Lav oljepris tvinger Saudi-Arabia til velferdskutt

Lav oljepris tvinger kong Salman i Saudi-Arabia til å kutte i lønninger og rause velferdsordninger.

Kong Salman (t.h.), som denne uken fikk besøk av Kinas president Xi Jinping (t.v.), er tvunget til å kutte i lønninger og rause velferdsgoder som følge av lave oljepriser og økende budsjettunderskudd.

Ho Afp
 • NTB
Publisert:

Fjoråret ble en økonomisk katastrofe for oljeavhengige Saudi-Arabia, som endte opp med et underskudd på 855 milliarder kroner.

Oljeinntektene har tradisjonelt utgjort 90 prosent av inntektene i kongedømmet, og det kraftige prisfallet på olje har de siste to årene tvunget landet til å tære på pengereserven.

Saudi-Arabias 80 år gamle monark kong Salman la ved årsskiftet fram et statsbudsjett som legger opp til et underskudd på 759 milliarder kroner i år, men oljeprisen har siden fortsatt å falle.

Les også

Slik forklarer PGS milliardene som forsvant

Nå må saudiaraberne belage seg på kraftige kutt, både i lønninger og rause velferdsordninger.

Farvel med velferdsstaten

– Vi er nå i ferd med å ta farvel med velferdsstaten, mener den saudiarabiske økonomen Turki Fadaq.

RAMMES HARDT: Verdens største oljeeksportør Saudi-Arabia rammes hardt av det kraftige prisfallet på olje, og kong Salman kutter nå i lønninger og subsidier.

Faisal Al Nasser Reuters

– Det endelige målet med disse tiltakene er å restrukturere den saudiarabiske økonomien på en måte som gjør at den ikke lenger er helt avhengig av olje, sier Fadaq, som er forskningssjef ved Al-Bilad Capital i Riyadh.

Kjøpte lojalitet

Kong Salman overtok tronen etter at halvbroren, kong Abdullah, døde i januar i fjor.

Kort tid etter maktskiftet, øste han 270 milliarder kroner over landets statsansatte, militære, studenter og andre, i et åpenbart forsøk på å vinne folkets støtte.

Les også

Derfor gir oljepris på 2003-nivå oljekrise i 2016

Taktikken var velkjent og forgjengeren kong Abdullah gjorde nøyaktig det samme våren 2011, for å hindre at den arabiske våren skulle føre til krav om demokratisering også i Saudi-Arabia.

Koster dyrt

Samtidig med lønnsøkninger, valgte begge de to monarkene å opprettholde subsidiene på en rekke varer og tjenester. Det sikret lave priser og folkets gunst, men resulterte også i rekordunderskudd.

Saudi-Arabias kostbare krigføring mot Houthi-militsen i nabolandet Jemen har også koste dyrt det siste året, og det samme har landets økonomiske bistand til andre sunniarabiske stater.

– Utfordringen er nå blitt for stor. Det begynte med fallende oljepriser alt før kong Salman kom til makten, sier økonomen Ihsan Bu-Halaiga.

– Det viktigste nå er å finne ut hvordan vi skal kunne bevege oss fra et velferdssystem til en produktiv økonomi, sier Bu-Halaiga, som er sjef for Joatha Consultants Centre.

Kutt i subsidier

Ved årsskiftet fikk saudiaraberne en forsmak på hva de har i vente, da kong Salman varslet kutt i subsidiene på bensin, diesel, elektrisitet, vann og parafin.

Bensinprisen spratt i været med nærmere 70 prosent, men ligger fortsatt rundt 2 kroner literen.

Saudi Jadwa Investment anslår at kuttet i subsidiene vil spare statskassen for drøyt 60 milliarder kroner.

Les også

Nyhetene som kan sende oljeprisen enda lavere

Kong Salman har også for første gang i landets historie åpnet børsen for utenlandske institusjonelle investorer og utstedt statsobligasjoner.

Nye skatteregler er også på trappene, og utenlandske observatører fikk nesten hakeslipp da myndighetene tidligere i måneden kunngjorde at det kunne bli aktuelt å delprivatisere den nasjonale oljegiganten Saudi Aramco.

Håper å doble

Kong Salmans mål er å mer enn doble inntektene fra andre sektorer enn olje til nærmere 900 milliarder kroner i løpet av fem år, slik at de på sikt skal overstige oljeinntektene.

I fjor sto oljen for 73 prosent av inntektene i Saudi-Arabia, mens inntektene fra andre sektorer i alt var på 390 milliarder kroner.

– Populistisk politikk har det siste tiåret gjort det vanskelig å gjennomføre økonomiske reformer, men nå må vi stramme livreima, kutte pengebruken, bygge ned offentlig sektor og privatisere, mener Bu-Halaiga.

Les også

Norge har tapt 525 milliarder på børsraset så langt

Les også

Derfor må Dubai vrake drømmen om verdens største kjøpesenter

Les også

Oljeeksperter: Slik kan oljeprisen nå 60 dollar i 2016

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Lav oljepris tvinger Saudi-Arabia til velferdskutt

 2. Saudi-Arabia med rekordstort budsjettunderskudd

 3. Betalt innhold

  Regner med langvarig lav oljepris

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå har han blitt kronprins i Saudi-Arabia

 6. Saudi-Arabia kutter skatt for statlig oljegigant