Oljestreik kan ramme 6 prosent av produksjonen

Fristen for meklingen i sokkeloppgjøret utløper natt til lørdag. Om partene ikke blir enige og det blir streik, rammes 6 prosent av olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel.

STREIK: Vel 700 norske oljearbeidere legger ned arbeidet om meklingen i sokkeloppgjøret ikke fører frem.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • NTB
 • Tobias Fredø
Publisert:

NTB meldte fredag morgen at 12 prosent av produksjonen ville bli rammet. Dette er nå korrigert til 6 prosent.

Industri Energi, SAFE og Lederne mekler alle med Norsk olje og gass i sokkeloppgjøret. Meklingen startet torsdag med frist ved midnatt natt til lørdag.

– Vi mener næringen må tilpasse seg et varig, lavere kostnadsnivå og samtidig bedre vår konkurransekraft for å kunne bevare flest mulig arbeidsplasser, skriver forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass i en pressemelding, melder Dagsavisen.

Les også

Norsk oljestreik kan presse oljeprisen høyere

SAFE har varslet at SAFE-medlemmer går ut i streik dersom meklingen ikke fører fram.

– Vi ønsker selvsagt at meklingen skal føre fram. Men dersom Norsk olje og gass opprettholder sine massive angrep på tariffavtalen vår, og det blir streik, har vi fire dagers varslingsfrist før vi kan utvide streiken til flere selskaper og installasjoner, sier første nestleder og tariffansvarlig i SAFE, Roy Aleksandersen.

I tillegg til SAFE, har Lederne meldt om streik for 75 medlemmer og Industri Energi for 524 medlemmer, om meklingen ikke fører fram.

En eventuell streik vil ramme feltene Balder, Ringhorne, Jotun, Gjøa og Vega.

Må tilpasse seg en ny hverdag

Tirsdag ettermiddag fortalte Kolbjørn Andreassen, kommunikasjonsansvarlig i Norsk olje og gass (NOG), at det var viktig å få fram bildet av tilstanden på norsk sokkel i dag.

– Det er store kostnadsutfordringer, vi har sett fallende oljepris og reduserte investeringer på norsk sokkel, og det gjør at norsk sokkel fremstår som stadig mindre attraktiv og det er mer utfordrende å få god lønnsomhet i prosjektene, sa han til E24.

SSBs prognoser for investeringer på norsk sokkel de neste årene er dyster lesning for oljebransjen. I 2017 er investeringene ventet å falle til 153,2 milliarder kroner. I «toppåret» 2014 ble det investert for 214 milliarder kroner.

STOR STREIKEFARE: Det mener forbunsleder Leif Sande i Industri Energi.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Stor streikefare

Forbundsleder for Industri Energi, Leif Sande, mener det er stor sjanse for streik.

– Hoveduenigheten går på at arbeidsgiver ikke vil innrette seg etter frontfagets ramme som sier 2,4 prosent i lønnsøkning, sa Sande til E24, tirsdag ettermiddag.

Forhandlingene mellom forbundet og NOG, som begynte i slutten av mai, ble avsluttet allerede ved overleveringen av krav.

Lederne sitter også i mekling med Norsk olje og gass nå. Forhandlingene ble brutt i slutten av mai fordi kravet fra arbeidsgiverne ville ført til lønnsnedgang, og en svekkelse av arbeidsvilkårene for medlemmene, ifølge Lederne.

– Vi står overfor en krevende meklingssituasjon, men utgangspunktet må være at det skal være mulig å finne en løsning som får aksept hos begge parter, opplyste Ledernes forbundsleder, Jan Olav Brekke, på forbundets nettsider.

Les også

Lørdag kan flere hundre bli tatt ut i streik på norsk sokkel

Les også

Statoil trakk stevning om prosedyre ved streik

Les også

Petroleumssektoren venter noe lysere tider

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Energi
 2. Arbeidsledighet
 3. Landsorganisasjonen (LO)
 4. NHO
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Lørdag kan flere hundre bli tatt ut i streik på norsk sokkel

 2. Betalt innhold

  Disse feltene rammes hvis det blir oljestreik

 3. Oljemekling på overtid

 4. Betalt innhold

  Enighet i sokkeloppgjøret – streik avverget

 5. Betalt innhold

  Unngikk streik – fikk 9100 kroner i tillegg