Industrien løfter frem gründere: To norske selskap kom gjennom nåløyet

Det er duket for en ny runde med gründerprogrammet Equinor & Techstars Energy. Søkere fra hele verden har kjempet om å få innpass. Vi har snakket med gründeren som skal være med i år.

På grunn av coronapandemien blir årets gründerprogram i Equinor Techstars Energy avholdt digitalt. Øverst i midten er Norgessjef i Techstars, Audun Abelsnes.
Publisert:

For tredje gang er Equinor og Kongsberg Gruppen nå i gang med gründerprogrammet. Konsulentselskapet Capgemini er også med som partner.

Av de hundrevis av søknadene som kommer inn fra hele verden er det bare ti som får være med.

I en fersk episode av E24-podden får du høre fra en av de norske gründerne som har vært med, og en som skal være med i årets program.

Vi tar en prat med:

 • Christian Møller, teknologidirektør, Kongsberg Digital 
 • Philip Hansteen, leder for Equinor & Techstars Energy Accelerator
 • Christian Duun Norberg, gründer og daglig leder i Fieldmade
 • Andreas Mauritzen, gründer og daglig leder i Ocean Access

Vil få frem de beste energiselskapene

Techstars er et internasjonalt selskap som driver med akseleratorprogrammer for gründere og som investerer venturekapital i flere av dem.

Philip Hansteen, leder for Equinor & Techstars Energy Accelerator, forteller at det så langt har kommet 13 «unicorns» ut av Techstars-systemet - altså 13 bedrifter som har bikket en milliard dollar i markedsverdi.

– Techstars er en global akselerator som har 45 programmer i hele verden. Noen av de programmene er med partnere som oss. Vi skapte dette partnerskapet for et par år siden for å få frem de beste energiselskapene i verden, forteller Hansteen i E24-podden.

Gründere fra hele verden kjemper om å få plass i det intensive akseleratorprogrammet som løper over tre måneder.

Programmet omfatter gründere innenfor energifeltet og det jaktes etter folk med innovative løsninger innen for eksempel fornybar energi, CO₂-lagring, effektivisering av oljeproduksjon og nye sikkerhetsløsninger.

De to norske industrigigantene og konsulentselskapet Capgemini stiller opp med ressurser og mentorer for at de ti utvalgte selskapene skal få hjelp til å få fart på selskapene sine.

– Vi ser ofte at en akselerasjon er å komprimere ned hva en bedrift klarer på utsiden på to år utenfor veggene våre og ned til 13 uker, sier Hansteen.

– Norge har en energiteknologibransje i verdensklasse, og er anerkjent som et globalt energiknutepunkt. Det er åpenbart det ideelle stedet å være for dem som arbeider med nyskapende energiløsninger, sier Audun Abelsnes, administrerende direktør i Techstars Energy, i en uttalelse.

Les på E24+

Gründeren bak Remarkable: – Ingen trodde på oss

To norske i år

Konkurransen om å få være med i programmet er tøff, men likevel er det jevnlig norske gründere som kommer gjennom nåløyet.

Fieldmade var med i programmet i 2019 og er nå i gang med prosjekter for blant annet Equinor. Selskapet spesialiserer seg på 3D-printing av reservedeler for kunder med høye krav og selskapet springer ut av Forsvarets Forskningsinstitutt.

Selskapet skal etter planen levere sin containerløsning med en «minifabrikk» for 3D-printing som skal installeres på Aker Solutions-verftet på Stord i forbindelse med Johan Castberg-utbyggingen.

I årets runde er det to norske selskap som har blitt plukket ut: Dimeq og Ocean Access.

Ocean Access har sprunget ut av NTNU i Trondheim og håper å realisere ideen om nedsenkbare sensorbøyer som blant annet kan overvåke forurensning i sjø rundt stengte oljebrønner.

– Hvis store og små industriaktører samarbeider og drar nytte av hverandres erfaring og teknologi, vil det være vesentlig lettere å løse utfordringene energibransjen står overfor, sier Christian Møller, teknologidirektør i Kongsberg Digital.

– Gjennom Techstars kan vi dele vår kunnskap og erfaring med ambisiøse gründere. Gründere som har identifisert nye muligheter og bruker sine unike ferdighetssett til å takle store utfordringer, fortsetter han.

Les på E24+

Tre gründere forteller: Slik var det å starte opp midt i pandemien

De ti utvalgte selskapene i årets Equinor & Techstars Energy Accelerator er:

 • Cnergreen, Canada – Vil forbedre oljeutvinning og effektivisere CO₂-lagring ved hjelp av nanopartikler og skum
 • Dimeq, Norge – Ingen liv tapt til sjøs via neste generasjons «Internet of things» (IOT)
 • Ecolectro, USA – Reduserer kostnadene ved å produsere fornybar hydrogen via rimeligere materialer i prosessen
 • f3nice, Italia – Vil gjenbruke materialer ved 3D-printing
 • FalconX, Canada – En miljøvennlig løsning for gjenbruk og rens av vann
 • Geolumina, USA- Intuitiv kunstig intelligens med geologisk innsikt
 • Hyperion Global Energy, Canada – Karbonfangst og konvertering i en kompakt enhet
 • Ocean Access, Norge – Autonome og fjernstyrte systemer for overvåkning av
  undervannsinstallasjoner
 • RZX Technologia, Brasil – Minimering av menneskelige feil i produksjonsprosesser
 • Vortex Bladeless, Spania – Billigere produksjon av vindenergi uten rotorblader

– Å samarbeide med oppstartsselskaper som utfordrer grenser innen teknologi og innovasjon er avgjørende for energifremtiden, sier Gareth Burns, leder av Equinor Ventures.

– Equinor & Techstars Energy Accelerator gir oss muligheten til å utvikle nye ideer som kan endre bransjen gjennom innovasjon, teknologi og mer bærekraftige løsninger, sier Elin Skauge, direktør for innovasjon og strategi i Capgemini Invent Norge.

DIGITALT OPPTAK: Grunnet corona-restriksjonene i Oslo-regionen ble opptaket til E24-podden gjort digitalt. Her er Philip Hansteen i Equinor (det store bildet) og fra toppen, programleder Marius Lorentzen, produsent Ahmed Fawad Ashraf, Christian Møller i Kongsberg Digital, Christian Duun Norberg i Fieldmade og Andreas Mauritzen i Ocean Access

Hør fra en av de tidligere deltagerne i Techstars Energy i denne sendingen av E24-podden fra oljemessen ONS i august 2018:

Publisert:
Gå til e24.no