Derfor vil ikke Saudi-Arabia kutte oljeproduksjonen

Tirsdag var det oljerally etter signaler om at Saudi-Arabia og Russland kan kutte i oljeproduksjonen. Men verdens nest største oljeprodusent vil ikke kutte i produksjonen med det første, mener oljeekspert.

VIL IKKE KUTTE NÅ: Mange oljeproduserende land sliter med lav oljepris, men Saudi Arabia vil ikke kutte i produksjonen nå.
 • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Oljeprisen er lav fordi det er så mye olje i markedet, og ingen land har kuttet i oljeproduksjonen til tross for de lave oljeprisene.

20. januar falt prisen på Nordsjøolje til 27,09 dollar per fat, som er det laveste nivået siden september 2003.

Siden 18. juni 2014 har prisen på Nordsjøolje falt 73 prosent fra 114,88 dollar per fat til 31,50 dollar fatet i skrivende stund.

Samtidig er det usikkerhet rundt hva som skjer med etterspørselen etter olje i verdens nest største økonomi, Kina, når veksttakten svekkes.

Tirsdag kveld var det oljerally der prisen på Nordsjøolje klatret fra 29,25 dollar fatet tirsdag morgen til 32,68 dollar like før klokken 19.30.

Oppgangen kom på bakgrunn av signaler om at en slags enighet om produksjonskutt hos de største oljeprodusentene i verden kan nærme seg.

Les også

Iraks oljeminister: Saudi-Arabia og Russland er på gli for å kutte oljeproduksjonen

SIGNALISERTE KUTT: Iraks oljeminister Adel Abdul Mahdi sa tirsdag at Saudi Arabia og Russland, kan være klare til å bli mer fleksible med tanke på å samarbeide om å kutte i produksjonen av råolje.

Ingen vet hva som er smerteterskelen

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og professor ved Handelshøyskolen BI, Ole Gunnar Austvik, mener at det ikke er sannsynlig at noen land kutter i oljeproduksjonen før tidligst til høsten.

– Ingen land vil kutte oljeproduksjonen uten at Saudi-Arabia er med og kutter, fordi det vil ikke være meningsfullt. Og Saudi-Arabia vil ikke gjøre noen kutt før tidligst til høsten, sier Austvik til E24.

Saudi-Arabia er verdens nest største oljeprodusent, bak USA og foran Russia.

Ifølge eksperten ved NUPI vil Saudi-Arabia vente og se hvilken effekt det vil få på markedet at Iran kommer i gang med eksport av olje samt hvordan de lave prisene påvirker oljeskiferproduksjonen.

Han peker på at det er ingen som vet hva som er smerteterskelen, altså ved hvilket oljeprisnivå som mye skiferoljeproduksjon vil falle bort, og derfor vil Saudi-Arabia vente med kutt for å se.

Det som gjør at det tar tid skyldes at oljeskiferproduksjon som allerede er ferdig investert har en mye lavere smerteterskel enn det som er tilfelle for nye investeringer, og derfor tar det så lang tid å se virkningen av lav oljepris.

Austvik vil ikke spekulere i hvorvidt Saudi-Arabia har politiske motiver for å ikke kutte i oljeproduksjonen.

– Jeg tror ikke Saudi-Arabia har som primær hensikt å ødelegge for andre oljeproduserende land, men det at Iran tjener mindre på oljeproduksjonen er en bonus, sier Austvik.

Oljepolitikk og oljemarkedet er hovedområder innen Austviks forskning. Han understreker han at dersom oljeprisene blir ustabile på et lavt nivå kan det bli et samspill mellom flere oljeproduserende land som har fellesinteresser om der de snakker sammen og gjør kutt.

– Russland har ikke kuttet i produksjonen historisk, men ved et slikt scenario, kan de bli med og kutte symbolsk, sier Austvik.

Les også

Irans oljeminister: – Krisemøte i Opec kan skade markedet

OPPFORDRET TIL SAMARBEID: Generalsekretær i OPEC, Abdalla El-Badri, oppfordret mandag alle oljeproduserende land om å samarbeide for å få til en oppgang i oljeprisen.

Disse signalene om kutt førte til oljerally

Generalsekretær i OPEC, Abdalla El-Badri, oppfordret mandag alle oljeproduserende land om å samarbeide for å få til en oppgang i oljeprisen.

Tirsdag skal han igjen ha tatt til orde for at de øvrige oljeprodusentene må samarbeide med organisasjonen for å hanskes med de svært fulle oljelagrene, og dermed legge grunnlaget for prisoppgang.

Kuwaits Opec-guvernør Nawal al-Fezaia hintet også tirsdag om at den oljerike nasjonen er klar for å kutte i produksjonen for å dempe fallet i oljeprisen, ifølge Marketwatch.

Ifølge nettstedet uttaler guvernøren at Kuwait er klare for å samarbeide med andre for å stabilisere oljemarkedet, men at oljeprodusentene utenfor kartellet ikke ser ut til å være klare for samarbeid ennå.

Iraks oljeminister Adel Abdul Mahdi sa tirsdag at Saudi-Arabia og Russland, verdens to største eksportører, kan være klare til å bli mer fleksible med tanke på å samarbeide om å kutte i produksjonen av råolje. Det fordi prisene nå har falt til nivåer som petroleumsrike nasjoner ikke har forutsett.

– Denne fleksibiliteten bør kunne sluttføres og vi burde kunne få noen håndfaste forslag fra alle aktører, sa Mahdi på en pressekonferanse i Kuwait tirsdag, ifølge Bloomberg.

Nyhetsbyrået understreket imidlertid at Mahdi ikke kom med noen detaljer angående hverken hva den «saudiarabiske og russiske fleksibiliteten» skal bestå i, eller hvordan han har fått informasjon som bygger opp under utsagnet.

Les også

Han senker oljeprisen

Les også

Nå koster et oljefat like mye som ett fat olje

Les også

– Uunngåelig at oljeprisen nå går opp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Oljebransjen
 3. Saudi-Arabia

Flere artikler

 1. Iraks oljeminister: Saudi-Arabia og Russland er på gli for å kutte oljeproduksjonen

 2. Solid oljeprisoppgang gir energi-boost på Wall Street

 3. Betalt innhold

  Saudi-Arabia går ikke med på kutt i oljeproduksjonen

 4. Slik foregår spillet om oljeprisen

 5. Kina-børsen gjorde comeback