PGS: - Overrasket over kraften i nedturen

Seismikksektoren var de første som merket at oljeselskapene ble gjerrigere.

UTFORDRENDE TIDER: PGS-sjef Jon Erik Reinhardsen på vei inn til Paretos olje- og offshorekonferanse.
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Når oljeselskapene skal spare er det gjerne letebudsjettene, og da spesielt seismikk, det er lettest å kutte i.

Innen seismikk har den lavere pengebruken vært i fokus i over ett år.

- Markedet er blitt mer utfordrende, sier sjef seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS), Jon Erik Reinhardsen, til E24 på Paretos olje- og offshorekonferanse i Oslo i dag.

- Det har vært en nedtur på tvers av hele oljeservicesektoren, historisk har jo ofte seismikk fått mest juling i slike tider, men ja - jeg er nok overrasket over hvor store utslagene har vært.

Det estimeres at det vil være en nedgang på seismikkflåtens kapasitet på rundt fire prosent i år, da gamle seismikkskip blir tatt ut.

PGS har selv lagt to av sine eldste skip i opplag og vurderer nå å enten selge eller skrote skipene. Samtidig har seismikkselskapene CGG og WesternGeco også tatt skip ut av flåten.

- Dette blir jo drevet fra etterspørselssiden og så tvinges båter ut fra tilbudssiden da markedet er dårlig. Det at båter forsvinner ut av markedet vil etter hvert skape en ny balanse. Det er de gamle båtene som nå har blitt tatt ut.

Helt greit med forsinkede skip

Når det eventuelt kommer en vending opp mener Reinhardsen er vanskelig å anslå:

- Det vi alltid vet er at når det har gått ned så kommer det opp igjen, men timingen er vanskelig å forutsi.

PGS har to seismikkskip under bygging, og denne uken ble det klart at de begge vil bli forsinket fra Mitsubishi Heavy Industries’ verft.

Det er ikke noe Reinhardsen er lei seg for.

- Det lever vi godt med i dette markedet. Forsinkelsen gjør også at innbetalingene til verftet skyves ut i tid og er en av hovedårsakene til at PGS nedjustert sitt indikerte investeringsnivå i år med 50 millioner dollar.

OPTIMIST: TGS-sjef Robert Hobbs gjestet også Pareto-konferansen.

En annen bonus er at PGS også kan komme til å få kompensasjon fra verftet for forsinkelsen.

- Ekstremt positive utsikter

I leiren til en av konkurrentene, TGS – det største seismikkselskapet på Oslo Børs målt i markedsverdi, er tonen en tanke mer optimistisk – i alle fall om man tar på seg de lange brillene.

- Langsiktig er utsiktene ekstremt positive, oljeselskapene må erstatte sine reserver - verden trenger olje!, sier en entusiastisk Robert Hobbs, TGS sin konsernsjef, til E24.

- Det finnes ikke noe annen data enn seismikk som gir oljeselskapene muligheten til å forutsi hva de kan komme til treffe på når de borer. Verdien av den informasjonen er enorm.

- Ta et greit eksempel: et oljeselskap skal bore en dypvannsbrønn i Mexicogulfen – det koster fort 200 millioner dollar. Da kan de kjøpe en lisens til en våre datasett over området til 20-30 millioner dollar og det hjelper dem dramatisk med å unngå å ikke bore en 200 millioner dollar dyr tørr brønn, sier Hobbs.

Hobbs medgir imidlertid at det korte bildet ikke gir grunn til å klappe i hendene, og at det fort kan gå litt tid før man kan gjøre det.

- Jo, på kort sikt ser vi en del utfordringer. Oljeselskapene fokuserer på kontantstrøm og reduserer sine leteinvesteringer. Jeg tror det vil vare en tolv til atten måneder til. Etter det tror jeg oljeselskapene igjen vil satse på leting – gitt at man ikke får et markert fall i oljeprisen.

Klart seg bedre

TGS-aksjen har også gjort det langt bedre enn de andre seismikkaksjene det siste året. TGS har svekket seg seks prosent siste tolv måneder, mens PGS-aksjonærene har sett verdiene falle med 40 prosent.

En av grunnene til det, er at TGS ikke selv eier seismikkskip – de leier dem inn etter behov.

Det gir flere fordeler, den ene er at de ikke har skip og mannskap de må lete etter beskjeftigelse for, den andre er at dagratene for å leie inn skipene har falt i det nåværende vanskelige markedet.

Det er altså blitt tøffere for selskapet å selge seismikkdata, men billigere å hente dem inn.

- Vi kan hente inn mer data for hver dollar brukt, vi forbereder oss på den neste oppturen nå. Gitt at vi gjør seismikkundersøkelsene våre på de rette stedene er det disse dataene oljeselskapene vil etterspørre når de vender tilbake til å lete.

En annen fordel er at selskapet raskt kan skalere aktiviteten sin opp og ned, ved å leie skip ved behov.

- Forretningsmodellen vår tillater oss å være fleksible – det er i et marked som dette at vår forretningsmodell er gunstig.

Les også:

PGS varsler kostnadskutt: Børsen feirer med seismikkfestLavere inntekter på alle områder for PGSTGS inngår teknologisamarbeid i MexicogulfenSeismikkjempen TGS gleder seg over stappfull ordrebok

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Petroleum Geo-Services
  2. TGS-NOPEC Geophysical Company

Flere artikler

  1. - Tror ingen så dette komme

  2. Seismikkselskap midt i oljebremsen: – Få tegn til at det snur med det første

  3. - Vi opplevde definitivt effekten av oljeprisfallet

  4. Kutter 130 ansatte

  5. Hver tiende ansatte må gå i TGS