Danske Ørsteds grønne industriplaner: Vil lage hydrogen med havvind

Danske Ørsted har planer om å lage «grønt» hydrogen til industri og tungtransport fra havvind, hvis selskapet vinner konkurransen om et stort havvindprosjekt i Nederland.

GRØNT HYDROGEN: Danske Ørsted satser på hydrogenproduksjon ved hjelp av havvind, for å skape grønne industrimuligheter i Nederland. Det skal hjelpe selskapet med å vinne budet om et stort havvindprosjekt i landet. Illustrasjonsbilde.

Foto: Ørsted
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Danske Ørsted het tidligere Dong Energy og var tungt inne i kullkraft og olje og gass. De siste årene har selskapet lagt om hele virksomheten og blitt en sentral utbygger av havvind, med store planer for det grønne skiftet.

I forbindelse med et bud på havvindprosjektene Hollandse Kust Sør 3 og 4 i Nederland kommer den danske vindkjempen med planer om å produsere hydrogen ved hjelp av strøm (elektrolyse).

Hydrogen kan erstatte bensin og diesel i tungtransport og kull og gass i industrien, men er ikke et lønnsomt alternativ ennå. Det danske selskapet håper å bidra til å kutte kostnadene for hydrogen videre.

– Det å bruke havvind til å produsere «grønt» hydrogen fra elektrolyse gjør det mulig å avkarbonisere andre sektorer som tungindustri og transport, sier Ørsteds konsernsjef Henrik Poulsen.

Produksjon av hydrogen kan også bidra til å stabilisere selskapets inntekter fra havvind, tror Ørsted. Fremtidens havvindprosjekter er avhengige av markedsprisene på strøm, fordi subsidiene fases ut og blir erstattet av auksjoner.

– Vi er klare til å oppskalere og få ned kostnadene ved grønt hydrogen, slik vi har gjort med havvind, sier Poulsen.

Les mer: Gigantisk vindpark kan alene levere fire prosent av norsk strøm

Les også

Ny vindpark kan alene levere fire prosent av norsk strøm: Håper på norske eiere

Lønnsomt i 2035

En fersk rapport fra DNV GL sier at «grønt» hydrogen vil bli en lønnsom løsning innen 2035, blant annet fordi elektrolysører blir billigere, fordi det i perioder vil være overskudd på fornybar energi, og fordi det vil bli dyrere å slippe ut CO2.

Ved å produsere hydrogen fra strøm i perioder hvor det er overskudd på billig kraft fra sol- og vindprosjekter er det mulig å redusere bruken av fossil energi blant annet i industrien.

Dessuten kan man lagre hydrogen gjennom sommeren og høsten og bruke den om vinteren når forbruket i systemet er høyere.

«Resultatene gir oppmuntrende utsikter for en raskere energiomstilling, siden hydrogen er en unik energibærer uten CO2-utslipp, som kan brukes til langsiktige løsninger for lagring av strøm og varme», skriver DNV GL.

«Ved å bruke strøm generert fra fornybare kilder som vind- og solkraft får man karbonfritt «grønt» hydrogen som energibærer», skriver selskapet.

Jo mer vind- og solkraft som installeres, jo lettere vil det bli å ta i bruk hydrogen som energibærer, påpeker DNV GL. Selskapet har i sin «Energy Transition Outlook»-rapport anslått at vind, sol og vannkraft vil stå for 80 prosent av global strømproduksjon i 2050.

Les mer: Gigant-vindturbin kan bli hele 14 megawatt: – Fortsatt mye å gå på

Les også

Danske Ørsted skal investere 260 milliarder kroner i grønn energi

Tapte mot Vattenfall

Ørsted tapte kampen mot svenske Vattenfall om å bygge prosjektene Hollandse Kust 1 og 2, etter at Vattenfall leverte et nullbud. Også norske Equinor bød på dette prosjektet.

Nå skal planene om ytterligere verdiskaping og klimaeffekt i Nederlands tungtransport bidra til at Ørsted vinner budet for Hollandse Kust 3 og 4.

– Vi tror at vårt bud på Hollandse Kust sør 3 og 4 tilbyr betydelige fordeler for det nederlandske samfunnet i form av ren og konkurransedyktig energi så vel som industriell utvikling, sier Poulsen.

Nederland har store ambisjoner innen havvind, og skal bygge ut ytterligere 11.500 megawatt innen 2030. Ørsted har tidligere bygget ut prosjekter som Borssele 1 og 2, som vil stå klar ved årsskiftet 2020 til 2021 med en kapasitet på 752 megawatt.

Gitt at en slik park har 3.000 fulldriftstimer årlig, så vil den kunne produsere 2,25 terawattimer strøm. Det tilsvarer rundt 1,5 prosent av Norges strømproduksjon.

– Finansieringen er sikret og garantert på vår balanse, så hvis den nederlandske regjeringen velger Ørsted kan de være sikre på at vindparken blir bygget, sier direktør Martin Neubert i Ørsted Offshore.

Les også

Gigant-vindturbin kan bli hele 14 megawatt: – Fortsatt mye å gå på

Satser 260 milliarder

Ørsted sa nylig at selskapet skal investere 260 milliarder kroner frem mot 2025 i grønn energi, hvor havvind står sentralt. Målet er å komme opp i 15.000 megawatt havvindkapasitet innen 2025.

Selskapet har så langt installert rundt 5.600 megawatt havvind, og har 3.400 megawatt under bygging. Nå satser Ørsted også på nye markeder som USA og Taiwan.

Les mer: Danske Ørsted skal investere 260 milliarder kroner i grønn energi

Ørsted sier det vil bli skapt 50 til 100 arbeidsplasser på driftsbasen for Borssele 1 og 2 i nederlandske Vlissingen i Zeeland-provinsen, som skal bygges. Dette gir også jobber til en rekke underleverandører, som kabler fra Van Oord, fundamentering fra Sif, lokale undersøkelser fra Fugro og Boskalis og bygging av basen av Cordeel.

Les mer: Oljefondets infrastruktur-planer: Vind og sol i USA og Europa

STORE PLANER: Her skal havvindparken Hollandse Kust 3 og 4 installeres. Danske Ørsted håper å vinne budet ved å tilby hydrogenproduksjon for nederlandsk industri og tungtransport.

Foto: Ørsted
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft
  2. Strømpriser
  3. Energi
  4. Nederland

Flere artikler

  1. Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark

  2. Yara satser på hydrogen

  3. Skal bli karbonnøytrale i 2050: – Hydrogen kan spille en stor rolle

  4. MDG-grep kan gi 70 prosent mer kraft innen 2030: Ønsker enormt havvind-løft

  5. Tross økte inntekter fra havvind: Nedtur for danske Ørsted