Dette er den første kakefesten i Kværner Stord på ett år

Kværner-ansatte har en jobb som er truet av oljebremsen. Når de 2.800 Kværner-ansatte får kake, betyr det sikrere arbeidsplasser og et sterkere lokalsamfunn.

LENGE SIDEN SIST: Roald Totland (sveiser) som forsyner seg av kaken som symboliserer at Kværner endelig fikk en milliardkontrakt i havn. Åge Hestenes (kranfører) venter på tur.

 • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

– Sist vi feiret med kake var i fjor da Kværner Verdal vant en rammeavtale med Statoil for levering av stålunderstell til Johan Sverdrup-feltet, sier kommunikasjonssjef i Kværner, Odd Naustdal, til E24, om kontrakten som ble sikret i juni i fjor.

Man spretter ikke champagneflasken i Kværner, for de ansatte har nok å gjøre etter kaken er fortært. Selskapet går en travel tid i møte etter plattformkontrakten til Johan Sverdrup-feltet ble sikret.

- Vinner sammen

– Vi vinner sammen og vi taper sammen, og når vi vinner nye kontrakter markeres det med kake til alle. Kake er en enkel og hyggelig måte å feire på som vi tror verdsettes av våre ansatte. Vi markerer ikke bare på Stord, men på tvers av hele konsernet – både i Oslo, på Stord og i Verdal, sier han.

Kværner fikk 52 kaker tilsendt etter milliardkontrakten med Statoil ble sikret.

Den travle tiden vet enhver i Kværner å sette pris på. Alternativet er at selskapet ikke har en annen utvei enn å si opp ansatte, noe som har skapt dyp bekymring den siste tiden.

De 6,7 milliardene kontrakten er verd betyr så mye for det lille lokalsamfunnet på Stord, at konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil, Margareth Øvrum, slet med tårene da det ble klart at milliardkontrakten går til Kværner – i hard konkurranse med internasjonale aktører.

– Når vi skal gjennomføre store, komplekse prosjekter som det å levere en plattform, er vi avhengig av at alle er med og drar lasset. Derfor er lagbygging også en av våre kjerneverdier. Utgangspunktet er at det vi oppnår, oppnår vi i fellesskap, sier Naustdal.

Børssensitiv kake

Kontrakten ble først kjent mandag. Det skulle tatt seg ut om den store kakebestilling til 2.800 ansatte lakk ut i markedet. Derfor ble ikke kakebestillingen lagt inn hos Leirvik Dampbakeri før mandag, og konditoriet måtte kaste seg rundt for å skaffe arbeidskraft og fløte til 52 kaker som ble levert i dag.

Garman Bore, bakermester og ekspresident i Baker- og konditorbransjens landsforening.

– Det går noen liter fløte, og man må legge en plan og legge til rette slik at man får levert til rett tid, sier Garman Bore, daglig leder i konditoriet og tidligere president i Konditori- og bakernes landsforbund, til E24.

– Øya puster lettet ut

Bestillingen slår kraftig ut på ukeomsetningen, og er ikke første gang bakeriet har satt opp flere på nattskift for å bake nok kaker.

– Det er veldig respektert å få slike oppdrag. Vi har levert kaker til Aker, nå Kværner, i 24 år, så vi har hatt mange gode kakeleveransen, sier Bore.

– Det gjør noe med lokalsamfunnet. Dette med permitteringer og oppsigelser er veldig trist. Spesielt for familiene som havner i det.

Det var mer glede enn det en solskinnsdag på Vestlandet gir, da kontrakten var sikret.

– Over hele øya er det glede. Folk puster lettet ut, nå er det arbeid fremover.

Norsk tradisjon med kake

Det er et riktig særnorsk fenomen all den kakespisingen som foregår på norske arbeidsplasser. Bore mener vi skal være stolt av kakefestene.

– Vi har en veldig sterk tradisjon i Norge, og vi skal ha ekte kake med ekte kremfløte. Så har vi en tradisjon fra oppveksten hjemme med hjemmelaget kake. Man har vært vokst opp med kake og feiring, og da er det naturlig å feire med kake på arbeidsplassen, sier Bore.

Hjørnesteinsbedriften Kværner er viktig for hele lokalsamfunnet, inkludert det lille bakeriet.

– Vi er avhengig av hva som skjer på Kværner og følger svingningene. Vi merker på omsetningene når det er gode tider på Kværner.

Publisert:

Flere artikler

 1. – Må bare konstatere at vi ikke har vært gode nok

 2. Betalt innhold

  – Det har vært et krevende år så langt

 3. Betalt innhold

  – Det har vært et <br>krevende år så langt

 4. Betalt innhold

  Sverdrup-avtale sikrer jobb for 330 hos Apply Leirvik

 5. Betalt innhold

  Sverdrup-avtale sikrer jobb for 330 hos Apply Leirvik