Oljestreiken fortsetter

Etter 13 timers mekling kom det søndag morgen til nytt brudd i forhandlingene mellom partene i oljestreiken. Dermed fortsetter streiken, og arbeidstakerne advarer mot tvungen lønnsnemnd.

FREMDELES STREIK: Hvis partene ikke finner en løsning innen førstkommende mandag klokken 24, går det mot lockout på norsk sokkel.

MARIT HOMMEDAL
 • Anne Marte Vestbakke
 • E24
Publisert:

– Dette er en svært alvorlig situasjon, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Partene ble oppfordret av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til å møtes igjen i mekling for å forsøke å finne en løsning. Etter 13 timers mekling ble det søndag morgen klart at det ikke var grunnlag for å legge fram noen skisse.

Arbeidsdepartementet ville søndag morgen ikke kommentere oljestreiken, men sier at situasjonen følges fortløpende.

Streiken er nå på dag 15 og kostnadene er oppe i 2,7 milliarder kroner. Streiken koster altså mer enn 200 millioner kroner dagen.

Krever for mye

– OLF bevegde seg ikke en millimeter. Det var nok en gang pensjonssaken som gjorde at vi måtte bryte forhandlingene, sier leder i SAFE, Hilde Marit Rysst, til NTB.

OLF mener på sin side at oljearbeiderne krever for mye. OLF har varslet lockout på norsk sokkel fra midnatt natt til tirsdag.

708 medlemmer i fagforeningene Industri Energi, SAFE og Lederne har vært ute i streik i snart to uker. Fagforeningene kjemper for å få avtalefestet en pensjonsordning fra fylte 62 år, en gavepensjon som kom på plass under lønnsoppgjøret i 1998.

La dem svette

Forbundslederne Leif Sande og Hilde-Marit Rysst i Industri Energi og SAFE aviser at det er noen som helst grunn for regjeringen å innføre tvungen lønnsnemnd.

– Denne konflikten må arbeidsgiverne ta ansvaret for. Det mest riktige og rettferdige er at oljeselskapene må ta konsekvensene av sin egen dumhet når de selv kjører full lockout.

– La dem svette noen dager. Da vil de ta til fornuften i løpet av kort tid, er Leif Sande og Hilde-Marit Ryssts klare oppfordring til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Dette krangler de om

Konflikten dreier seg om vilkårene til offshorearbeidere i oljesektoren som pensjonerer seg når de er 62 år.

Tidligere i år fjernet Statoil gavepensjonen til de ansatte, som hadde gitt denne gruppen like gode pensjonsutbetalinger som dem som går av ved ordinær pensjonsalder.

Saken ble hovedtemaet under lønnsforhandlingen mellom fagforeningene Industri Energi, SAFE og Lederne, og arbeidsgiverforeningen Oljeindustriens Landsforening (OLF). Fagforeningene krever å få pensjonsavtalen tilbake og tariffestet.

Fagforeningene mener de forhandlet seg fram til retten til full pensjon for 62-åringer i 1998, men det ble aldri en del av tariffavtalen.

Da OLF svarte at det ikke var mulig, ble 708 personer tatt ut i streik fra 24. juni.

Les også:

 • Håper på løsning
 • Olje kan bli tapt for alltid
 • Nye forhandlinger i oljestreiken
 • Tormod Hermansen om lockout: - Meget uklokt av OLF
Publisert:

Flere artikler

 1. Nye forhandlinger i oljestreiken

 2. Oljearbeidere til regjeringen: - Hold fingrene av fatet

 3. Betalt innhold

  Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen

 4. Stevner staten for bruk avtvungen lønnsnemnd

 5. Statoil forbereder produksjonsstans