Tre mrd. til vind- og solkraft i Brasil: – Hydro Reins største prosjekt så langt

Norsk Hydros fornybarvirksomhet vil bla opp 3,3 milliarder til vind- og solkraft som skal kutte utslipp i Brasil. – Et stjerneeksempel på den rollen vi ønsker å spille, sier Hydro Rein-sjef Olivier Girardot.

Dette bildet er fra Paragominas-gruven i Brasil, som skal kjøpe kraft fra Hydro Rein og Macquaries felles vind- og solprosjekt Feijão til 6,6 milliarder kroner.
Publisert: Publisert:

Onsdag meldte Norsk Hydro og selskapet Macquarie om en planlagt investering på totalt 6,6 milliarder kroner i et stort vindprosjekt på 456 megawatt og et solprosjekt på 130 megawatt i Brasil.

Olivier Girardot er administrerende direktør i Hydro Rein, som etter planen skal skilles ut av Norsk Hydro og børsnoteres i løpet av 2022.

– Dette er et viktig prosjekt for oss. Det er Hydro Reins største prosjekt så langt, sier Girardot til E24.

– Det er også et stjerneeksempel på den rollen vi ønsker å spille, hvor vi samarbeider med kundene om å avkarbonisere energien deres ved å bytte den ut med fornybar energi. Det er fantastisk å gjøre flere prosjekter av denne typen, som er der vi ser for oss vekst fremover, sier han.

Vind- og solkraftprosjektet Feijão skal drives av prosjektselskapet, hvor Hydro Rein eier 49,9 prosent og Macquarie resten. Investeringsbeslutningen for første fase (vindkraftverket) skal etter planen tas i fjerde kvartal.

– Hvorfor trenger dere en partner, er det for å redusere investeringene?

– En av grunnene er å redusere kapitalbehovet og diversifisere risikoen. For oss handler dette også om å kombinere kunnskap og ekspertise. Macquarie er en stor og velkjent utbygger av fornybar energi med kapasitet på rundt 35 gigawatt i 25 markeder, og vi har lang erfaring fra Brasil og innen energihandel, sier Girardot.

Les også

Hydro vil bygge sol- og vindkraft for milliarder i Brasil

Hydro Rein-sjef Olivier Girardot

Selger kraft til Hydro

Prosjektpartnerne skal selge rundt 80 prosent av kraften fra det planlagte vindkraftverket til Norsk Hydros aluminaraffineri Alunorte og selskapets bauksittgruve Paragominas.

Resten skal etter planen selges i spotmarkedet eller på kortsiktige kraftsalgsavtaler.

– Dette prosjektet vil bidra med kraft til Alunorte og Paragominas. I tillegg er Hydros deleide smelteverk Albras en av landets største kraftforbrukere, sier Girardot.

– Vi kunngjorde for noen uker siden et partnerskap med Actis’ fornybarvirksomhet Atlas for å bygge ut et solkraftprosjekt for å forsyne Albras, og vil fortsette å jobbe med andre muligheter for å forsyne Albras, legger han til.

Brasil har mål om å kutte sine klimautslipp med 37 prosent i 2025 og 43 prosent i 2030, målt mot 2005-nivå. Landet skal være klimanøytralt innen 2060.

– Vil det komme flere store prosjekter i Brasil for Rein?

– Vi håper på det. Vi vet ikke om de vil være like store som dette, men vi ser etter flere muligheter. Brasil har store ressurser og er et fantastisk sted for å utvikle selskapet, sier Girardot.

Les også

Nye enheter for batterier, sol og vind: Hydro satser på fornybar vekst

– Store vekstambisjoner

Norsk Hydro har fortsatt planer om å skille ut og børsnotere Hydro Rein i løpet av 2022, selv om antallet noteringer på Oslo Børs har falt kraftig etter fjorårets totalt 68 noteringer.

– Når dere børsnoteres, hva vil det bety for aktiviteten?

– Vi har store vekstambisjoner fremover. Vi ønsker å utnytte den kompetansen på energi som ligger i Norsk Hydro, og hjelpe våre kunder med å avkarbonisere sin virksomhet, og vi vurderer en børsnotering for å finansiere denne aktiviteten, sier Girardot.

– Hvor vil dere satse fremover?

– I første omgang er det Norden og Brasil. Det er primært Sverige, men vi har også vært tydelige på at det bør utvikles mer vindkraft på land og til havs i Norge. Vi ser også på muligheter i resten av Europa for å levere strøm til Hydro og tredjeparter, sier Hydro Rein-sjefen.

Les også

Børsnotering av Hydro Rein: – Målsettingen er fortsatt 2022

Skal kutte utslippene

Norsk Hydro hadde i fjor CO₂-utslipp på 11,3 millioner tonn fra driften. Virksomheten i Brasil sto for drøye fire millioner tonn av dette. Til sammenligning var selskapets utslipp i Norge på 2,27 millioner tonn og utslippene i Qatar på 2,45 millioner tonn i fjor.

Hydro produserer bauksitt i Paragominas-gruven, som blandes med vann og sendes gjennom et 240 kilometer langt rør til raffineriet Alunorte. Der oppgraderes bauksitten til alumina, som igjen brukes i produksjonen av ferdig aluminium.

Hydro bruker i dag både olje, kull og strøm til å raffinere bauksitt til alumina, og energi står for rundt 15 prosent av kostnaden ved raffineringen. Over tid planlegger selskapet å erstatte mye av fossilbruken sin med fornybar strøm.

Hydro sa i sin årsrapport for 2021 at bare det å skifte fra gass til hydrogen produsert med fornybar strøm kan redusere selskapets utslipp med 1,7 millioner tonn i året.

Les også

Hydro vil kaste seg på hydrogenbølgen: – Har gode muligheter

Les også

Fem grep mot 2025: Slik vil Hydro bedre lønnsomheten

Publisert:
Gå til e24.no