SSE og Equinor vil bygge to britiske kraftverk

Equinor og SSE planlegger å bygge et hydrogenkraftverk og et gasskraftverk med CO₂-rensing i den britiske Humberregionen.

Grete Tveit er direktør for lavkarbonløsninger i Equinor.
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra SSE og en melding fra Equinor.

De to selskapene samarbeider fra før om utbyggingen av det kjempestore havvindkraftverket Doggerbank, hvor også italienske Eni er inne på eiersiden.

Nå skal de også bygge to kraftverk i Humberregionen, som er en sentral industriklynge med store CO₂-utslipp, vel å merke hvis myndighetene er villig til å bla opp tilstrekkelig med støtte.

Blant disse er et gasskraftverk med CO₂-fangst og verdens første større hydrogenkraftverk, melder selskapene.

  • Keadby 3 er et gasskraftverk på 900 megawatt med CO₂-fangst
  • Keadby Hydrogen er et hydrogenkraftverk på inntil 1.800 megawatt, som kan komme i gang innen 2030 gitt at det kommer virkemidler på plass

Selskapene understreker at det vil koste penger, og at myndighetene derfor må stille opp med sitt.

«Endelige investeringsbeslutninger vil være avhengig av utviklingen av rammevilkår som er i samsvar med leveringen av denne infrastrukturen som er nødvendig for å oppnå klimanøytralitet», skriver Equinor i sin melding.

Les også

Får støtte til hydrogen og CO₂-rensing: – Jeg syns britene er tøffe

Kan gi tusenvis av jobber

De to prosjektene i Scunthorpe i North Lincolnshire kan bidra til å skape flere tusen grønne jobber, påpeker selskapene.

De vil også bidra til at Storbritannia kommer nærmere målene sine for CO₂-rensing og hydrogen. Keadby 3 kan levere 15 prosent av britenes mål om å lagre 10 millioner tonn CO₂ årlig innen 2030, skriver selskapene.

Etterspørselen etter hydrogen fra Keadby Hydrogen-kraftverket kan bli på en tredjedel av britenes mål på 5 gigawatt kapasitet innen hydrogenproduksjon innen 2030, skriver de.

– Disse verdensledende kraftstasjonene i Keadby vil fremskynde arbeidet i hele Humberområdet med å skape en avkarbonisert industriklynge, og bidra til at Storbritannia kan nå sine mål om en grønn industriell revolusjon og klimanøytralitet, sier Grete Tveit, direktør for lavkarbonløsninger i Equinor.

Les også

Equinor planlegger hydrogenanlegg i Storbritannia

Utvikler produksjonsanlegg for hydrogen

Equinor meldte nylig at de sammen med britiske myndigheter og andre industriaktører skal bruke om lag 2,7 milliarder kroner på å modne frem en rekke lavkarbonprosjekter, og at Equinor er med på tre av dem.

Dette inkluderer teknologi som gasskraft med CO₂-fangst, produksjon og distribusjon av hydrogen med lavt utslipp og et CO₂-lager utenfor kysten.

Equinor har tatt ledelsen i planleggingen av anlegget H2H Saltend, som skal produsere hydrogen fra gass kombinert med CO2-lagring, som gir lave utslipp.

Dette skal kobles til et nettverk av rørledninger som skal bygges ut gjennom prosjektet Zero Carbon Humber (ZCH). Da kan CO2 sendes til lagring på britisk sokkel, og hydrogenet kan sendes til kraftverk og industri som trenger den.

– Med banebrytende karbonfangst- og hydrogenløsninger kan vi avkarbonisere kraftproduksjon, tungindustri og økonomiske sektorer der dette er vanskelig å oppnå, sier Stephen Wheeler, administrerende direktør i SSE Thermal.

– Dette er vesentlig for å oppnå klimanøytralitet og samtidig sørge for en rettferdig overgang for arbeidere og lokalsamfunn. Med over 12 millioner tonn CO2-utslipp per år, ideelle transport- og lageralternativer samt store energi- og industriselskaper som samarbeider, må Humberområdet være sentralt i Storbritannias avkarboniseringsstrategi, sier Wheeler.

Les også

Equinor inngår samarbeid om blått hydrogen med Engie

Les også

Hydro vil kaste seg på hydrogenbølgen: – Har gode muligheter

Les også

Transportaktører satser stort: Vil ha minst 100 hydrogenlastebiler i 2025

Les også

E24s hydrogenkart viser satsinger over hele Norge: – Har virkelig tatt av

Les også

Kuttet for flere milliarder på Doggerbank: – Helt utrolig at det er mulig

Publisert:
Gå til e24.no