Fornybart ga mer avkastning enn olje for oljefondet

Oljefondet tapte 12 milliarder kroner på sine ti største oljeinvesteringer i fjor, men tjente 5 milliarder på investeringer i fornybar energi.

12 MILLIARDER: Oljefondet tapte 12 milliarder på sine oljeinvesteringer. Investeringene i fornybar energi ga bedre avkastning.

Foto: Frank May / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Fremtiden i våre hender (FIVH) har hentet tallene fra årsrapporten til Statens pensjonsfond utland, på folkemunne kjent som oljefondet, skriver Dagsavisen.

– Fornybarrevolusjonen fortsetter, konstaterer Arild Hermstad, leder i FIVH.

Likevel er det fortsatt et stort sprik i hvordan Norges oljeformue investeres. Mens fondets ti største investeringer i oljeselskaper var verdt drøyt 130 milliarder kroner ved årsskiftet, var det tilsvarende tallet for de ti største fornybarinvesteringene snaut 10 milliarder.

I et tøft år for oljebransjen har det første tallet krympet betraktelig gjennom 2015, mens fornybarinvesteringene ble mer enn doblet i verdi i løpet av året som gikk.

– Det er ingen tvil om at fornybarselskapene var børsvinnerne i fjor, noe de ikke alltid har vært. Vi har heller ingen garanti for at de vil være børsvinnere til evig tid, sier Hermstad.

Han anbefaler likevel større investeringer i slike selskaper. I fornybarporteføljen finner vi blant annet den amerikansk solcelleprodusenten First Solar og danske Vestas Wind Systems, en av verdens største produsenter av vindturbiner.

Her kan du lese mer om

 1. Energi
 2. Olje og gass
 3. Oljefondet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Fornybart ga mer avkastning enn olje for oljefondet

 2. Oljefondet får lite igjen for miljøsatsing

 3. Betalt innhold

  Oljefondet får lite igjen for miljøsatsing

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Kraftig fossilskyts mot oljefondet

 6. Oljefondet ber om klimastrategi fra oljekjemper