Oljebrønn i Nordsjøen ute av kontroll

Statoil sier at oljebrønnen på Troll-feltet i Nordsjøen er stabilisert etter et uhell forrige helg.

Foto: Songa
 • Geir Molnes
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
 • Anders Park Framstad
Publisert:,

Det var Upstream som først meldte om saken.

– Situasjonen er nå stabil og brønnen er stabilisert, sier Statoil-talsmann Ola Anders Skauby til E24.

Petroleumstilsynet har innledet etterforskning og sier at situasjonen er alvorlig.

Statoil har prøvd å stabilisere den ferdigproduserte oljebrønnen på Troll-feltet i Nordsjøen etter et uhell forrige helg.

– Bellona mener at vi ikke har vært i nærheten av en så alvorlig situasjon på norsk sokkel på lang tid. Faren for storulykke er fortsatt betydelig. Statoil har på ingen måte kontroll og har ikke kommet med noen informasjon siden lørdag. Her er det åpenbart at noe er veldig, veldig galt, sier Bellona-leder Frederic Hauge til VG.

Stengte brønnen

Da meldte oljeselskapet at riggen Songa Endurance opplevde en brønnkontrollhendelse da en produksjonsstreng skulle trekkes ut av brønnen. Brønnen skulle plugges, og det var noe gass igjen i reservoaret.

Ifølge Statoil ble brønnen stengt rundt borestrengen med utblåsningsventilen, eller BOP-en (blowout preventer), for å hindre en ulykke.

Deler av mannskapet på riggen ble evakuert.

– BOP-en stanset gassen fra å lekke videre opp fra brønnen. Vi hadde en plugg og en ventil i produksjonsrøret for å hindre gassen i å strømme opp på riggen, sier Skauby.

Statoil: – Ser alvorlig på hendelsen

– Vi jobbet forrige helg med å reetablere borevæske-barrierene i brønnen, og har jobbet med å presse gassen ned igjen i reservoaret, sier Skauby.

Statoil har ingen estimat på hvor lang tid det vil ta å fjerne gassen.

–Vi vil gjøre dette så trygt og kontrollert som mulig, sier Skauby.

Oljeselskapet opplyser at det fortsatt er noe gass i produksjonsstrengen som står i brønnen, og at de jobber med fjerne denne gassen før man kan gå tilbake til en normalisert situasjon.

Statoil vil nå granske situasjonen, og se den i sammenheng med flere andre hendelser den siste tiden.

– Vi tar disse hendelsene på største alvor, og mobiliserte beredskapsorganisasjonen vår for å være forberedt på det verst mulige utfall. Så får granskingen vise hvor alvorlige hendelsene har vært, sier Skauby.

–Fordi vi har hatt flere hendelser på kort tid føler vi at det er riktig å også se dem samlet, sier han.

Mistet styring av brønn

Utblåsningsventilen ble aktivert og brønnen ble stengt, ifølge Statoil. Samtidig ble personell evakuert fra plattformen.

Under operasjonen satte man fast borestrengen og mistet kontakten og styringen med brønnen. Store mengder boremudd ble sent ned for å forsøke å oppnå stabilitet. På ettermiddagen gikk man tom, og nye båter blir sent ut og ankommer med på kvelden ved 20 tiden med mer boremudd.

– Bellona er kjent med at man siden dette har kjørt skytteltrafikk med slam og boremudd fra land i seks dager. Bellona vet at man ikke har kontroll på reservoaret og at boremudden forsvinner. Det bare forsvinner i reservoaret, og her er faren for storulykke betydelig. Borestrenger sitter fortsatt fast, og man har ikke kontakt og styring med reservoaret, sier Frederic Hauge til VG.

Ifølge Hovedredningssentralen Sør-Norge ble den informert av Songa om evakueringen i Nordsjøen lørdag 15. oktober klokken 09.40.

I fjor skrev E24 om at Statoil ikke hadde innfridd utslippskravene på Troll-feltet på mange år. Det førte til at oljekjempen ba myndighetene om å lempe på kravene.


107 var ombord

107 personer var om bord på boreriggen da mannskapene oppdaget gass på boredekket. Da avviste Statoil at det var en gasslekkasje, men sa at det ble oppdaget mindre mengder gass. Et 20-talls personer ble kort tid etter evakuert til nærliggende plattformer.

Songa ønsker ikke kommentere situasjonen.

– Jeg har ingen kommentar til dette, sier Songa-sjef Bjørnar Iversen til E24.

Pågående hendelse

Petroleumstilsynet anser situasjonen på Troll en «pågående hendelse», og har allerede startet gransking av det som skjedde på «Songa Endurance» forrige lørdag.

– Det er en alvorlig situasjon, etter vår vurdering. Selv om Statoil har kontroll, jobber de fortsatt med å normalisere situasjonen, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet til VG.

Tre hendelser

Petroleumstilsynet har startet gransking av ytterligere to alvorlige hendelser de siste dagene: En gassulykke på land på Sture-terminalen i Øygarden hvor seks personer ble skadet, og et ranntilløp på Statfjord A sist søndag.

– Vi er bekymret over så mange hendelser på kort tid, men det er for tidlig å si om det er noen fellesnevnere her-. Det er noe vi nå skal se nærmere på, sier Midttun.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil: – Vi har kontroll på gassbrønn

 2. Betalt innhold

  Brønnproblemer for Songa Endurance, personell flyttes fra riggen

 3. Betalt innhold

  Mannskap på Troll-feltet evakuert

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Situasjonen på Troll er stabil

 6. Betalt innhold

  Refs til Statoil etter gasslekkasje på Troll-feltet