Oljeprisen under 100 dollar for første gang på to uker

Det kraftige oljeprisfall kommer etter nye nedstengninger i Kina.

Publisert:

For første gang siden natt til 1. mars bikket oljeprisen under 100 dollar fatet rett etter klokken 12 tirsdag.

Et fat Nordsjøolje (brent spot) koster ved 12.45-tiden 99,16 dollar, en nedgang på rundt 6,4 prosent siden midnatt.

Det siste døgnet har oljeprisen igjen havnet i fokus etter at den satte fart nedover mandag ettermiddag. I løpet av få timer falt prisen fra rundt 110 til 105 dollar fatet. Tirsdag falt prisen videre, og ble liggende rett over 100 dollar mye av formiddag før den duppet ytterligere et hakk.

Coronafrykt

– Forventninger om positiv utvikling i forhandlingene mellom Russland og Ukraina forsterket håpet for å se lettelser i det stramme oljemarkedet. De ferske nedstengningene for å håndtere coronapandemien i Kina øker også frykten for lavere etterspørsel, sier analytiker Toshitaka Tazawa i Fujitomi Securities til Reuters.

Mandag satte coronafrykten igjen inn på børsene i Kina og Hongkong. Det skjedde etter at det ble innført lockdown i den kinesiske teknologibyen Shenzhen i helgen.

Nå stenger Kina ned flere byer etter at det ble registrert 5.280 nye tilfeller i landet tirsdag. Det er det høyeste antallet på ett døgn på to år, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Falt nær 30 dollar fra toppen

Så sent som onsdag var oljeprisen over 130 dollar fatet. Prisen har i etterkant av dette falt blant annet etter at De forente arabiske emirater åpnet for å øke produksjonen mer enn landene i Opec+ egentlig har blitt enige om.

Selv om oljeprisen har falt nesten 30 dollar på under en uke, er prisen betydelig høyere enn det som har vært normalt. Oljeprisen steg forbi 100 dollar fatet for første gang siden 2014 i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina.

Oljekjempen Equinor varslet sent mandag kveld at selskapet vil slutte å handle med olje og oljeprodukter fra Russland. Selskapet vil likevel motta olje fra kontrakter som ble inngått i januar, for levering i mars.

Les også

Tungt børsfall i Hongkong

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om