BI-professor: - Situasjonen er mer ustabil enn på flere år

- Et økt spenningsnivå vil skape økt usikkerhet i markedet og sende oljeprisen opp, sier BI-professor Ole Gunnar Austvik, etter ISIL hevder å ha tatt fullstendig kontroll over Iraks største oljeraffineri.

EROBRET IRAKS STØRSTE OLJERAFFINERI: De siste dagene har opprørerne rykket raskt fremover i Nord-Irak og vunnet kontroll over strategisk viktige områder, blant annet Iraks nest største by, Mosul.

Karim Sahib
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Den sunnimuslimske opprørsstyrken Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) herjer Nord-Irak, og hevdet i natt at de har kronet erobringene med fullstendig kontroll over Iraks største oljeraffineri i Baiji i Salahuddin-provinsen.

Til tross for raffineriet er Iraks største, vil lammelsen av produksjonen først og fremst ramme drivstofforsyningen innenlands.

- Dette vil ikke ha veldig effekt på eksterne forhold. I de kurdiske områdene vil eksporten gjennom Tyrkia fortsette som før, og anlegget er nok derfor okkupert for å presse regjeringen og redusere de innenlandske forsyningene. Raffineriet er så stort at det er avgjørende for bensinforsyningene i området, sier NUPI-forsker og BI-professor Ole Gunnar Austvik til E24.

- Vil ikke sende oljeprisene til himmels

På kort sikt tror han ikke oljeprisen vil stige på angrepet på landets oljeindustri, men peker på at historien har vist at forventninger kan skyte dramatisk fart i oljeprisen. I tillegg har uroen eskalert i nabolandene, blant annet i Syria og golfstatene.

- Slik det er nå er det en mer ustabil situasjon enn på mange år i området. Et økt spenningsnivå vil skape økt usikkerhet i markedet på sikt og sende oljeprisen opp. Men dette er ikke så dramatisk at det vil sende prisen til himmels, forteller Austvik til E24.

Da USA trakk de militære styrkene ut av landet i 2011, var tanken at den irakiske hæren sto rustet til å håndtere slike hendelser. De siste ukers hendelser har vist at dette ikke var tilfellet.

- Når det viser seg at hæren ikke har større motstandskraft, er det helt klart et nederlag for USA og drar krigføringen til et annet nivå. Man frykter at uroen sprer seg til naboland, som Iran, der det også er gnisninger mellom sunni- og sjiamuslimer. Dette er et nytt stort steg videre i konflikten, sier oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, til E24.

Les også

Derfor er Irak-konflikten den største trusselen mot verdens oljeproduksjon

Kritisk for sørområdene

Hun forteller at oljeprisen kan få et kraftig løft hvis ISIL er like ambisiøse i sør, der 80 prosent av Iraks oljevirksomhet har geografisk tilhørighet.

Som OECD-landet med nest størst oljeproduksjon og sterk ventet produksjonsvekst de neste årene, er redselen stor for at ISIL kan slå beina under landets eksportkapasitet.

Saltvedt har tidligere anslått at oljeprisen på sikt vil kunne øke med 20 til 30 dollar fra dagens nivå, hvis produksjonen faller til 2003-nivåer.

Oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt.

- Mindre olje i markedet

På kort sikt kan oljeprisen stige på internasjonale oljeselskaper som evakuerer ansatte fra virksomheten i Irak, fordi myndighetene ikke behersker sikkerhetstrusselen.

- Angrepet har en signaleffekt i markedet. Så langt har oljeprisen steget mye på grunn av redselen for hva som kan skje, og det at styrkene har klart å rykke fremover, gjør utenlandske oljeselskaper er bekymret for sikkerheten til personalet sitt. Enkelte enheter har allerede blitt stengt ned, og flere kan følge etter. Det i seg selv kan bidra til at det kommer mindre olje inn i markedet. Nå har ikke myndighetene kontroll, og det skaper større usikkerhet for at oljeselskaper stenger ned sin produksjon, sier Saltvedt.

Svekker hæren

Med anlegget i nord har ISIL fått kontroll over drivstoff den irakiske hæren og befolkningen i Nord-Irak er avhengig av.

- Det er det største raffineriet i området og ekstremt viktig for innlandet. Det er transporten som blir rammet av dette, sier Thina Saltvedt i Nordea.

Les også

Oljeanalytiker: Drivstoffprisene vil stige i sommer

Selv om de direkte konsekvensene av beleiringen først og fremst rammer innlandet, sår beleiringen og en eventuell drivstoffmangel videre usikkerhet rundt den irakiske hærens motstandsdyktighet.

- Det blir ansett som en stor overraskelse at opprørerne demonstrerer et slikt omfang av kontroll. De viser seg relativt sterke i forhold til myndighetene, sier Austveit.

- USA vil slutte å importere

Den irakiske statsministeren Nuri al-Malikis har i kjølevannet av de militære kampene i landet krevd militær bistand fra amerikansk hold, noe president Barack Obama blankt har avvist. Istedet er det blitt sendt 300 militære rådgivere for å hjelpe den irakiske hæren med å håndtere situasjonen, i tillegg til et hangarskip.

Les også

- Oljemarkedet er i høy beredskap

Austvik tror ikke amerikanerne vil reengasjere seg ytterligere i Irak delvis på grunn av krigshistorikken med landet, i tillegg til at oljeforsyningene nå er mindre viktig for USA. Kun 20 prosent av de amerikanske oljeforsyningene kommer fra golflandene.

- De vil nok slutte å importere fra landet i løpet av noen år. Oljen går stort sett til Kina, og interessebildet er derfor annerledes enn på 70- og 80-tallet, da det var en primær interesse for USA å sikre forsyningene fra området. Den trenden vil entydig øke, og da svekkes motivet for å engasjere seg fra amerikansk hold, sier han.

Les også:

- Norwegian er sårbare for en høy oljepris- Islamister angriper Iraks største oljeraffineriIraks største oljeraffineri stengtIrakiske styrker slår tilbake mot ISILUSA sender hangarskip til golfen

Publisert:

Flere artikler

  1. ISIL har erklært egen islamistisk stat

  2. ISIL hevder å ha full kontroll over Iraks største oljeraffineri

  3. Iraks største oljeraffineri stengt

  4. - Islamister angriper Iraks største oljeraffineri

  5. ISIL overtar byer og olje fra rival i Syria