Odfjell fikk milliardkontrakt, men lover ikke nye jobber

Milliardkontrakten med Statoil betyr ikke flere arbeidsplasser hos Odfjell Drilling, men Johan Sverdrup-jobben sikrer arbeidsplassene på land.

INVITERER TIL KAKEFEIRING: Konsernsjef Simen Lieungh i Odfjell Drilling har nå sikret selskapet mer å gjøre i årene fremover, takket være en milliardkontrakt med Statoil. Noen nyansettelser blir det trolig ikke snakk om.

Heiko Junge
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi fikk vite dette i helgen og her er kaken på vei, sier konserndirektør for kommunikasjon, Gisle Johanson, i Odfjell Drilling til E24.

Selskapet skal mandag feire de nye borekontraktene med Statoil på Johan Sverdrup-feltet på hovedkontoret i Bergen med et allmøte, kake og kontraktssignering klokken 13:00.

Selskapet skal både levere boretjenester på den faste boreinstallasjonen på boreplattformen på Sverdrup-feltet fra 2018, i tillegg til at boreriggen Deepsea Atlantic skal bore brønner rundt på feltet fra mars 2016.

I første omgang innebærer kontrakten inntekter på rundt 4,4 milliarder kroner for Odfjell, men hvis alle opsjonene blir brukt av Statoil kan inntektene komme opp i åtte milliarder for selskapet.

Les også

Dette er den første kakefesten i Kværner Stord på ett år

Oljeministeren gratulerer

Olje- og energiminister Tord Lien har også fått med seg nyheten på morgenkvisten og deler sin begeistring med E24s lesere på vei inn på et fly til Oslo:

Olje- og energiminister Tord Lien er strålende fornøyd med at nok et norsk selskap har sikret seg en milliardkontrakt på Johan Sverdrup-feltet. Selskap som Kværner, Aibel, Aker Solutions, ABB og Kongsberg Gruppen har allerede sikret seg store kontrakter på feltet.

Audun Braastad

– Det er svært gledelig at Johan Sverdrup-prosjektet nok en gang sikrer norsk verdiskaping og sysselsetting i en tid som er krevende for industrien, ikke minst for riggselskapene. Sverdrup-utbyggingen er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår, skriver Lien, og legger til:

– Kontraktstildelingen er nok et eksempel at utbygginger på norsk sokkel har store ringvirkninger for bedrifter på fastlandet. Jeg vil gratulere de involverte med denne store kontrakten. Den er en positiv nyhet for selskapet, samarbeidspartnerne og borenæringen.

Les også

Disse har fått kontrakter på gigantfeltet

Måtte si opp

Odfjell Drilling er som så mange andre i oljenæringen inne i en tøff periode med marginpress, utsettelser av prosjekter og mangel på nye oppdrag.

Selskapet varslet tidligere i år at samtlige ansatte på land ble tilbudt sluttpakke og i første kvartal måtte selskapet si opp 60 ansatte på land. Selskapet har satt i gang et omfattende arbeid for å kutte kostnader og bli mer konkurransedyktige.

I februar varslet ledelsen at man innstilte både utbytter og tilbakekjøp av aksjer på grunn av markedssituasjonen.

Gisle Johanson i Odfjell Drilling forteller til E24 at de nye kontraktene med Statoil i utgangspunktet ikke endrer på bemanningssituasjonen:

– Dette betyr ikke en reversering av tiltakene som er implementert for å sikre konkurranseevnen vår. Denne seieren er snarere en bekreftelse på at det vi har gjort har fungert, sier han, og legger til:

Les også

– Åpenbart at noen må gå om så store kostnader skal kuttes

– Kontraktene sikrer sysselsetting på land og i organisasjonen som driver Deepsea Atlantic fra Stavanger og Bergen, men i all hovedsak påvirker det ansatte offshore, sier han.

Når det gjelder boretjenestene fra plattformen vil det skape ny aktivitet offshore og på kontorene i Stavanger, ifølge Johansen.

– Der har vi tidligere redusert bemanningen noe, så nå må vi se på hvordan vi kan bemanne oss for å levere tjenestene, sier han og understreker at det ikke endrer bemanningsbehovet siden selskapet mener de er for mange ansatte allerede.

Derfor er det sannsynligvis snakk om å omdisponere ansatte internt for å få til bemanningen. Plattformboringen starter heller ikke før i 2018, poengterer Johanson.

Les også

Kværner-kontrakten redder trolig ikke alle arbeidsplassene: – Ingen grunn til å legge det i bero

Usikkert hva riggen skal gjøre

Deepsea Atlantic-riggen som nå har fått en ny kontrakt med Statoil fra mars 2016, er i dag på en annen kontrakt med Statoil som løper til august i år, ifølge Johanson.

– Hva skal den gjøre i mellomtiden?

– Det er ikke avklart hva som skjer ennå. Det må vi få lov å til å legge en detaljert plan om først.

Odfjell Drilling hadde i første kvartal en driftsmargin før avskrivninger (EBITDA) på 29 prosent. Selskapet vil ikke kommentere hvordan marginene er på denne kontrakten:

– Det kommenterer vi ikke, men ratenivået reflekterer en tøff konkurransesituasjon, avslutter Johanson.

Her kan du lese mer om

 1. Odfjell Drilling
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Odfjell-aksjen stiger mye etter Sverdrup-kontrakt

 2. Betalt innhold

  Milliardkontrakt til Odfjell

 3. Odfjell Drilling sikret Johan Sverdrup-kontrakt på 4,4 milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Her rigger Deepsea Atlantic seg for Johan Sverdrup

 6. Produksjonsboringen i gang på Johan Sverdrup