Statoil-sjefen varsler satsing på norsk sokkel:
– Ting tar tid og det er viktig å begynne nå

Under Eldar Sætre skal Statoil satse mer på norsk sokkel for å finne mer olje og gass, samtidig som klimaarbeidet skal få ny giv. Toppsjefen utelukker ikke endringer i toppledelsen for å få til planene.

- VI MÅ GJØRE MER: Statoil-sjef Eldar Sætre (t.v.) og styreleder Svein Rennemo har blitt enige om at Statoil må bli mer på hugget fremover. Nå skal fagre ord følges opp med konkrete resultater.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

FORNEBU (E24): Eldar Sætre har sittet som vikar i sjefsstolen i Statoil siden Helge Lund gikk av i oktober.

Onsdag ble det klart at sunnmøringen blir den nye konsernsjefen på fast basis, og allerede nå har den nye sjefen tegnet opp tre hovedsatsinger:

 • Virksomheten på norsk sokkel skal forsterkes og forlenges
 • Internasjonalt skal man satse på områder der man kan bygge materielle og lønnsomme virksomheter
 • Statoils bidrag til overgangen til lavutslippssamfunnet skal bli bedre

I bunn ligger det et ufravikelig krav fra toppsjefen om at Statoil skal bli mer konkurransedyktig og effektivt, og at sikkerheten til de ansatte aldri skal nedprioriteres.

Under presentasjonen sa han følgende om helse, miljø og sikkerhet (HMS):

– Vi har akkurat lagt bak oss det beste HMS-året på lenge. HMS er imidlertid en ferskvare og vi skal bli bedre. Våre ansatte skal vite at det er trygt å gå på jobb hver dag. Det er ufravikelig for meg, sa Sætre.

Borte bra, hjemme best

På pressekonferansen på Statoil-kontoret på Fornebu trakk Statoil-sjefen selv frem norsk sokkel, og gjorde det klart at Statoil vil satse mer på hjemmebane fremover:

– Vi vil se etter muligheter for å forsterke oss på norsk sokkel, samtidig som effektiviseringsarbeidet skal fortsette, sa Sætre, og poengterte at hjemmemarkedet er enda mer attraktivt nå som oljemarkedet er preget av så mye usikkerhet.

(Saken fortsetter under videoen fra VGTV.)

– Handler dette om at dere skal lete mer enn før?

– Når jeg sier forlenge, så handler det i første omgang om leting. Vi ser at profilen på norsk sokkel ute på 2020-tallet ser ganske annerledes ut enn nå. Ting tar tid og det er viktig å begynne arbeidet allerede nå for å få til ting som vil vare på sikt, sier Sætre til E24.

– Statoil skal fortsatt være aktiv for å skape nye muligheter på norsk sokkel, legger han til.

Han poengterer at Statoil også vil fortsette å vurdere muligheter innenfor prioriteringer i porteføljen sin. I de siste årene har Statoil solgt unna andeler i felt for mange milliarder for å kunne bruke kapitalen på andre prosjekter blant annet.

Gjennomføring

Styreleder Svein Rennemo puster litt lettet ut etter å ha fått konsernsjefstillingen besatt.

– Det har vært mye arbeid og mange gode kandidater, så totalt sett har det vært en god prosess, sier en fornøyd styreleder til E24.

Han legger ikke skjul på at styret nå har klare mål for hva ledelsen må levere på de lovnader og mål som man har snakket om lenge: Statoil må bli mer konkurransedyktige, samtidig som tempoet i klimasatsingen skal økes.

– Må ledelsen være mer på hugget?

– Jeg tror det handler om at vi går inn i en fase der konkretisering blir viktig. Eldar (Sætre, journ.anm.) snakket selv om GE-samarbeidet. For meg er det et veldig godt eksempel på hva vi trenger, sier Svein Rennemo til E24.

Han referer til det store teknologisamarbeidet med amerikanske General Electric som Statoil annonserte for kort tid siden. Sammen skal de to utvikle miljøvennlige og økonomisk lønnsomme løsninger for olje- og gassutvinningen.

– Det handler om spesifikke tiltak (...) Dette er veldig viktig for meg og vi trenger flere skritt av denne typen, sier Rennemo og legger til at GE-samarbeidet er ett av flere som må komme.

Statoil-sjefen lover handling:

ERSTATTER: Eldar Sætre tar over som konsernsjef etter Helge Lund (t.v.), som sluttet i Statoil etter jul, for å bli ny sjef i BG Group.

– Vi har kontinuerlige diskusjoner med styret. Det jeg sier rundt bærekraft og effektivisering er naturligvis ting vi har diskutert i styret. Vi må gjøre mer.

– Når det gjelder fornybar vil jeg forsikre meg om at ingen tror at det er noe vi bare driver med på siden. Vi gjør det fordi det er lønnsomt. Jeg slår det fast nå.

– Er dette GE-samarbeidet det første kapittelet i din lederhistorie?

– Det er i hvert fall noe som har skjedd i min periode. Jeg er veldig stolt av det. Det handler om konkrete prosjekter. GE er en teknologiutvikler og vi er en bruker. Sammen har vi et veldig sterkt partnerskap.

Eldar Sætre vil ikke si noe konkret om hva han vil gjøre for å styrke klimasatsingen, men han peker på at det å kutte bortkastet energibruk i produksjonen blir viktig, særlig utenfor Norge.

Full gjennomgang

Når Eldar Sætre nå kan ta bort «konstituert» fra tittelen sin og bare er konsernsjef, åpner han også for at det kan bli endringer i både ledelsen og måten Statoil er organisert på:

– Det eneste jeg kan si nå er at det er helt naturlig med det tidsperspektivet jeg har på denne jobben er å se på strukturene. Det betyr ikke at det blir endringer nødvendigvis, men jeg må være trygg på at strukturene er de riktige og at vi er skrudd sammen på riktig måte, sier Sætre til E24.

– Jeg vil bruke den tiden jeg trenger til dette arbeidet og at jeg har med det riktige lederteamet. Det er helt naturlig for en konsernsjef, legger han til.

Les også

Frederic Hauge om ny Statoil-sjef: – Han trenger lykke til

Les også

Slik vil Sætre styre Statoil

Les også

Eldar Sætre fast bestemt i oktober: For gammel til å bli Statoil-sjef

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Eldar Sætre ny Statoil-sjef

 2. Den nye Statoil-sjefen kan gå av om tre år

 3. Betalt innhold

  Ny Statoil-sjef: Vi har et klimaansvar

 4. Slik vil Sætre styre Statoil

 5. Equinor-høringen i Stortinget: – Styret sa ja der vi skulle sagt nei