Dårlig nytt for Statoils storfunn i Canada: Boret tørt i to letebrønner

Statoil er skuffet etter at to nye letebrønner utenfor kysten av Canada viste seg å være tørre.

Statoils Oslo-kontor på Fornebu

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Statoil har nå ferdigstilt letekampanjen utenfor kysten av Newfoundland i Canada i samarbeid med Husky Energy, og resultatene er skuffende.

Selskapene hadde hyret inn Seadrills borerigg West Aquarius til å bore to brønner i Flemish Pass-bassenget for å se om det var mer olje i nærområdet til det store Bay du Nord-funnet fra 2013.

Mandag melder Statoil at det ikke ble funnet olje eller gass i noen av brønnene, og det er dårlige nyheter for Bay du Nord. Det var knyttet stor spenning til resultatene fra de to brønnene, og som E24 skrev i februar håpet Statoil på at de to brønnene kunne gi så mye som 100 millioner fat olje til i Bay du Nord-prosjektet.

– Disse resultatene er skuffende, siden vi hadde håpet å øke mulighetene i området nær Bay du Nord. Vi vil nå bruke den tiden vi trenger til å vurdere resultatene, før vi beslutter eventuelle planer om mer boring i nærheten av Bay du Nord, sier Trond Jacobsen, Statoils letedirektør i Canada, i en uttalelse.

Statoil skriver i pressemeldingen at de fortsatt vurderer fremtidig boring i andre områder i Flemish Pass-bassenget, som er relativt uutforsket.

I tillegg vurderer man fortsatt om det er kommersielt lønnsomt å bygge ut Bay du Nord. Selskapet legger imidlertid ikke skjul på at de tørre brønnene gjør hovedfunnet mindre attraktivt:

– Vi fortsetter å vurdere mulighetene for en utbygging av Bay du Nord-funnet. Samtidig som disse resultatene betyr en reduksjon i mulighetene for en eventuell prosjektutbygging, fortsetter vi arbeidet med dette prosjektet, sier Paul Fulton, direktør for Statoil Canada.

Reduserer anslaget med 300 millioner fat

Statoil har arbeidet med Bay du Nord-funnet og Flemish Pass-bassenget i flere år, og på denne tiden i fjor kunne selskapet melde om funn i fjorårets leteprogram som løp fra 2014 til 2016.

Boreprogrammet omfattet totalt fire letebrønner i nærheten av Bay du Nord og tre avgrensningsbrønner tilknyttet funnet. I tillegg boret Statoil og Husky Energy to letebrønner utenfor Bay du Nord-området.

10. juni i fjor meldte Statoil om to oljefunn i Bay de Verde- og Baccalieu-prospektene, og selskapet skrev at begge disse styrket grunnlaget for en mulig utbygging.

Når man nå har boret tørt er sjansene altså redusert.

I tillegg har Statoil nedjustert oppsiden i ressursestimatene sine. I fjor skrev de at de anslo ressurser på mellom 300 og 600 millioner fat utvinnbar olje. Nå skriver de at anslaget er på 300 millioner, inkludert de to funnene i fjor.

Statoil har foreløpig ikke vedtatt noe mer boring i området for neste år, men sitter på lisenser både i Bay du Nord og andre deler av kystområdene utenfor Newfoundland. Selskapet vil nå jobbe med å vurdere eventuell ny leteaktivitet.

Sammenlignet med det norske elefantfunnet

Kartet viser Flemish Pass, utenfor kysten av Newfoundland i Canada, hvor Statoil har gjort betydelige funn av olje. De skuffende resultatene fra 2017-leteprogrammet legger imidlertid en demper på stemningen.

Kart: Statoil

Det var en smørblid daværende Statoil-sjef Helge Lund som i 2013 kunne annonsere oljefunnet Bay du Nord utenfor Newfoundland i Canada.

– Vi fant olje, mye olje. Det er så vidt vi kan se verdens største konvensjonelle funn i år, og det er Statoils største utenfor Norge, sa Lund den gang.

Han mente Bay du Nord, med de omkringliggende ressursene kunne komme til å bli Statoils «internasjonale Johan Sverdrup», og sa til E24 at «dette blir en utbygging» selv om tidslinjen var uklar.

Siden den gang har det imidlertid vært relativt stille rundt prosjektet, for Statoil har både jobbet for å avklare hvordan det regulatoriske regimet og skattesystemet vil bli for en eventuell utbygging. I tillegg har de altså drevet mer leteaktivitet for å kartlegge området bedre.

Statoils utenlandssjef, Lars Christian Bacher, fortalte til E24 i februar at det trolig blir snakk om en flytende produksjonsenhet hvis det blir en utbygging av funnet i Canada.

Les også

Statoil er klare for milliardutbyggingen av Snefrid Nord

Les også

Har gjort første funn i årets letetokt

Les også

Slik er Statoil store vindmøllesatsing

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Canada
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil fant ingenting i Canada

 2. Bay du Nord-funnet et stort skritt nærmere en utbygging

 3. Slik skal Statoil bruke 12 milliarder letekroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Statoil etter leteskuffelsen: Vil bore like mye neste år

 6. – Ikke det resultatet vi hadde håpet på