Strømprisene

Sverige vil øke strømproduksjonen: – Trenger all kraft vi kan få

Sveriges regjering ønsker mer kraft. Den vil blant annet kompensere vertskommuner for vindkraft og utrede krav om solceller på bygninger.

Klima- og miljøminister Annika Strandhäll mener Sverige må bygge ut mer kraft. Nå vil hun blant annet utrede krav om solceller på kommersielle og offentlige bygninger.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det kom frem på et pressetreff tirsdag.

Sverige må bygge ut mer kraft for å elektrifisere industrien og transportsektoren, og har gode forutsetninger for dette, påpekte Sveriges energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar på møtet.

– Elbehovet vil øke kraftig, sier Farmanbar.

Regjeringen etterlyser et bredt politisk kompromiss om energipolitikken etter høstens valg til Riksdagen, og ønsker samtaler på tvers av den politiske arenaen.

– Dette området krever langsiktighet og forutsigbarhet, sier Farmanbar.

– Sverige trenger all kraft vi kan få, sier han.

Han sier at samtalene ikke bør utelukke noen temaer, og blant annet kan inkludere antallet kjernekraftreaktorer i Sverige og hvor eventuelle nye kjernekraftverk bør ligge, fremtiden for det kommunale vetoet mot vindkraft, eller behovet for å styrke vannkraften. Det er nødvendig å skape enighet i energipolitikken, påpeker han.

– Med det setter vi Sveriges beste først, sier Farmanbar.

Sveriges energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

– Krever mye billig strøm

Klima- og miljøminister Annika Strandhäll mener det er nye industrijobber å hente i omstillingen bort fra fossil energi, men at det trengs mer kraft.

– Omstillingen krever mye mer billig strøm, sier Strandhäll.

Derfor vil svenskene nå ta grep for å sette fart på både solenergi, vindkraft på land og havvind, påpeker hun.

– Vi skal jobbe for enda mer fornybar strømproduksjon, sier Strandhäll.

Hun sier at regjeringen nå vil utrede muligheten for å stille krav om solceller på kommersielle og offentlige bygninger i Sverige.

– Solkraften har økt rekordraskt, og det er kostnadseffektivt å sette opp solcellepaneler på bygninger, sier hun.

– Alle bygninger som kan bidra til økt elproduksjon skal også gjøre det. Derfor vil vi også utrede muligheten for å stille krav om å installere solceller på offentlige og kommersielle bygninger i hele Sverige, sier Strandhäll.

Les også

Norsk vindaktør om svensk milliardgrep: – Veldig positivt

– Uakseptabelt

Sverige har i likhet med Norge lagt frem en ordning med strømstøtte. Farmanbar mener at strømregningene i vinter var for høye.

– Det er helt uakseptabelt, sier han.

– Ingen skal behøve å føle en stor klump i magen når strømregningen kommer, sier han.

Les også

Svenskene setter av seks mrd. til strømstøtte

Vil kompensere vindkommuner

Ifølge Strandhäll er det behov for enklere prosesser og grep som kan sikre lokal aksept for vindkraft på land i vertskommunene.

– Vi vil oppmuntre flere bygder og kommuner om å bidra til at Sverige øker takten i klimaomstillingen, og til billigere priser, ved å sette av områder til energiproduksjon, sier Strandhäll.

– Men vi vil også at de skal få noe for det, det er det eneste rimelige. Derfor vil vi nå ta frem et system for å kompensere dem som påvirkes påtagelig av vindkraften i sine områder, legger hun til.

– Er mulig å bygge

Farmanbar er også åpen for å bygge kjernekraft. Landet har planer om å fase ut sin kjernekraft, men ifølge energiministeren er det ikke forbudt å bygge ut denne kraftformen.

– Kjernekraften er en viktig del av svensk kraftproduksjon, sier Farmanbar.

– Allerede i dag er det mulig å bygge ny kjernekraft. Det har vært tillatt å bygge nye reaktorer i ti år. Regjeringen har god dialog med eierne av svensk kjernekraft og ser positivt på å sikre forlengelser av eksisterende kjernekraft, sier han.

Les også

Sverige vurderer å fjerne kommunalt vindkraft-veto

Satser tungt på havvind

Strandhäll peker også på at Sverige nylig la frem ambisiøse havvindplaner som kan gi 20–30 terawattimer havvind på kort sikt og 120 TWh på lang sikt.

For tiden er det årlige strømforbruket i Sverige på 140 TWh.

I forrige uke varslet Svenska Kraftnät planer om å bygge ut et elnett til havs med seks punkter hvor havvind kan koble seg til. Dette vil ifølge selskapet koste mellom 30 milliarder og 42 milliarder svenske kroner.

Les også

Sverige med store havvindplaner: Vil bygge mye mer enn Norge

– Pragmatiske

På spørsmål om regjeringen også kan akseptere nye kjernekraftreaktorer svarer Strandhäll at Sverige må fordoble sin kraftproduksjon, og at regjeringen er åpen for å diskutere alle kraftformer, inkludert ny kjernekraft.

– Vi er pragmatiske, vi vil løse problemer. Sverige står nå overfor en energikrise, men også overfor en enorm mulighet, sier Strandhäll.

– Vi er åpne for mange energiformer, sier Farmanbar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Havvind
 3. Energipolitikk
 4. Vindkraft
 5. Kjernekraft
 6. Solceller
 7. Sverige

Flere artikler

 1. Åpnet stort svensk vindprosjekt

 2. Vattenfall kjøper norske havvindprosjekter

 3. Ber om brede forlik og mer vindkraft: – Må ha mer strøm

 4. Frykter ustabil energipolitikk: Ber om bredt forlik

 5. Tror Norges kraftsystem vil stange i taket: – Kan få perioder med veldig høye priser