staten, ettersom staten er største eier i Statoil.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. Hevder Statoil prøvde å skjule utflaggingsplaner

  2. YS-tillitsvalgt om Statoil:- Pinlig brudd på spillereglene

  3. - Vi er svært skuffet over Statoil

  4. Taust etter oppvaskmøteom Statoil-utflagging

  5. Statoil vil flytte 500 stillinger ut av Norge