Saudi-Arabia angriper mål i Jemen

Saudi-Arabia har gått til krig mot Houthi-militsen i nabolandet Jemen. Det kan kaste regionen ut i en storkrig, advarer en talsmann for militsen.

STØTTER PRESIDENTEN: Saudi-Arabia angriper nå Houthi-militsen i Jemen, i et forsøk på å hindre dem fra å styrte landets president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Mohamed Al-sayaghi
  • NTB
Publisert: Publisert:

Ifølge Saudi-Arabias ambassadør i Washington, Adel al-Jubeir, har USA gitt grønt lys til militæroffensiven, men deltar ikke selv direkte.

Det hvite hus opplyser imidlertid at USA bistår med logistisk støtte og etterretningsinformasjon.

Angrep flyplassen

Kort tid etter at ambassadøren kunngjorde at militæroperasjonen hadde startet, fortalte innbyggere i Jemens hovedstad Sana at kampfly bombet den internasjonale flyplassen i byen.

Ifølge den Houthi-kontrollerte TV-stasjonen al-Masirah ble et boligområde nord for Sana også angrepet natt til torsdag, med mange sivile ofre som følge.

TV-stasjonen oppfordret medisinsk personell til å melde seg ved sykehusene i Sana for å ta seg av de sårede.

Store styrker

Ifølge TV-stasjonen Al Arabiya har Saudi-Arabia mobilisert 150.000 soldater og 100 kampfly til operasjonen, som også støttes av naboland.

Kampfly fra Egypt, Marokko, Jordan, Sudan, Kuwait, De forente arabiske emirater, Qatar og Bahrain deltar også i angrepene, mens Egypt, Pakistan, Jordan og Sudan også har sagt seg villige til å sende bakkestyrker.

Adel al-Jubeir understreket tirsdag at militæroperasjonen er flernasjonal og hjemlet både i FN-charteret og charteret til Den arabiske liga.

Advarer mot storkrig

En av lederne i den sjiamuslimske Houthi-militsen, Mohammed al-Bukhaiti, advarer Saudi-Arabia mot følgene av å blande seg inn i krigen i Jemen.

– Jemen blir nå utsatt for aggresjon, noe vi tappert vil møte, sier han i et intervju med Al Jazeera.

– Disse militæroperasjonene vil trekke hele regionen med i en storkrig, advarer Bukhaiti, som sitter i opprørsgruppens politbyrå.

Rykker sørover

Houthi-militsen tok tidligere i år kontroll over Sana og jaget president en på flukt sørover til den gamle hovedstaden Aden.

De siste dagene har militsen, som Iran anklages for å støtte, rykket stadig lenger sør, og ifølge Saudi-Arabia har de nå tatt kontroll over flyvåpenet i Jemen.

Tidligere i uka ble det kjent at Saudi-Arabia sendte militære forsterkninger til grensa, og onsdag kveld gikk de til angrep.

Les også

Jemen risikerer full borgerkrig

Les også

Saudi-Arabia rekrutterer arbeidsløse amerikanske oljearbeidere

Les også

Opprørsstyrkene nærmer seg Jemens president

Publisert:

Flere artikler

  1. – En storkrig i dette området vil være katastrofalt

  2. Flyangrep nær presidentpalass i Jemens hovedstad

  3. Norske skip går veldig nær Jemen

  4. Saudi-Arabia foreslår våpenhvile i Jemen til uka

  5. Årsbeste for oljeprisen etter ny Jemen-uro