Norsk oljeindustri ser mot Iran

Atomavtalen med Iran er godt nytt for norsk leverandørindustri, mener bransjen selv, som tror norske selskaper har solide muligheter for å etablere seg i det oljerike landet.

ÅPNER DØRENE: Sanklsjonslette mot Iran kan åpne for norske oljeinvesteringer i landet. Her fra Azadegan-feltet i 2008.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Dette er gode nyheter, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i Norsk olje og gass til NTB etter at Iran og stormaktene tirsdag morgen ble enige om en avtale om Teherans atomprogram.

Iran, som har noen av verdens største olje- og gassreserver, har vært hardt rammet av sanksjoner, men med en avtale på plass vil landet åpnes for vestlige selskaper.

Les også

Slik havnet Iran utenfor oljemarkedet

– Behov for teknologi

– Iran er et stort marked, som har behov for både teknologi og kompetanse etter flere år med sanksjoner. Her har norske selskaper en mulighet, mener Hansen.

Også Runar Rugtvedt, bransjesjef for Norsk industri olje og gass, ser muligheter for norske oljeserviceselskaper.

– Enkelte leverandørselskaper har jo tidligere levert til Iran, men har måttet trekke seg ut grunnet sanksjonene. De første som nå går inn i landet, er nok selskapene med tidligere kundeforhold de kan dra nytte av, sier Rugtvedt til NTB.

Aker Solutions varslet forrige uke at de åpner for å gjenoppta virksomheten i Iran når sanksjonene faller. Operatørgiganten Statoil, som formelt stengte Teheran-kontoret sommeren 2013, er imidlertid fortsatt ordknappe:

– Vi følger utviklingen løpende, men vil ikke kommentere mulige konsekvenser av tirsdagens meldinger om enighet mellom forhandlingspartene, sier informasjonsdirektør Morten Eek i Statoil til NTB.

Les også

Dette har Iran og stormaktene blitt enige om

– Vil ta tid

Både Rugtvedt og Hansen tror det vil ta tid før norsk leverandørindustri for fullt sikter seg inn på Iran:

– Flere selskaper har nok forberedt seg og har en plan liggende. Likevel er nok mange av dem fortsatt avventende. De venter på detaljer om hvordan dette kan gjøres i praksis, samt en endelig avklaring om sanksjonene, sier Hansen.

Rugtvedt peker samtidig på at det kan være krevende å etablere seg i et land som lenge har vært lukket for internasjonale selskaper, men han tror tungvekterne i bransjen vil åpne veien for de små:

– De største selskapene drar ofte med seg mindre leverandører. Det beste for de små er jo å slå følge med de store, sier Rugtvedt.

(saken fortsetter under videoen fra VGTV:)

Les også

Iran: Enighet i atomforhandlingene

Fall i oljeprisen

Oljeprisen stupte tirsdag morgen, da enigheten om en atomavtale ble kjent. Oljeanalytiker Thina Saltvedt sier til NTB peker at det er dårlig nytt for oljeutvinning på norsk sokkel. Årsaken er at Iran har flere millioner fat olje på lager, som kan eksporteres til verdensmarkedet når sanksjonene oppheves.

Hansen mener derimot det er for tidlig å si hvordan dette vil påvirke norsk sokkel.

– Ja, oljeprisen har falt i dag. Men det er prisen på lang sikt som betyr noe. Verden har fortsatt behov for mer energi, og da vil det også være behov for norsk olje og gass, sier Hansen.

Også Saltvedt peker på at Iran trenger ekspertise og tilknytning til internasjonal oljeindustri for å bygge opp igjen sin produksjon.

– Så om avtalen er en utfordring for oljeproduksjon i Norge, åpner den muligheter for norsk olje internasjonalt. Statoil har jo vært inne i Iran før, sier Thina Saltvedt.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Norsk oljeindustri ser fremtidsmuligheter i Iran

  2. Betalt innhold

    Oljeprisene faller etter Iran-avtale

  3. Eksperter: Atomavtale i Iran vil gi oljeprisfall

  4. Norske selskaper fortsatt avventende til Iran

  5. Glem Hellas, disse landene blir viktige i høst