Kongsberg Gruppen sikret kjempeavtale med Statoil

Skal jobbe med utbyggingen av gassrørledningen Polarled.

SATSER PÅ OLJEBRANSJEN: Kongsberg Gruppen satser tungt på olje- og gassindustrien. Her er en endemodul for rørledninger som divisjonen OIl & Gas Technologies skal bruke på Polarled-gassrørledningen avbildet. Den plasseres for å kunne rense røret, samt koble opp mot eksportledning.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Kongsberg Oil & Gas Technologies har sikret seg en kontrakt med Statoil verdt 380 millioner kroner over tre år.

Selskapet skal bistå Statoil, og deres partnere, med byggingen av gassrørledningen Polarled. Den nye rørledningen strekker seg 480 kilometer fra Aasta Hansteen i Norskehavet til terminalen på Nyhamna i Møre og Romsdal.

Kongsberg-aksjen hoppet 0,44 prosent (rundt en krone) på nyheten.

Kongsberg skal starte opp arbeidet umiddelbart, og vil holde på i tre år med prosjektet. Ingeniørarbeidet vil bli utført på selskapets kontorer på Lysaker, mens produksjonen av komponenter vil skje hos underleverandører i Storbritannia og Norge.

Kobler opp Kristin-feltet

Her er en såkalt «Pipeline end manifold» avbildet. Kongsberg Oil & Gas Technologies skal installere denne enheten i forbindelse med Polarled-gassrørledningen. Enheten samler produksjonsstrømmen fra flere mindre rør inn i et større.

- Dette viser at Kongsberg har den nødvendige kompetansen for å løse nye utfordringer ved fremtidige subsea-prosjekter, både når det gjelder utbygging av eksisterende og nye felt, sier administrerende direktør Pål Helsing i Kongsberg Oil & Gas i en børsmelding.

Kongsberg gruppen skal levere undervannsstrukturer, koblingsystemer og forgreininger til hele den lange gassrørledningen utenfor Møre og Romsdal.

I tillegg skal de levere strukturer og koblingspunkter til gassrørledningens forgreining bort til det Statoil-opererte Kristin-feltet.

Statoil selv har planlagt at inntrekkingen av rørledningen vil starte i mars 2015, mens nedleggingen ved Aasta Hansteen skal være ferdig i tredje kvartal 2015.

Drar nytte av oppkjøp

Til E24 opplyser Kongsberg Gruppen at kontrakten på undervannsarbeidet for Statoil er et resultat av Kongsbergs kjøp av Apply Nemo i desember 2012.

Apply Nemo er bare ett av flere oppkjøp Kongsberg Gruppen har gjort for å styrke seg innenfor olje- og gassektoren. Konsernet kjøpte i tillegg selskapet Advali i 2012.

Apply Nemo ble etablert i 1989 og har spesialkompetanse innenfor rørledninger og relaterte løsninger på havbunnen. De har etterhvert utvidet spekteret av tjenester og undervannsprodukter.

Oil & Gas Technologies er en av Kongsberg Gruppens storsatsinger for tiden, og konsernet har ambisjoner om at Oil & Gas-divisjonen skal vokse til å bli like stor som de andre virksomhetene i konsernet på bare få år.

LES OGSÅ: Kongsberg-sjefen: - Dette er bare begynnelsen

Oil & Gas ble opprettet som et eget forretningsområde i 2009, men fra og med første kvartal i år har divisjonen blitt rapportert som en egen post i regnskapet, sammen med Maritime, Protech og Defense.

Kontrakten på 380 millioner kroner over tre år vil gi solide inntekter til Oil & Gas-selskapet. Divisjonen omsatte til sammenligning for 702 millioner i 2012.

Les også

Panel-debatt på Nor-Shipping: - Det er en revolusjonMaritimt vokser i KongsbergKongsberg-sjefen om oljeboring i Lofoten: - Jeg tror og mener det bør komme

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

 1. Statoil dropper gassledning til to milliarder

 2. Sikret seg Statoil-kontrakt på Johan Castberg

 3. Nytt gassfunn styrker Aasta Hansteen-feltet

 4. Betalt innhold

  Milliardkontrakt fra Wintershall til FMC

 5. Betalt innhold

  Knytter Kristin til Polarled