Equinor-sjefen om oljeprisen: – Kommer til å svinge veldig mye

Oljeprisen kommer til å svinge veldig mye, og kan bli påvirke av alt fra Twitter-meldinger til geopolitiske hendelser, tror konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

VENTER SVINGNINGER: Med et oljemarked som er mer i balanse vil oljeprisen reagerer på alt fra Twitter-meldinger til geopolitiske hendelser, tror Equinor. – Vi tror det kommer til å svinge veldig mye, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor på selskapets kapitalmarkedsdag i London.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

LONDON (E24): Fallet i oljeprisen i fjor høst var det bratteste siden fallet i 2014, påpeker Equinors konsernsjef Eldar Sætre fra scenen.

Han er i London for å holde kapitalmarkedsdag og legge frem tallene for fjerde kvartal, som var sterkere enn året før men noe svakere enn ventet.

Sætre tror fortsatt at prisen skal opp på sikt, på grunn av en investeringstørke i den internasjonale oljebransjen i kjølvannet av oljeprisfallet fra 2014 til starten av 2016. Men det er fortsatt en stund til, tror han.

Enn så lenge er markedet overforsynt, og oljeprisen på 61 dollar fatet er milevis unna nivåene på over 100 dollar fatet mellom 2011 og 2014.

Les også

Equinor-sjefen om resultatbommen: – Mister fem dager med 85 dollar fatet

– Reagerer på veldig mange ting

Det betyr at oljeprisen kommer til å svinge mye, og at den kan reagere mye på alle slags utspill og utsagn fra oljetopper og regjeringssjefer, tror Equinor-sjef en.

– Vi tror det kommer til å svinge veldig mye. Dette er et marked som er mer balansert, lagrene beveger seg mindre enn de gjorde for en tid tilbake, sier Sætre til E24.

– Vi har kommet tilbake på mer normale nivåer, og da reagerer markedet på veldig mange ting. En tweet eller en geopolitisk hendelse eller en uttalelse fra en eller annen, da reagerer markedet med én gang. Det tror jeg kommer til å vedvare, når vi har den underliggende fysiske balansen, så vil vi se volatilitet, sier Sætre.

Les mer om Equinor-resultatet og kapitalmarkedsdagen:

Equinor-sjefen om resultatbommen: – Mister fem dager med 85 dollar fatet

Equinors sterkeste produksjon noensinne: Nå skal den øke videre

Equinor drar ned Oslo Børs

Equinor vil investere mer og øke utbyttene med 13 prosent

Svakere enn ventet fra Equinor

Les også

Equinors sterkeste produksjon noensinne: Nå skal den øke videre

Venter 75 dollar fatet i 2022

Hvilket nivå oljeprisen kan komme til å legge seg på de neste årene, det vil han ikke si noe om. Men etter hvert skal prisene opp, tror han. Logikken tilsier nemlig at lavere investering i nye prosjekter globalt vil føre til fallende produksjon over tid.

– Det eneste jeg kan si er at ett til to år ned i veien kommer vi til å se effekten av at vi har hatt lave investeringer. Det har vi ennå ikke sett. Det som har kommet inn nå er prosjekter som er satt i gang før nedturen, sier Sætre.

– Så vi har ennå ikke begynt å se dette i markedet. Hvordan det slår ut vet jeg ikke, men det kommer til å bidra til et tettere marked, og vi tror jo på 75 dollar fatet i 2022, legger han til.

Skulle oljeprisen stige, vil det selvsagt ha betydelig effekt for selskapet. En oppgang på 10 dollar fatet vil isolert sett løfte Equinors resultat etter skatt for 2019 med 1,5 milliarder dollar, ifølge presentasjonsmaterialet fra selskapets kapitalmarkedsdag.

Tilsvarende vil en økning i gassprisen på 1,5 dollar per millioner britiske varmeenhet øke årets resultat etter skatt med 1,1 milliarder dollar. Tilsvarende vil en svekkelse av kronen mot dollar på 50 øre øke resultatet etter skatt med 200 millioner dollar.

Les på E24+ (for abonnenter)

Slik kan du bli norsk oljekonge – om du orker

Naturlig fall i produksjonen

Selv har Equinor planer om å investere 11 milliarder dollar i 2019, etter å ha investert 10 milliarder dollar i fjor. Nye prosjekter trengs for å motvirke et naturlig fall i produksjonen fra eksisterende felt på rundt fem prosent årlig.

Equinors konkurrent BP planlegger sine prosjekter ut fra en oljepris på 50 til 65 dollar fatet, men Sætre vil ikke si nøyaktig hvilken oljepris han legger til grunn.

– Vi planlegger ut fra robusthet, sier han.

– Balanseprisen på porteføljen vår er 30 dollar fatet, og vi er kontantstrømsnøytrale og trenger ikke låne penger ved en oljepris på under 50 dollar fatet de neste årene. Det er indikasjoner på at det å jobbe med dette gir den typen resultatet. Men jeg har ikke noe tall, sier han.

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Equinor-sjefen etter milliardraset: – Vi tåler veldig lave oljepriser

  2. Disse feltene skal levere Equinors vekst

  3. Equinor rammet av lave priser: Gass-smell for Sætre

  4. Annonsørinnhold

  5. – Det sier litt om hva vi tror om butikken vår fremover

  6. Venter pengedryss til Equinors eiere: – Det blir et veldig sterkt resultat