Dette er handelskrigen som senker Rec Silicon

Investorene sender aksjen ned etter varsel om oppsigelser på fabrikk i USA.

OPPSIGELSER: Når Rec Silicion ikke får solgt varene i Kina, må flere av arbeiderne pakke sakene sine å gå ved produksjonsanlegget i Moses Lake, USA. Bildet viser en av selskapets ansatte skuende ut over arbeidsplassen.
 • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

– Det var definitivt overraskende at den meldingen kom nå, det ser vi på reaksjonen på Børsen, sier Peter Hermanrud til E24, sjefstrateg i Swedbank.

Rec Silicons aksjekurs raste ned fra 1,56 kroner aksjen ned til 1,36 kroner, og var dermed ned nærmere 13 prosent i åpningen tirsdag. Aksjen endte ned 0,9 prosent til 1,55 da Børsen stengte.

Hermanrud viser til børsmeldingen som tikket inn fra Rec Silicion tirsdag morgen og varslet at rundt 400 av 720 ansatte kan bli oppsagt ved deres produksjonsanlegget i Moses Lake, USA.

Handelskrig

Bakteppet for en eventuell nedleggelse er den pågående handelskrigen mellom USA og Kina.

– Krigen rammer selskaper på begge sider og de straffer selv hverandre, og i tillegg taper miljøet. Produktene blir dyrere på grunn av tollen, sier Hermanrud.

Striden har nå pågått i noen år, og består i at USA mener at kinesiske selskaper dumper prisene og dermed selger solcellepaneler. De har dermed lagt en straffetoll på rundt 30 prosent på kinesiske paneler. For å svare på dette har kineserne innført en straffetoll på rundt 57 prosent på amerikanskprodusert silisium med tilsvarende argumentasjon, illustrer Swedbanks sjefstrateg.

Saken fortsetter under grafen

Grafen viser børsutviklingen for Rec de siste to dagene. Det gikk hardt for seg da Børsen åpnet etter nyheten om kuttene ved fabrikken i Moses Lake i USA. Aksjen hentet seg derimot inn igjen og endte altså ned 0,9 prosent.

Rec Silicon leverer hovedsakelig silisium, som er nøkkelgrunnstoffet i produksjon av solceller, til solindustrien fra sine produksjonsanlegg i USA.

Les også

Rec skal selge norsk solteknologi i Kina

Hvor dårlig går det med Rec Silicon?

– Det store spørsmålet nå er om nedleggelse er reelt og at det er et signal om at det går dårlig med Rec Silicon eller om utspillet er politisk og dermed for å sette press på amerikanske og kinesiske myndigheter, nå som den amerikanske presidenten Barack Obama har statsbesøk fra Kina denne uken, sier Hermanrud.

Han skisserer to utfall av statsbesøkets betydning:

– Alt blir som før, eller så blir det en avtale som ender handelskrigen.

Hermanrud legger til:

– Plutselig kan det komme en avtale, og da kan aksjen sprette opp 50 prosent. Sjansen for å få en løsning er ganske høy, selv om jeg tror det mest sannsynlige er at det ikke kommer en løsning, sier han.
Saken fortsetter under bildet

SJEFSTRATEG: Peter Hermanrud i Swedbank er optimistisk med tanke på en løsning mellom USA og Kina.

En løsning kan imidlertid være på vei:

Nå er det et forslag til løsning på bordet mellom USA og Kina som vil gi kinesiske selskaper verdifull markedsadgang inn i USA, skriver Tore Torvund, Rec Silicons konsernsjef i børsmeldingen.

Rec Silicons sjef Tore Torvund.

Det forslaget krever imidlertid at det også blir funnet en løsning for amerikanske polysilisium.

Ifølge børsmeldingen har det vært flere forsøk på å finne frem til en løsning på den pågående handelskrigen.

Kina – et viktig marked

Kina er solselskapets viktigste marked,

og særlig oppløftende er kursendringen mot en sterkere satsing på fornybar energi i Kina.

– Sol blir stadig billigere, og over tid vil sol ta større og større markedsandeler av energiproduksjonen, har Tore Torvund tidligere uttalt til E24.

Selskapet inngikk i 2014 et samarbeidsselskap («joint venture») med det kinesiske selskapet Shaanxi non Ferrous. Selskapene skal sammen bygge en silisiumsfabrikk med totale investeringskostnader til over 1,4 milliarder dollar.

Saken fortsetter under bildet

TOPPMØTE: Den kinesiske presidenten Xi Jinping huser denne uken Washington D.C. og sin amerikanske kollega Barack Obama. På møteplanen står nok trolig mulige løsninger på handelskrigen mellom stormaktene. Bildet er hentet fra et tidligere statsbesøk.
Les også

–Overraskende stor rabatt i REC-aksjen

Nye markeder må bygges opp

Hvis ikke det blir en handelsavtale mellom Kina og USA spår sjefstrateg Hermanrud at Rec Silicon må finne et nytt hovedmarked etter Kina.

Han tror selskapet vil overleve uten å ha Kina som hovedmarked, men at en omlegging vil koste mye.

– Rec Silicon arbeider allerede med å komme seg i større grad inn i nye markeder, Taiwan står trolig fremst i rekken til å overta som det største markedet.

Den posisjonen har også Norge tidligere hatt, avslutter Peter Hermanrud.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rec Silicon

Flere artikler

 1. Rec starter opp USA-produksjonen

 2. Betalt innhold

  Nedturen fortsetter for REC Silicon

 3. Rammes av Kinas solgrep

 4. – Rec blir rammet på to måter

 5. Betalt innhold

  Lavere inntekter og større underskudd for REC Silicon