Libya fortsetter å presse oljeprisen

Oljeprisen stiger etter at kampene i Libya øker. Prisen på Nordsjøolje var opp over 3 dollar for dagen etter at kampene tiltok i styrke.

OMAR TORRES
Publisert:,

Maktkampen i Libya fortsetter å drive oljeprisen til værs.

Prisen på Nordsjøolje var opp over 3 dollar for dagen etter at kampene i Libya tiltok i styrke.

Oljekartellet OPEC forholder seg fortsatt rolig og uttalte at det ikke var nødvendig med et ekstraordinært møte for roe ned frykten rundt en eventuell etterspørsels mangel.

- Ingen mangel på olje

Det algeriske oljeministeren påpekte at det ikke er noen mangel på fysisk olje til tross for at oljenasjonen Libya er på randen av borgerkrig.

Saudi-Arabia, en av OPECs største oljeprodusenter, pumper opp mer enn 9 millioner fat daglig.

Gadaffi-støttespillere og opprørere møttes i harde kamper i flere nøkkelbyer. Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal en oljerørledning ha blitt ødelagt øst i landet - de to sidene som kjemper om kontrollen legge skylden på hverandre.

NATO avventer

Et av Libyas største oljeraffineri i byen Zawiyah måtte stenge som følge av flere kraftige sammenstøt mellom opprørere og Gadaffis-styrker.

Byen skal så langt være kontrollert av opprørerne, skrive Reuters.

I likhet med OPEC avventer NATO situasjonen og Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier at alliansen ikke vil komme i mellom - men at militært personell er klare til å rykke inn på kort tid skulle det bli nødvendig.

Spår videre oljerally

Analytikere tror at oljerallyet vil fortsette hvis ikke utenlandske aktører griper inn.

- Når det ser ut til at det ikke blir noen vestlig inngripen - som kan føre til en rask avklaring - ser vi en forlenget maktkamp. Gaddafi kan knuse opprøret eller så kan opprørerne begynne å føre en geriljakamp der de ødelegger oljerørledninger for å skade Gadaffi økonomisk, sier oljetrader Christopher Bellew i Bache Commodities til Reuters.

Vurdere tiltak mot Libya

USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron vil planlegge et bredt spekter av tiltak mot Libya. Målet er at Muammar Gaddafi går av.

Mulige tiltak inkluderer overvåking, humanitær hjelp, håndhevelse av våpenembargoen og en flyforbudssone.

LES OGSÅ: Obama og Cameron diskuterer tiltak mot Libya

Avviser Gadaffi tilbud

Al Jazeera meldte mandag at Gaddafi hadde sendt et forslag til opprørerne i øst om et møte i Libyas nasjonalforsamling, der det kunne åpnes for at han går av mot at han og hans familie får beskyttelse og ikke stilles for retten.

Ifølge TV-kanalen ble forslaget avvist av opprørsrådet i Benghazi, som mener det ville innebære en ærefull avgang for Gaddafi og en fornærmelse mot hans mange ofre.

LES OGSÅ: Avviser Gaddafis tilbud om å trekke seg

Flere nyheter på E24