Kaldt vær ga strømprishopp: – Kan være et forvarsel

Kaldt vær denne uken ga ett hopp i strømprisene til over 60 øre kilowattimen i Sør-Norge. Analytiker sier dette kan være et frempek på hva som venter oss til vinteren.

HØYE PRISER: Kaldere vær sendte strømprisene høyere denne uken, og det kan være et forvarsel på hva som kan skje utover vinteren, tror kraftanalytiker. Strømprisen i Sør-Norge steg denne uken til over 60 øre kilowattimen. Illustrasjonsbilde.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Mandag steg strømprisen i Sør-Norge til rundt 64 øre kilowattimen, fra 50 øre i slutten av forrige uke, ifølge strømbørsen Nord Pool.

Årsaken er tørrere og kaldere vær, med nokså lite vind.

– Etter noen kalde dager i starten av uken steg strømprisene, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight til E24.

– Dette kan være et forvarsel på hva vi kan vente til vinteren, sier han.

Billigere enn kontinentet

Kraftprisen i Norden preges særlig av vær og vind, men også av prisutviklingen på det europeiske kontinentet, hvor faktorer som kullpris og CO2-pris også er viktige.

Norske og nordiske priser er imidlertid fortsatt langt lavere.

– Vi er jo koblet til kontinentet, men prisene i Norden ligger fortsatt langt under prisene lenger sør i Europa, sier Lilleholt.

– Vi hadde enkelttimer med strømpris på rundt 100 øre i prisområdet rundt Oslo i starten av uken, men i Belgia var prisene oppe i 3,39 kroner kilowattimen, sier han.

Onsdag handles kraften til rundt 48 øre kilowattimen i alle de ulike prisområdene i Norge, altså noe lavere enn de høye nivåene tidligere i uken.

– Nå er været i Norden litt mindre kaldt, og dermed har prisene falt noe igjen, sier Lilleholt.

(saken fortsetter under figuren)

Venter fortsatt høye priser

I tredje kvartal betalte nordmenn i snitt 123,4 øre kilowattimen for strøm, nettleie og avgifter, ifølge Statistisk Sentralbyrå, en oppgang på 30 prosent fra året før.

Av dette var prisen på selve kraften i snitt 55,3 øre kilowattimen, som er hele 66 prosent høyere enn i samme kvartal året før – og den høyeste kraftprisen siden 2011. De høye prisene vil ifølge analytikerne holde seg gjennom vinteren.

Kontraktene på kraft for leveranse i desember, januar og februar ligger i snitt på rundt 50 øre kilowattimen, ifølge Nasdaq-børsen. Wattsight tror prisen vil kunne stige enda litt mer fra dette nivået.

– Vi forventer rundt fem øre høyere strømpris i vinterhalvåret enn det som ligger inne i fremtidskontraktene, kanskje rundt 55 øre, sier Lilleholt.

– Prisen er kjempehøy

Lilleholt tror nordmenn må venne seg til et nytt prisnivå på kraft, nå som kraftsystemet i Europa legges om og det blir høyere innslag av uforutsigbar vindkraft i systemet. Det er uvant, for de siste årene har kraftprisene ligget på mye lavere nivå.

– De siste tjue årene har prisene i snitt vært på rundt 25 øre. Så prisen nå er kjempehøy, sier Wattsight-analytikeren.

– Samlet sett med alle offentlige avgifter og dagens nivå på nettleie har kraftregningen aldri vært høyere, legger han til.

Nettleien varierer for øvrig mye mellom by og land, ifølge statistikk fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

Mens husholdninger i folkerike områder som Oslo og Akershus for tiden betaler rundt 52 øre kilowattimen i nettleie inkludert avgifter, må folk i Møre og Romsdal ut med 60 øre og folk i Sogn og Fjordane 72 øre i snitt, ifølge NVE.

Dyrere midtvinters

Prisene på 64 øre kilowattimen tidligere i uken er noe man normalt ser i perioder med høyt forbruk midt på vinteren.

– Dette er veldig likt prisen 1. mars i fjor, som var den høyeste prisen i hele fjor. Den uken vi hadde nå er i nærheten av det vi normalt opplever midtvinters, sier Lilleholt.

– Midtvinters skal forbruket stige fra dagens nivå. Da vil prisene kunne svinge rundt det vi har sett den siste uken, fra rundt 40 øre til 65 øre på de kaldeste dagene, sier han.

Han sier at det er ventet en litt kjøligere vinter enn normalt, men understreker at den det vanskelig å spå dette på lenger sikt enn noen uker.

– Vi har hatt den tørreste sommeren og den våteste høsten på lang tid. Det kan godt være at vinteren blir kaldere enn ventet. Det vet vi ikke, sier Lilleholt.

Dette er årsakene

Strømprisen i Norge påvirkes av en rekke faktorer, som hvor mye vann det er i vannmagasinene, hvor mye snø det er i fjellet, hvor kaldt det er, hvor mye vinden blåser, samt europeiske faktorer som prisene på kull og CO2-kvoter.

Etter en svært nedbørsrik høst er vannmagasinene nå 79 prosent fulle, fra 83 prosent på samme tid i fjor. Dermed er det ikke en like akutt situasjon som før.

Kullprisen har i likhet med oljeprisen vært på en fallende trend den siste tiden, mens CO2-prisene ligger stabilt på et langt høyere nivå enn på samme tid i fjor, ifølge Wattsight.

Endret kraftmiks

Lilleholt påpeker at kraftmiksen i Europa er i rask endring fra stabile fossile kilder til mer bruk av varierende fornybar kraft, noe som vil kunne øke prisene. Dermed er det ikke sikkert nordmenn får en ny periode med lave kraftpriser med det første.

– Det bygges for tiden ut mye vind, men samtidig fases det ut enda mer kull og kjernekraft. Vi venter at snittprisene i Norden vil holde seg mellom 40 og 50 øre i de kommende årene, sier han.

Wattsight regner med at det vil komme inn 50 terawattimer ny produksjon fra vind- og solkraft i Europa hvert år fremover, mens kjernekraft og kullkraft fases ut.

– Det gjør at prisene vil stabilisere seg på et høyere nivå, og vi blir mer avhengig av gasskraft for å balansere systemet. Gassprisen er for tiden noe høyere enn kullprisene, sier Lilleholt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser

Flere artikler

  1. Nytt hopp i strømprisen: Varer resten av uken

  2. Januar-strømmen kan koste deg 800 kroner ekstra: I dag er strømprisen skyhøy

  3. Strømprisen tredoblet på én uke: – Kan gå svært høyt

  4. I natt fikk du penger for å bruke strøm: – Andre gang i historien

  5. Dyreste strøm på mange år i Sør-Norge