Oljearbeidere advarer om nye streiker

Fagforeningene anser første runde som tapt, men kampen mot Oljeindustriens Landsforening (OLF) er ikke over.

KJEMPER VIDERE: Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, og Leder i Safe, Hilde-Marit Rysst, skal ut i flere forhandlinger med OLF på vegne av ansatte i oljesektoren.

Anette Karlsen
  • Julie Lundgren
  • Jo Andre Aakvik
Publisert: Publisert:

Etter at sokkeloppgjøret ble avgjort i tvungen lønnsnemnd natt til tirsdag, går partene rett over i to nye forhandlinger - som også kan ende i streik.

- Oljeserviceoppgjøret kommer til å bli en knallhard kamp. Vi håper å få det til med riksmeklingsmannen, men vi har så steile fronter at det kan bli vanskelig å unngå streik, sier Leif Sande i Industri Energi (IE), til E24.

Les også: Tvungen lønnsnemnd i oljekonflikten

Sande sier at han før lønnsoppgjøret til oljeservicearbeiderne, regnet med at den kampen kom til å bli mest konfliktfylt. I dette oppgjøret stiller fagforeningene lønnskrav OLF ikke vil innfri.

- Vi krever like høy lønn som andre offshorearbeidere, sier Sande.

Flere forhandlinger

I tillegg skal fagforeningene IE, Safe, Negotia og Parat i lønnsforhandlinger på vegne av funksjonærer, plattformsjefer, ingeniører og landansatte - landoppgjøret.

Der vil pensjonsspørsmålet komme opp igjen. Flere har mistet gavepensjonen i Statoil på lik linje som kollegene i sokkeloppgjøret.

- Aggresjonen rundt pensjonsspørsmålet er faktisk større der siden mange ansatte har lavere grunnlønn. Samtidig er det ikke en like stor andel av medlemmene som hadde denne Statoil-avtalen, så det er mer uoversiktelig sånn sett, sier Sande.

Les også: SV: – Arbeidsgiverne burde tatt støyten selv

Direktør Jan Hodneland i Oljeindustriens Landsforening sier til E24 at det fortsatt er helt uaktuelt å innlemme pensjonsspørsmålet i lønnsforhandlingene.

- Hvis Leif Sande og Industri Energi gjør alvor av det de har sagt om å bringe pensjonssaken inn i de neste forhandlingene, blir det helt klart utfordrende, sier han.

- Ufravikelig

SIER NEI: Jan Hodneland, direktør i Oljeindustriens Landsforening (OLF), sier de ikke vil forhandle om pensjonsspørsmålet.

Hugo Bergsaker/VG

Han mener konflikten med de offshoreansatte i Safe og IE viser at OLF ikke har til hensikt å vike på dette punktet.

- Vårt ufravikelige utgangspunkt er at pensjonsspørsmålet ikke skal på forhandlingsbordet, sier Hodneland.

Hilde-Marit Rysst i Safe sier til E24 at løsningsforslaget deres i landoppgjøret kan bli anderledes enn i sokkeloppgjøret, men pensjonen kommer garantert til å bli et tema.

- På landanleggene har en del ansatte den samme pensjonsutfordringen, og vi skal legge en strategi for det, sier Rysst.

Fortsetter kampen

For Sande og Rysst var nattens beslutning om tvungen lønnsnemnd et nederlag, men begge påpeker at fagforeningene ikke har gitt opp.

- Kampen er ikke over. Det er 1-0 til arbeidsgiverne, men vi kommer sterkt tilbake og kommer til å kjempe videre for de ansatte i oljesektoren, sier Sande.

Les også: Jan Olav Brekke: - OLF tok nasjonen som gissel

- Flere av de ansatte har ringt meg. De er klare til å streike, sier Rysst.

Satt på vent

Det er ikke klart når forhandlingene skal starte, alt ble satt på vent mens sokkeloppgjøret pågikk.

De to «nye» fagforeningene, Negotia og Parat, må også legge en strategi.

- Vi må ta en runde på hvilken posisjon vi skal ta. Det eret tankekors at man ikke kom frem gjennom forhandlinger på sokkelen, så vi må settes oss ned og se på posisjonen vår på nytt, sier forbundsleder i Negotia, Inger Lise Rasmussen.

Les også


- Viser at penger betyr noe for sosialister ogsåJan Olav Brekke: - OLF tok nasjonen som gisselTvungen lønnsnemnd i oljekonfliktenBjurstrøm senket oljeprisenStatoil-løft på Børsen etter lønnsnemnd

Publisert:

Flere artikler

  1. - Siste ord er ikke sagti sokkeloppgjøret

  2. Betalt innhold

    Nye streiker i vente på sokkelen

  3. Oljestreiken fortsetter

  4. Fagforeninger tar betentpensjonsstrid til retten

  5. Mulig lockout på sokkelen