Disse salgene har sikret Statoil
90 milliarder på tre år

- Frigjør kapital og styrker vår handlekraft, sier selskapet.

90 MILLIONER PÅ TRE ÅR: Statoil selger eierandeler for å frigjøre kapital og vri investeringer. Det har det blitt mye penger av i løpet av tre år. Bensinstasjonene er noe av det som konsernet har solgt ut.
Publisert:

Statoil kunne mandag fortelle at de selger eierandeler i oljefelt på norsk og britisk sokkel for 16 milliarder kroner.

Salget er det siste i rekken av en lang rekke transaksjoner for den norske oljegiganten. Siden 2010 har Statoil nå solgt eierandeler i olje- og gassfelt, samt selskaper utenfor kjernevirksomheten, for mer enn 90 milliarder kroner.

Motivasjonen for kjøp og salg av eierandeler er ifølge selskapet todelt:

- For det første frigjør vi kapital for investeringer i våre kjerneområder. Samtidig styrker vi vår finansielle handlekraft mer generelt, sier Fredrik Normann, pressetalsperson for økonomi og finans i Statoil, til E24

Les også: Statoil selger oljefelt for 16 milliarder kroner

Solgte andel i oljesand

Våren 2010 startet nedsalget med å redusere eierandelen i Peregrino-feltet. For tre milliarder dollar, snaut 18 milliarder kroner, overtok Sinochem Group 40 prosent eierandel av det brasilianske feltet. Statoil fortsatte som operatør og majoritetseier med en andel på 60 prosent.

Høsten samme år ble det kjent at Statoil var i ferd med å selge en andel på 40 prosent i det omstridte oljesandprosjektet i Canada. Kjøperen, thailandske PTT Exploration and Production (PTTEP), måtte ut med knapt 2,3 milliarder dollar. Det tilsvarer drøyt 13,5 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Selskapet reduserte med transaksjonen sin eierandel fra 100 til 60 prosent.

Les også: Helge Lund om salgene: - Dette er et mønster for Statoil

Solgte benisntasjondriften

Våren 2011 solgte Statoil en eierandel på 24,1 prosent i Gassled, selskapet som eier og driver store deler av gassrørledningene i Nordsjøen. Etter transaksjonen satt Statoil igjen med en andel på 5 prosent og var 17 milliarder kroner rikere.

Ett år senere, i april 2012 ble bensinstasjonkjeden Staoil Fuel and Retail solgt til Alimentation Couche-Tar. Det kanadiske selskapet betalte omtrent 8,6 milliarder norske kroner for Statoils eierandel.

Dager senere ble det kjent at avtalen med Centrica var gjennomført. Avtalen innebar at det britiske selskapet overtok andeler i en rekke områder på norsk sokkel. Statoil mottok 1,5 milliarder dollar for avtalen, knapt 9 milliarder kroner.

Les også: Statoil melder om nytt gassfunn

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SELGER SEG NED OG UT: Statoil har redusert eierandelen i Gullfaks og Gudrun og solgt seg ut av Rosebank og Schiehallion på britisk sokkel.

- Realiserer store verdier

Tidligere i sommer ble det kjent at Statoil hadde gjennomført en omfattende transaksjon som innebar at det tyske olje- og gasselskapet Wintershall kjøpte flere lisenser, mens Statoil sikret seg tilgang på Edvard Grieg-feltet.

Avtalen var verdt 1,45 milliarder dollar for Statoil, drøyt 8,5 milliarder norske kroner.

Mandag ble det altså kjent at det foreløpig siste nedsalget er i boks: østerrikske OMV betaler drøyt 15,5 milliarder kroner for eierandeler på Gullfaks og Gudrun, samt to felt på britisk sokkel.

Totalt beløper salgene seg til 90,1 milliarder kroner.

- Dette handler om å forme Statoils portefølje slik at vi sikrer veksten, bedrer risikoprofilen og styrker lønnsomhet for selskapet, sier Normann.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no