Jemen-ekspert: - Dette burde DNO forutsett i desember

Men angrepet får ikke konsekvenser for DNOs nye oljefunn i Jemen.

STOR VIRKSOMHET I JEMEN: Dette kartet viser DNOs tilstedeværelse i Jemen. Selskapet har produsert olje i Jemen siden 2000, og har fem lisenser i området.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

- Områder som Hadramawt fordrer mye lokalkunnskap av utenlandske investorer, og løpende trusselvurderinger. Hvis de norske investorene hadde hatt sysakene sine i orden så burde de forutsett dette i desember, sier førsteamanuensis ved Universitetet for miljø og biovitenskap, Stig Jarle Hansen, til E24.

Lørdag angrep stammen en vaktpost ved oljefeltet i Hadramawt-provinsen i Jemen. To soldater ble drept og en såret i hevnangrepet. Oljeanlegget sørøst i Jemen tilhører norske DNO International.

Fungerende konsernsjef i DNO, Bjørn Dale, understreker i en epost til E24 at sikkerhetsapparatet i Jemen er solid, og foretar fortløpende vurderinger av situasjonen ved alle de fem DNO-knyttede anleggene i Jemen.

Tidligere i år gjorde DNO et nytt funn av olje i Masila i Jemen. Ifølge Oil & Gas Journal planlegger DNO å utvikle den nye brønnen tidlig i 2014. Dale skriver at utviklingen går som planlagt, til tross for hendelsen lørdag.

- Med det vi vet i dag så vil ikke denne hendelsen ha noen slik konsekvens, skriver han.

- Har lignende angrep forekommet tidligere i løpet av de 13 årene selskapet har operert i Jemen?

- Det har vært flere hendelser i Jemen og trusselbildet endrer seg jevnlig. Vi har ikke opplevd tilsvarende ved andre av våre anlegg, men jeg ønsker å presisere at den aktuelle hendelsen i Jemen skjedde på en vei flere kilometer unna DNOs anlegg, forteller Dale.

Stig Jarle Hansen.

Opptil 1 prosent av DNOs olje

Den aktuelle produksjonsenheten som ble forsøkt angrepet er liten, og står for 0,5-1 prosent av DNOs samlede produksjon. Anlegget drives av tre DNO-ansatte jemenitter.

DNO ASA, er morselskapet i et internasjonalt oljekonsern med hovedkontor i Oslo.

Konsernets selskap er operatører eller lisenspartnere i Kurdistan, Jemen, Oman, UAE og Tunisia. DNO har ingen operasjoner i Norge.

Les også

Krever at DNO trekker seg ut av Jemen

- Jeg har ventet meg aksjoner

Tidlig i desember ble den lokale stammelederen Said Ben Habrish og hans livvakter drept på en kontrollpost satt opp av hæren. Stammelederen og livvaktene nektet å gi fra seg våpnene da skuddvekslingen startet. Hansen mener lørdagens hendelse er en klar hevnaksjon.

- Olje er den største enkeltinntekstkilden til Jemen. Hvis man angriper anlegg, angriper man regjeringen. Det er stort sett gjort av to typer aktører. Al-Qaida og stammer som er hevngjerrige mot regjeringen, sier førsteamanuensisen.

Hansen karakteriserer Jemen som et svært vanskelig land å investere i, og påpeker at utenlandske investorer har en tendens til å overvurdere sin egen lokalkunnskap.

Spenningen har særlig eskalert etter al-Qaida fikk et sterkere fotfeste i provinsen. Gårsdagens hendelse stiller seg i rekken av flere angrep mot oljeanlegg i landet.

- Man har jo sett at det har sklidd ut før også. Jeg har ventet meg aksjoner, og er overrasket over at det har vært så lite, sier han.

Senest i slutten av desember sprengte opprørere tilhørende hadramawt-stammen en viktig oljerørledning som går fra Masila-feltet og ut til havnebyen Shahr ved Det indiske hav.

- Rundt annenhver måned i fjor gikk en oljerørledning i Jemen. Stammefolk eller al-Qaida står bak aksjonene, og det hender folk blir drept. Det som skjedde i går i Hadramawt er ikke uvanlig, sier han.

STERK VÅPENTRADISJON: Yemen er et av landene i verden med flest våpen per innbygger. Det er vanskelig å anslå hvor mange våpen som er på private hender, men ulike estimater anslår rundt 60 millioner våpen, ifølge Yementimes. Bildet er tatt av bevæpnede stammefolk nær den oljerike provinsen Marib.

- Ikke et godt sikkerhetsapparat

Hansen har fulgt situasjonen i Jemen nøye siden 2006, og har besøkt landet flere ganger.

- Hadramawt er et utfordrende sted. Man kan få ganske store situasjoner mot seg på slike steder, og det er absolutt ikke det letteste stedet å investere, og det har blitt verre.

- De som investerer i Hadramawt må være veldig oppmerksomme. Det har eskalert allerede, og det er ingen holdepunkter for at det skal bli bedre fremover. Jeg oppfordrer alle investorer til å være var på trusselsituasjonen, sier Hansen.

Les også

Produksjonen og inntektene hopper i været for DNO

Hvis en større terroraksjon mot et oljeanlegg skulle utspille seg, er det knyttet usikkerhet til hvor godt rustet myndighetene er til å håndtere situasjonen.

- Jemen har en stor hær, og et stort politivesen. Imidlertid er hæren kjent for å være gjennomkorrupt. Det er ikke et godt sikkerhetsapparat. Fordelen i dette er at stammene som tar gisler og områder, behandler gislene veldig bra. De er ute etter å presse myndighetene. Men når al-Qaida tar gisler er det en annen sak og langt verre, sier han.

Les også

DNO fant olje i Jemen

Derfor er det fundamentalt med solide sikkerhetstiltak rundt oljeanleggene, som kan trekke ut tiden ved alvorlige angrep, slik at hæren kan håndtere situasjonen på et tidlig stadium, understreker han.

Les også:

Etablering i risikoland god butikkKjøper seg «goodwill» i risikoområderNorsk selskap i to av verdens farligste land: - Gjør det som skal til for å maksimere sikkerhetenDNO-eksport i gang fra Nord-IrakDNO skal bli en «betydelig» aktør

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. DNO: - Vi tar trusselen på alvor

  2. Opprørere sprengte viktig jemenittisk oljerørledning

  3. Al-Qaida hevder å stå bak Algerie-angrepet

  4. Betalt innhold

    – Tenker på In Aménas hver dag

  5. Eksperter om olje- og gassutvinning i Algerie: Attraktivt, men flere skyr risikoen